Steven Bergwijn redt bij terugkeer een punt uit bij Sparta

17 maart 2024 18:42

Steven Bergwijn redt bij terugkeer een punt uit bij Sparta; image source: Pro Shots

Ajax heeft vandaag aan de lastige uitwedstrijd tegen Sparta een punt overgehouden. Nadat Sparta op 2-0 was gekomen, brachten Chuba Akpom en Steven Bergwijn Ajax weer naast de Rotterdammers. Brian Brobbey viel uit na een hamstringblessure en Steven Bergwijn maakte net als Mika Godts weer zijn rentree na een blessure. Ahmetcan Kaplan pakte in de blessuretijd een rode kaart.

Na blessures van afgelopen donderdag en de schorsing van Rensch was het puzzelen voor John van ’t Schip. Josip Šutalo ontbrak wegens een blessure en op zijn plek achterin stond Henderson. Anton Gaaei stond weer rechts achterin. Op de gebruikelijke plek van Henderson op het middenveld stond nu Branco van den Boomen en Mika Godts maakte zijn rentree in de basis aan de linkerkant. Borne Sosa en Tristan Gooijer ontbraken vandaag in de wedstrijdselectie.

Het eerste kansje voor Sparta ontstond na een actie van Saito vanaf links, maar de tweede poging van Verschueren was een makkelijke vangbal voor Ramaj.

Brobbey kreeg de eerste Amsterdamse kans na een voorzet van Henderson, maar deze werd net naast gekopt. Via Mannsverk en Brobbey werd een goede combinatie opgezet, maar het schot van Taylor werd geblokt.

Ramaj moest na 25 minuten aan de bak op een schot van Verschueren uit een voorzet van Mito, maar de Duitser tikte de bal over. Maar 3 minuten later zette Verschueren alsnog Sparta op 1-0. Saito bediende de middenvelder, die Kaplan simpel uitkapte en de bal in de verre hoek achter Ramaj schoot.

Anton Gaaei kreeg een kans op de gelijkmaker, na een pass van Brobbey. Nick Olij stond echter klaar en tikte de bal achter. Een voorzet van Branco van den Boomen was te scherp en werd gevangen door de Sparta doelman. Een ingestudeerde variant tussen Henderson en Taylor leverde geen gevaar op voor de thuisploeg. Brobbey kon van dichtbij schieten na een voorzet van Godts, maar weer stond Olij in de weg.

Sparta kwam al heel snel in de tweede helft op een 2-0 voorsprong. Clement schoot de bal het strafschopgebied in en klopte Ramaj in de korte hoek.

Na 10 minuten in de tweede helft een dubbele wissel bij Ajax. Mika Godts en Kristian Hlynsson gingen naar de kant en Chuba Akpom en de weer herstelde Bergwijn kwamen in de ploeg.

Akpom was al snel dichtbij een aansluitingstreffer, maar vond weer Olij. De volgende kans was voor Hato, maar de Sparta doelman lag goed in de hoek.

Ajax kwam terug door Akpom, tien minuten na de wisselbeurt van de Engelsman. Een mooie voorzet van Henderson en Akpom kopte in de verre hoek de 2-1 binnen. Dit was de laatste actie van Henderson, die direct vervangen werd door Tahirović.

Op zoek naar de gelijkmaker bleven de Amsterdammers druk zetten op het doel van Olij, zo ook van den Boomen. Helaas ging zijn schot over de goal.

Tien minuten voor tijd de laatste Ajax wissel, nadat Brobbey een bovenbeenblessure opliep. Julian Rijkhoff was zijn vervanger.

Steven Bergwijn bekroonde zijn terugkeer met de 2-2 twee minuten voor tijd. Akpom trok de bal voor en bij de tweede paal wist de weer herstelde aanvaller binnen te werken.

Ahmetcan Kaplan pakte in de blessuretijd nog een rode kaart, nadat hij Brym vastpakte als laatste verdediger. Een minuut hiervoor werd Bergwijn nog aangetikt, maar vond Gözübüyük het te weinig voor een strafschop.