Ajax verslaat FC Utrecht met 2-0 door goals van Brobbey en Taylor

3 maart 2024 14:15

Ajax verslaat FC Utrecht met 2-0 door goals van Brobbey en Taylor; image source: Pro Shots

Ajax heeft vanmiddag in de "lunchwedstrijd" met 2-0 gewonnen van FC Utrecht en loopt dus weer 2 punten in op AZ. Brian Brobbey zette Ajax voor rust op voorsprong en Kenneth Taylor verdubbelde de marge na rust. Devyne Rensch pakte een rode kaart.

Vandaag werd weer begonnen met 5 man achterin, zoals ook vorige week tegen AZ. Wel een aantal andere spelers die aan de aftrap stonden. Tristan Gooijer, Jordan Henderson, Ahmetcan Kaplan en Sivert Mannsverk hoorden het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van der Eijck binnen de lijnen. Anton Gaaei zat niet bij de selectie, Josip Šutalo ontbrak wegens een blessure en Branco van den Boomen begon samen met Benjamin Tahirović op de bank. Steven Berghuis en Steven Bergwijn ontbraken nog steeds door blessures.

Het eerste kansje voor Ajax was een schot van Taylor na klaarleggen door Brobbey, maar dit was geen probleem voor Branderhorst.

Het eerste half uur leverde vooral een spelletje op dat Ajax ruimtes zocht, Utrecht dat achteruit bleef staan en loerde op een kansje. De tweede kans voor Ajax was voor Gooijer, maar die schoot recht op Branderhorst.

Brobbey vocht flink wat duels uit met oud-Ajacieden Van der Horn en Viergever. 10 minuten voor rust speelde hij zich vrij voor een schot, maar weer stond Branderhorst in de weg.

Daarna 2 kansen snel achter elkaar, waar Lammers over schoot nadat hij Rensch af hield en Boussaid schoot op Ramaj.
Maar in de 39e minuut kwam Ajax toch op voorsprong. Een lange bal van Kaplan kwam bij Sosa, hij legde de bal klaar voor Brobbey en de spits schoot de bal onder Branderhorst door en zette Ajax op 1-0.

Er gebeurde niet veel meer, dus de saaie eerste helft kende een 1-0 voorsprong voor Ajax als einde.

Het duurde ook in de tweede helft weer even voor een poging van Ajax. Henderson schoot van een meter of 20, maar ook hij vond Branderhorst op zijn weg.

Viergever was dichtbij de tweede voor Ajax, toen hij de bal na een voorzet van Sosa over zijn eigen goal schoot. Brobbey loerde op de kans, maar Viergever was hem net voor. Uit de corner die volgde van Henderson kopt Hlynsson op doel en verwerkte Brobbey de bal in het zijnet.

Mannsverk ontving de bal na een slechte uittrap van Branderhorst, maar maakte het de doelpunt niet moeilijk. Dit werd gevolgd door een slap schot van Hlynsson, wat ook eindigde bij de doelman.

Een kwartier voor tijd kwam Ajax alsnog op 2-0. Na een aanval via Brobbey gaf de spits de bal mee aan de meelopende Taylor en de middenvelder schoof de bal langs Branderhorst.

Direct erna mocht de licht aangeslagen Mannsverk naar de kant en kwam Branco van den Boomen in de ploeg.

Rensch kreeg geel na hard inkomen op Sam Lammers. Maar waar de eerste televisie beelden de meeste supporters al aan het denken zetten, gebeurde dit ook bij de VAR. Scheidsrechter van der Eijk werd door Rob Dieperink naar het scherm geroepen. Wat de meeste toeschouwers en televisiekijkers al vreesden werd waarheid. Devyne Rensch kreeg rood in plaats van geel.
Van ’t Schip greep gelijk in en Jakov Medić kwam in het veld voor Hlynsson voor de laatste 6 minuten.

Sosa was een paar minuten voor tijd alleen voorin en waagde een schot, dat naast ging.

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd een dubbele wissel, waar beide doelpuntenmakers naar de kant gingen. Benjamin Tahirovic en Chuba Akpom kwamen voor Taylor en Brobbey.

Jensen kreeg in de blessuretijd van 9 minuten nog een goede kopkans na een voorzet van Fraulo, maar Ramaj hield de nul vast. Ramaj botste nog met Van de Haar, maar de doelman kon verder.