Transparent
Inloggen
Sluiten

Vierde plaats ver weg, nadat AZ met 2-0 Ajax de baas is

25 februari 2024 18:45
Foto: Pro Shots

Vierde plaats ver weg, nadat AZ met 2-0 Ajax de baas is; image source: Pro Shots

In de Noord-Hollandse derby tegen AZ is het Ajax niet gelukt om gelijk te komen in punten in de strijd om de vierde plaats. Ruben van Bommel was tweemaal trefzeker in de 7e en 67e minuut. Een doelpunt van Brian Brobbey werd vlak voor tijd afgekeurd. Ahmetcan Kaplan maakte zijn eerste officiële minuten in het eerste als invaller voor Anton Gaaei.

Van ’t Schip had een paar verrassingen in de opstelling. Allereerst het systeem, Ajax speelde namelijk in een 5-4-1 (of 3-4-2-1) opstelling met Brobbey als enige spits en Rensch, Šutalo en Hato achterin. Gaaei en Sosa waren de backs en op het middenveld stonden Hlynsson, Tahirović, Van den Boomen en Taylor. Berghuis zat niet bij de selectie en Henderson begon op de bank.

Na 6 minuten kwam AZ op voorsprong. Nadat Gaaei zich makkelijk liet aftroeven kon Van Bommel de diepte in en nadat hij Hato voorbij ging schoot hij buiten bereik van Ramaj de 1-0 binnen.

Na een kwartiertje was Belic dichtbij een nieuwe Alkmaarse goal, maar Ramaj redde met de vingertoppen.

De eerste kans voor Ajax was voor Anton Gaaei die van buiten de zestien meter schoot, maar Ryan zag redden op zijn schot. De pass was van Kenneth Taylor.

Een minuut later was Ruben van Bommel dichtbij zijn tweede doelpunt, maar schoot naast.

Kenneth Taylor kreeg nog onverwacht een kans. Een voorzet van Gaaei leek niet goed te vallen, maar omdat Belic de bal verkeerd raakte kwam de bal bij de middenvelder. Hij schoot snel, maar Ryan redde.

Uit de corner van Ajax maakte Gaaei een slordige fout en kon AZ er met 3 tegen 1 uit. Uiteindelijk wist Taylor de pass van Ruben van Bommel te onderscheppen. Uit de hoekschop kopte Goes naast.

Gaaei speelde aardig slordig en maakte veel fouten en dus zag Van ’t Schip zich genoodzaakt tot een vroege wissel. Ahmetcan Kaplan loste hem af na 36 minuten en maakte zijn debuut in het eerste na vooral veel pech met blessures gekend te hebben in zijn eerste anderhalf seizoen bij Ajax.

Vlak voor de rust een schot kans voor Branco van den Boomen na terugleggen van Taylor, maar het schot ging ruim naast. Hierna kwamen geen kansen meer en gingen beide ploegen rusten met 1-0.

Tien minuten na rust een vrije trap voor AZ, nadat Hato Mijnans vloerde. De vrije trap was niet goed in de hoek geplaatst en werd makkelijk gepakt door Ramaj.

Na een kwartier in de tweede helft een kans voor Rensch, nadat Hlynsson een voorzet van Sosa teruglegde. De rechtsback schoot echter naast.

De tweede Ajax wissel vond plaats na 64 minuten. Tahirović ging naar de kant en Akpom kwam erin.

In de 67e minuut scoorde Ruben van Bommel zijn tweede doelpunt en ook de tweede van AZ. Ryan gaf een lange en Pavlidis kopte door richting Lahdo. Hij legde terug op Van Bommel en de linksbuiten schoot de 2-0 binnen.

Een minuut later een kans voor Hlynsson maar de IJslander vond Ryan.

Iets meer dan 10 minuten voor tijd een vrije trap voor Branco van den Boomen, nadat Brobbey werd vastgepakt. Zijn vrije trap werd echter opgevangen door de muur.

Na de vrije trap direct een dubbele wissel bij Ajax. Van den Boomen en Hlynsson gingen naar de kant en werden vervangen door Mannsverk en Rijkhoff.

Twee minuten voor tijd leek Brian Brobbey de marge te verkleinen. Taylor gaf de steekbal en de spits bleef heel kalm en passeerde Ryan. Echter bleek uit de beelden van de VAR dat de spits dat deed vanuit buitenspel positie.

In de blessuretijd wilde Hato het nog proberen met een bal wat leek op een voorzet, zoals Taylor donderdag scoorde tegen Bodø. Echter was Ryan bij de les en plukte de bal uit de lucht.

In de allerlaatste seconden nog een aanval via Taylor en Brobbey, waar de spits op het laatste moment niet meer aan de bal kwam door ingrijpen van Bruno Martins Indi. Hierna floot scheidsrechter Lindhout af en vergrootte AZ de marge naar 6 punten.
Discussieer mee op de forums


Tags

taylor gaaei bommel brobbey boomen hato hlynsson ruben ramaj ahmetcan anton belic branco kaplan rensch sosa tahirovic akpom berghuis derby genoodzaakt goes henderson hollandse ijslander indi kalm kwartiertje lahdo les lindhout linksbuiten loste lucht mannsverk martins mijnans muur onderscheppen onverwacht passeerde pavlidis rijkhoff seconden slordige sutalo teruglegde terugleggen trefzeker var vastgepakt vergrootte verrassingen vingertoppen vloerde

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

afserveren akpom berghuis bergwijn bertjek boomen branco brobbey chaotisch elsimao farioli gaaei godts gooijer hato henderson jim kiki kroes leverkussen mislintat olympiakos rensch rijkhoff sevic skimovic sosa sutalo traore wilson