Ajax stijgt naar tweede plek na eenvoudige zege tegen Sparta

19 februari 2023 18:52

Ajax stijgt naar tweede plek na eenvoudige zege tegen Sparta; image source: Pro Shots

Ajax heeft in de Eredivisie opnieuw uitstekende zaken gedaan. De thuiswedstrijd tegen Sparta werd met 4-0 gewonnen. Dusan Tadic maakte twee doelpunten, terwijl ook Kenneth Taylor en Mohammed Kudus tot scoren kwamen.

Het duurde maar enkele minuten of het was al voor de eerste keer raak. Davy Klaassen had de bal voor het inschieten na een voorzet van Devyne Rensch. De middenvelder raakte de bal niet goed, maar het bood Dusan Tadic wel de gelegenheid om te scoren en dat was meteen de 1-0.

Ajax had het vervolgens even lastig en gaf Sparta enkele mogelijkheden. Halverwege de eerste helft kreeg de ploeg van John Heitinga echter een enorme kans, maar een kopbal van Mohammed Kudus kwam op de lat. Niet veel later was het alsnog raak. Na een heerlijke stiftbal van Tadic schoot Kenneth Taylor de 2-0 binnen. Vlak voor rust kreeg Steven Bergwijn nog een enorme kans, maar zijn inzet was niet hard genoeg.

In de tweede helft trok Ajax direct ten aanval en kreeg het in korte tijd meerdere mogelijkheden. Na tien minuten spelen had het ook recht op een strafschop na een overtreding op Steven Berghuis, maar de scheidsrechter negeerde het en ook de VAR greep niet in.

Niet veel later werd ook op Bergwijn een overtreding gemaakt in het strafschopgebied. Scheidsrechter Pol van Boekel wuifde het weg, maar werd dit keer wel gecorrigeerd door de VAR. Tadic zorgde daarmee voor de 3-0 en dat was voor de Serviër een jubileumtreffer. De aanvoerder maakte zijn honderdste in het shirt van Ajax.

Ajax kreeg alle ruimte om de score verder uit te breiden. Met name Bergwijn miste meerdere mogelijkheden. Vlak voor tijd volgde de vierde treffer echter alsnog. Een vrije trap werd door Mohammed Kudus heerlijk binnen geschoten. Hij bracht vervolgens een eerbetoon aan zijn overleden landgenoot Christian Atsu, die is omgekomen bij de aardbevingen in Turkije en Syrië.

Het was het laatste wapenfeit van de wedstrijd. Het bezorgde Ajax een ruime zege en een tweede plaats in de Eredivisie.