Transparent
Inloggen
Sluiten

AD: 'Ajax vrijwel kansloos bij het CAS'

5 februari 2021 21:00 - AD.nl
Foto: Pro Shots

AD: "Ajax vrijwel kansloos bij het CAS"; image source: Pro Shots

De zaak die Ajax bij het CAS heeft aangespannen om de schorsing van André Onana te verlagen of zelfs ongedaan te laten maken heeft weinig kans van slagen. Dat claimt Thijs Zonneveld in zijn column in het Algemeen Dagblad. Zonneveld is als jurist en voormalig wielrenner dopingexpert bij het Algemeen Dagblad. "Furosemide staat op de dopinglijst omdat het kan werken als camouflage voor andere vormen van doping", aldus Zonneveld. "Op gebruik ervan staat een schorsing van vier (!) jaar. Daar gaat pas iets vanaf als je kunt aantonen dat je het niet, niet bewust of niet door je eigen fout of nalatigheid hebt genomen."

Zonneveld gaat verder: "In het geval van Onana is de UEFA al meegegaan met zijn uitleg dat hij het niet bewust heeft gebruikt; vandaar de verlaging naar één jaar. Maar ze kunnen er niet omheen dat het zijn eigen fout of nalatigheid is: hij is zélf verantwoordelijk voor wat hij slikt. Met één jaar schorsing zit de UEFA al aan de onderkant van de sanctiemaat."

De columnist schrijft dat voor vrijwel alle sporters ter wereld dezelfde dopingregels gelden: die van het WADA. "Het is geen strafrecht, maar een vorm van tuchtrecht. In sporttuchtrecht geldt niet het uitgangspunt dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is, het is eerder andersom. Als er een verboden middel wordt aangetroffen in je bloed of urine, dan ligt de bewijslast bij de sporter. Die moet maar zien te bewijzen dat hij of zij het middel niet, niet bewust of niet door zijn eigen fout of nalatigheid heeft genomen", zo geeft hij aan. "Dat klinkt hard - en dat is het ook. Het systeem is rigide. Zeker voor sporters zonder veel geld of een uitgebreid juridisch team is het soms een worstenfabriek: je gaat erin als vee en komt eruit als knakworst. Voor de concrete omstandigheden van een zaak is bar weinig ruimte."

Zonneveld geeft daarbij ook aan dat de reden waarom het systeem zo in elkaar zit vrij simpel is, omdat dopingbestrijding anders vrijwel onmogelijk is. "Draai het maar eens om. Stel dat de UEFA in de zaak van Onana zou moeten aantonen dat hij het bewust gebruikte: dat is vrijwel onmogelijk. Het gevolg is dat iedere sporter furosemide kan gebruiken - als je betrapt wordt, zeg je gewoon dat het een ongelukje was", zo schrijft hij. "In essentie komt het hierop neer: óf Onana heeft bewust een plaspil gebruikt, óf hij is zo dom en onprofessioneel geweest om niet te controleren wat hij naar binnen heeft gegooid. In beide gevallen komt hij er niet zonder straf vanaf."




Tags

zonneveld onana cas nalatigheid uefa furosemide sporter sporters aangetroffen bar betrapt bewijslast bloed camouflage column columnist controleren doping dopingbestrijding dopingexpert dopinglijst dopingregels essentie jurist knakworst onderkant ongedaan ongelukje onprofessioneel onschuldig plaspil rigide sanctiemaat slikt sporttuchtrecht strafrecht tuchtrecht urine vee verboden verlagen verlaging wada wielrenner worstenfabriek

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden (gewijzigd)
Die zien we dus een jaar niet meer. Terecht, maar heel zuur. Hadden we nu Jeroen Verhoeven maar.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Is nog positief. Ga er maar vanuit dat Onana zijn laatste wedstrijd voor Ajax heeft gespeeld. Het was een mooie tijd.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Na zijn schorsing heeft hij nog een half jaar contract. Dus zou zo maar kunnen. Het zou hem sieren als hij nog een paar jaar
bij tekent, maar of Ajax dat zou willen? Vreemde situatie dit.
+1/-0

En un momento dado (geschorst)
3 jaar geleden
Dit zat er dus al aan te komen, het speelde al in oktober. Waarom heeft Ajax hier niet op geanticipeerd in het afgelopen transferwindow? Er wordt nu toch wel struktureel geblunderd op teveel niveaus. Of verwachten ze het wel te redden met Steek?
+3/-2

 
3 jaar geleden
Ja blijven kopen, altijd maar kopen. Onana kwam toch ook totaal onverwacht? Beetje vertrouwen kan zelfs nu geen kwaad
+2/-0

3 jaar geleden
Ja ja ja, Ajax in de spotlights, dus willen zo veel mogelijk mensen ff meeliften.

Gewoon in beroep gaan! Niet geschoten is altijd mis.
+1/-0

3 jaar geleden
En toch is het beleid om aan te haken bij top 16 CL.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Ja, maar in professionaliteit valt er nog een hoop te halen. Kijken of Overmars de RvC nog een keer lief gaan aankijken en in juni bv Drommel haalt.
+2/-0

3 jaar geleden
In het geval van een keeper blijft het argument, wat heeft een keeper nou aan dat pilletje bv of doping?
+1/-0


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.241 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aarde berghuis bergwijn bertjek brobbey chelsea elsimao excelsior godts hato henderson hlynsson jordan kaplan kiki kopper kroes leiderschapskwaliteiten linksbuiten mum potter rensch sevic sosa sutalo tadic taylor tsjah voetbalkwaliteiten zucht