Ajax gelijk in Cyprus na zeer slordige wedstrijd

20 augustus 2019 22:50

Ajax gelijk in Cyprus na zeer slordige wedstrijd; image source: Pro Shots

Ajax heeft op bezoek bij APOEL Nicosia niet weten te winnen. Het heenduel tegen de kampioen van Cyprus eindigde in een 0-0 gelijkspel. Ajax kwam in grote delen van de wedstrijd zeer zwak voor de dag en zag Noussair Mazraoui tien minuten voor tijd zijn tweede gele kaart pakken, waardoor het duel met tien man werd afgesloten.

Ajax zocht vanaf het begin direct de aanval. APOEL trok zich massaal terug, waardoor het aan de ploeg van Erik ten Hag was om het spel te maken. De eerste kans volgende na zeven minuten toen een voorzet van Hakim Ziyech door Dusan Tadic werd verlengd. Doelman Belec kon nog net voorkomen dat David Neres de openingstreffer kon binnen tikken.

Twee minuten later leek Ajax dé kans te krijgen om de score te openen toen Ajax na een snelle counter met drie aanvallers tegenover slechts één verdediger kwam te staan. Omdat de pass van Donny van de Beek echter een zwakke pass gaf kon Belec de bal simpel oppakken. Het leek echter wachten tot Ajax de voorsprong ging pakken nadat niet veel later Daley Blind en Tadic van afstand gevaarlijk werden.

Na een kwartier spelen leek er echter wat gemakzucht in de ploeg te sluipen en in korte tijd pakten Noussair Mazraoui, Razvan Marin en Joël Veltman onnodig een gele kaart omdat ze niet scherp in de duels waren. De slordigheden namen alleen maar toe, waardoor de thuisploeg plotseling ook een paar mogelijkheden kreeg. Gescoord werd er echter niet, waardoor beide ploegen uiteindelijk met een 0-0 ruststand de kleedkamers opzichten.

Vrij snel na rust kreeg Ajax een enorme kans. Na een schitterende lange bal van Veltman nam Van de Beek de bal uitstekend aan, maar zijn inzet die daarop volgde ging net over het doel. De ploeg leek in de rust wakker te zijn geschud, aangezien het weer de volledige controle over de wedstrijd had. Net zoals in de eerste helft trad de nonchalance echter weer toe, waardoor APOEL plotseling weer gevaarlijk werd nadat Marin een flinke inschattingsfout maakte. Dankzij André Onana en Veltman kon net voorkomen worden dat de thuisploeg op voorsprong kwam en een paar seconden later ontsnapte Ajax toen op de lat werd gekopt.

Na ruim een uur spelen leek Erik ten Hag genoeg te hebben gezien en haalde hij de teleurstellende Marin van het veld. Voor hem kwam Sergino Dest in de ploeg, zodat Mazraoui naar het middenveld ging. De slordigheden bleven echter aanwezig. Bijna schoot Veltman in eigen doel, terwijl twintig minuten voor tijd Onana met een fantastische redding kon voorkomen dat APOEL na een harde pegel op voorsprong kwam.

Ajax bleef vooral opvallen door onnodige overtredingen te maken. Nicolas Tagliafico en Lisandro Martinez pakten ook geel en tien minuten voor tijd pakte Mazraoui zijn tweede gele kaart nadat hij met al geel op zak van achteren een sliding inzette en de bal miste. Met tien man probeerde Ajax nog even aan te zetten en invaller Klaas Jan Huntelaar kreeg vlak voor tijd een grote kans. Doelpunten vielen er echter niet, waardoor Ajax in een zeer zwakke wedstrijd niet verder kwam dan een 0-0 gelijkspel.