Transparent
Inloggen
Sluiten

Telegraaf: Openlijk gesprekken binnen vereniging Ajax over missers Van der Sar

17 april 2018 07:12

De Telegraaf meldt dat binnen de vereniging Ajax, met 73 procent van de aandelen grootaandeelhouder van de NV Ajax, openlijk wordt gesproken over alle vermeende missers van algemeen directeur Edwin van der Sar. Dit zou Van der Sar voor zijn voeten geworpen krijgen als aan het einde van het seizoen het reguliere 'beoordelingsgesprek' met de raad van commissarissen en de bestuursraad staat gepland.

Onder meer zal er dan gesproken worden over de 'affaires Jonk en Bosz' en de aanstelling van Marcel Keizer. Het het vertrekt van hoofdopleidingen Wim Jonk wordt binnen Ajax nog altijd als bijzonder jammer én onnodig ervaren. Iets wat al speelde voordat Van der Sar werd aangesteld als algemeen directeur, maar hij kon de breuk niet voorkomen.

Het vertrek van Peter Bosz is ook een discussiepunt. Marc Overmars wilde ten koste van alles Bosz behouden, maar Dennis Bergkamp en Van der Sar wilden zijn eisen niet inwilligen. Het aanstellen van Marcel Keizer en assistent Aron Winter wordt daarin ook meegenomen.

Het personeelsbeleid van Van der Sar wordt als een dikke onvoldoende beoordeeld. Zo werd manager vrouwenvoetbal Marleen Molenaar medegedeeld dat ze moest vertrekken en dat Daphne Koster haar zou vervangen. Ajax was er echter niet van op de hoogte dat Koster zwanger was, daardoor Molenaar werd gevraagd of ze toch niet wilde blijven. Daarnaast zal er ook gesproken worden over de slecht georganiseerde reis naar de Europa League finale in Stockholm en de kaartenchaos voor die wedstrijd en over zaken als de zwakke presentaties van Van der Sar tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders en op een sponsorbijeenkomst.

De chaos binnen de jeugdopleiding sinds Dennis Bergkamp is vertrokken zal ook besproken worden. Bergkamp zorgde dat iedere speler van 17 jaar zijn speelminuten kreeg, terwijl nu spelers als Noa Lang en Mitchell Bakker verpieteren op de bank bij het eerste elftal.

Van der Sar zal ook nog zwaar aangerekend worden dat Ajax voor de vierde keer op rij geen kampioen geworden is, ondanks dat de club veruit de hoogste begroting van Nederland heeft. Van der Sar is de kop van Jut, omdat hij in januari aangaf dat zichzelf kritisch gaat evalueren als onder Erik ten Hag de titel óf progressie uitbleef. Wel zou in het voordeel van Van der Sar spreken dat sommige zaken die hem verweten worden in feite in de portefeuille van andere directeuren zitten.

Marc Overmars geniet het volle vertrouwen binnen de club. Het aantrekken van spelers als onder meer André Onana, Davinson Sanchez en Hakim Ziyech plus het binnenhalen van tientallen miljoen euro's weegt zwaarder dan de titeldroogte. Ook pleit voor hem dat hij zich sterk maakte voor het aanblijven van Bosz en niet achter de komst van Marcel Keizer als hoofdtrainer stond. De opvolging door Ten Hag wordt wel op zijn conto geschreven, maar ook Erik ten Hag geniet het volste vertrouwen. Binnen de club leeft het gevoel dat de huidige trainer ook komend seizoen een eerlijke kans verdient.


Bij dit bericht is de reactiemogelijkheid uitgeschakeld.

Laatste nieuws