Transparent
Inloggen
Sluiten

'Conflicterende belangen Keje Molenaar'

20 december 2010 17:43 - GeenStijl

Verslaggever: P.

GeenStijl brengt vandaag het bericht dat Keje Molenaar, onlangs verkozen in de ledenraad van Ajax, tevens voorzitter is van de Eusta, de branchevereniging voor Secondary Ticketing. Secondary Ticketing zijn bijvoorbeeld websites die kaarten voor concerten en (sport)evenementen doorverkopen. “Daaruit blijkt dat deze websites zich vaak onvoldoende aan de regels houden,” aldus het Ministerie van Economische Zaken. In Mei 2010 liet het Ministerie al weten op te gaan treden tegen secondary ticketing. Het onderzoek is destijds gestart na verschillende klachten bij ConsuWijzer, een samenwerking tussen de Consumentenautoriteit, mededingingsautoriteit NMa en OPTA.

In een artikel in De Telegraaf van 19 november 2010 liet de KNVB weten dat het fenomeen in strijd is met de algemene voorwaarden. In die voorwaarden staat dat een toegangskaartje niet overdraagbaar is, tenzij het in de privésfeer gebeurt. Commercieel doorverkopen is derhalve uit den boze. De KNVB stelt bezoekers met een opgekocht kaartje een stadionverbod van anderhalf jaar en € 450 boete in het vooruitzicht. Molenaar destijds hierover: "Maar dat zijn hún standaardvoorwaarden. Die kunnen wel gedeponeerd zijn bij een rechtbank, maar dat geeft geen enkele status. Als jij van jouw geld een kaartje koopt, is het jouw eigendom. Maar Mojo en de KNVB willen blijven bepalen wat jij met jouw eigendom doet." Echter, volgens Mojo en de KNVB zorgt secondary ticketing voor schaarste op de kaartjesmarkt en worden drijven de prijzen kunstmatig opgedreven. Mojo-woordvoerster Manders: "Met stromannen kopen ze hele partijen op. Wat ons vooral stoort, is dat de consument wordt misleid. Die krijgt het idee dat de artiest achter die hoge prijs staat. Op een evenement als Lowlands bijvoorbeeld willen we jongeren trekken. Die hebben vaak een kleine beurs. De kaarten moeten wel betaalbaar blijven."

Ajax liet, zoals GeenStijl aangeeft, op 16 februari 2010 het volgende weten: "Al geruime tijd zijn de KNVB en de clubs in het betaald voetbal actief bezig om de zwarthandel in voetbalkaarten aan te pakken. Strijd tegen zwarthandel gaat onverminderd verder. De KNVB en de clubs steunen daarom het wetvoorstel doorverkoop toegangskaarten."(..) "Naast de exorbitante prijzen voor kaartjes, maken de KNVB en de clubs zich ook zorgen om de veiligheid van de supporters. Het aankooprecht dat gekoppeld is aan de Seizoen- of Club Card zorgt ervoor dat groepen supporters van elkaar gescheiden kunnen worden. Zodra kaarten via de legale weg worden gekocht en vervolgens illegaal worden doorverkocht, wordt dit systeem echter volledig ondermijnd. Er wordt door de zwarthandelaren immers alleen vanuit de prijs geredeneerd, en niet vanuit de veiligheid van de voetbalfans. Dit heeft in het verleden al meerdere malen geleid tot confrontaties in en rondom de stadions. De KNVB en de clubs zijn van mening dat deze torenhoge prijzen en de ondermijning van de veiligheidsorganisatie absoluut niet thuishoren in het Nederlandse voetbal."

Meer op GeenStijl




Tags

knvb molenaar secondary ticketing keje mojo conflicterende doorverkopen eigendom geenstijl kaartje websites zwarthandel aankooprecht artiest beurs branchevereniging concerten confrontaties consument consumentenautoriteit consuwijzer doorverkocht doorverkoop drijven eusta evenement exorbitante gedeponeerd geredeneerd illegaal kaartjesmarkt kunstmatig ledenraad legale lowlands malen manders mededingingsautoriteit misleid nma ondermijnd ondermijning onverminderd opgedreven opgekocht opta overdraagbaar privesfeer rechtbank schaarste stadionverbod standaardvoorwaarden stromannen telegraaf thuishoren toegangskaarten toegangskaartje torenhoge veiligheidsorganisatie voetbalfans voetbalkaarten vooruitzicht wetvoorstel woordvoerster zwarthandelaren

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.241 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aarde berghuis bergwijn bertjek brobbey chelsea elsimao excelsior gaaei godts hato henderson hlynsson jordan kaplan kiki kopper kroes leiderschapskwaliteiten mum potter rensch sevic sosa sutalo tadic taylor tsjah voetbalkwaliteiten zucht