Open en eerlijk gesprek bestuur en supporters in het home: "Laten we vooral trots op elkaar blijven."
Verslaggever: P.
Op donderdagavond hebben het bestuur van Ajax en supporters in het redelijk goed gevulde supportershome het beleidsplan van Ajax en supportersgerelateerde zaken bespreken. Het gesprek was van beide kanten eerlijk, open en prettig. Maarten Fontein en Henk ten Cate hielden een presentatie en na iedere presentatie was er gelegenheid tot het stellen van vragen. In de pauze tussen de presentaties mengden de aanwezigen van het bestuur (Fontein, Van Geel, Slop) en de technische staf (Ten Cate) zich onder het genot van een hapje en een drankje onder de aanwezigen om vragen te beantwoorden.
Maarten Fontein legde na een filmpje met historische beelden van Ajax het beleidplan uit zoals dat eerder al in de media en op de offici?le website is verschenen. De kernwaarden van het beleidsplan werden uitgelegd en in onderling verband geschetst. Met name het belang van het kloppend hart van Ajax, de jeugdopleiding, een goede wisselwerking tussen club en supporters werden onderstreept. De algemeen directeur, die nogmaals de supporters bedankte voor de sfeeractie in de wedstrijd tegen PSV, legde de plannen en ambities van Ajax dusdanig helder uit dat de vragen die er over het beleid en de richting waar Ajax heen wenst te gaan gingen en niet over eventuele onduidelijkheden in de uitleg.
De vragen die er na de presentatie van Fontein gesteld werden gingen onder meer over het transferbeleid (Ajax streeft ernaar minder een doorgangshuis te worden) en de prijs van de seizoenkaarten (Slop legde nogmaals uit waarom de seizoenkaarten duurder zijn geworden). Een vraag over het een eventuele terugkeer van het oude logo kon niet worden beantwoord, omdat dat een verenigingszaak is, maar de aanwezigen waren het er over eens dat die discussie een belangrijke zaak blijft. Martin van Geel stelde duidelijk dat eventuele aflopende contracten niet van invloed zijn op de vraag of een speler speelt of niet: Ten Cate stelt het sterkste elftal op. Voorts onderstreepte hij de eigen verantwoordelijkheid van de technisch directeur bij transfers: het scoutingsapparaat kan dan wel spelers aandragen, maar uiteindelijk draagt de technisch directeur de eindverantwoordelijkheid.
De later binnengekomen Henk ten Cate vertelde relaxed op een tafel gezeten over zijn ervaringen met Ajax tot nu toe, de ambities van de club en hoe hij omgaat met het voetbalgedeelte van het beleidsplan. Hij legde uit hoe en waarom hij Ajax als hofleverancier van het Nederlands elftal en het Nederlands voetbal en de Amsterdamse school van voetballen ziet.
De aan Henk ten Cate gestelde vragen gingen over trainingen, informatieproblemen bij trainingen (er werd een pleidooi voor een lichtkrant bij de ArenA gehouden) en voetbalinhoudelijke zaken. Een zeer groot deel van de discussie had betrekking op de verhouding of beter, de wisselwerking, tussen de supporters en de spelers. Spelers zouden zich meer bij supportersaangelegenheden moeten laten zien en meer open moeten zijn tegen supporters, werd gesteld. De spelers en de supporters zouden elkaar beter moeten leren kennen. Ten Cate onderschreef dit, maar wees er ook op dat supporters soms ook de hand in eigen boezem zouden moeten steken. Hij legde uit dat spelers soms door individuele supporters uitgescholden zijn na slechte wedstrijden en wees er op dat vertrouwen ??n van de belangrijkste zaken in de wisselwerking tussen de club, de spelers en de supporters is. Als voorbeeld noemde Ten Cate de ontwikkeling van Ryan Babel: de aanvaller speelde eerst zeer angstig en durfde haast niets meer, maar door hem het broodnodige vertrouwen te geven wist hij op te bloeien. 'Vertrouwen is de basis van het voetbal van Ajax', aldus Ten Cate. De trainer riep op tot geduld, vertrouwen en respect. 'Laten we vooral trots op elkaar blijven.'