Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax Forum » Columns » [EK88] Dorp

Deze normale topic is open en bestaat uit 1 pagina.

En zo zijn we alweer een aantal weken onderweg in het nieuwe seizoen waarin de geschiedenis zich opnieuw lijkt te herhalen. Vooraf waren de kenners het er volledig over eens dat de top 3 in Nederland dichter bij elkaar was gekomen. Met name de Eindhovenaren hadden goed ingekocht en Feyenoord zou na een geweldig eerste seizoen van Slot nu wel eens écht mee kunnen gaan doen om het kampioenschap. Maar te gemakkelijk werd er voorbij gegaan aan het feit dat het juist Ajax was dat het meest te besteden had. Het leverde een ongekend lange reeks aan kwalitatief variërende aankopen op, met natuurlijk Bergwijn als belangrijkste aanwinst. In slechts een paar wedstrijden bewees de international al zijn waarde. Maar ook het ophalen van een "koopje" als Wijndal bij AZ, iets wat nog niet zo lang geleden als onmogelijk werd geacht, wijst op een nieuwe orde. Tel daar bij op de gebruikelijke "obscure" spelers zoals Bassey, Lucca, Sánchez etc. en dan mis je nog de meest opvallende transfer om de lijst compleet te maken. Want de transfer van Brobbey blijft de meest gevoelige en ik vraag me echt af of het ook zo was gelopen als Overmars er nog was geweest als technisch directeur.

Natuurlijk was het nodig dat het nieuwe duo Hamselaar (dat de "hele vieze man" verving als TD) de vele miljoenen die waren binnengekomen bijna net zo hard weer zouden uitgeven. Met aderlatingen als Martinez in het hart van de defensie, CL topscorer Haller, supertalent Gravenberch en de meer dan verdiende transfers zoals die van Mazraoui en al helemaal die van Nicofico naar Peter Bosz, was er ook best wat financiële ruimte ontstaan. Maar toch werd er openlijk getwijfeld aan de hegemonie van Ajax, zeker nadat PSV zoals gebruikelijk de Johan Cruyff schaal wist binnen te slepen. Het was echter niemand ontgaan dat Ajax in het eerste halfuur al een behoorlijk hoog niveau wist te halen en dat bewees mijn stelling dat onze aanval dit jaar sterker is dan vorig jaar en misschien wel één van de sterkste formaties is die we ooit in Amsterdam hebben gehad. Alleen de verdediging bleek nog niet helemaal rond. Waar iedereen blij kon zijn met het aanstellen van Schreuder, die aan de basis stond van de successen van de afgelopen jaren en bij sommigen zelfs nog populairder is dan ten Hag, begon de trainer niet echt sterk aan het seizoen. Grootste fout was het vertrouwen dat werd gesteld in Gorter als nieuwe keeper voor de basis. Door deze gigantische misrekening van Schreuder moeten we nu noodgedwongen terugvallen op Pasveer en ligt het moment van Gorter ineens een stuk verder in, en op, de toekomst.

Maar meest besproken is natuurlijk de mogelijke transfer van Antony naar de zwalkende wereldploeg van ten Hag. Leukste bespiegeling daarover kwam van Sneijder. Hij stelde dat Antony door deze transfer in één klap zoveel geld zou binnenharken dat hij zijn hele dorp zou kunnen onderhouden. Nu denk ik dat het nog best lastig zal worden om zelfs met de volledige transfersom van bijna 100 miljoen een "dorp" dat (met een beetje fantasie) net zoveel inwoners heeft als Nederland, te kunnen voeden zonder dat dat zou leiden tot ter Apelse taferelen. En hoewel ik nog steeds droom van een CL met Bergwijn, Brobbey en Antony als aanval in een oerlelijk 2e uitshirt, ben ik er van overtuigd dat de Braziliaan uit Sao Paulo, gaat vertrekken. En daarmee komt er dan feitelijk een abrupt einde aan de " Braziliaanse periode". Het blijkt een inmiddels beproefd recept: je haalt een Zuid-Amerikaanse speler. Die maakt het makkelijker voor de volgende uit hetzelfde land om sneller "in te burgeren" (en na een snelle of wat vertraagde inburgering en wat successen, hou je er nog wat aan over ook). Het lukte namelijk al met Argentijnen en wellicht binnenkort ook met Mexicanen, dus met de brinta in de Arena zit het voorlopig wel goed.

Geheel onverwacht werd deze week bekend dat we tóch alle CL inkomsten van Nederland alleen gaan opstrijken. PSV leed namelijk een bittere nederlaag tegen het "zwakke" Rangers. Het was dus wachten op pot 4 om uitgerekend die ploeg bij ons in poule A er bij te zien komen, waardoor we dit jaar misschien wél kunnen afrekenen met de ploeg die PSV uitschakelde (want vorig jaar waren we nog zo arrogant om te denken dat we Benfica wel even opzij zouden zetten op weg naar de finale). Samengevat zijn er dus veel parallellen met vorig seizoen en gaan we dit jaar dus wel weer "gewoon" kampioen worden. Met zo veel meer bestedingsruimte en wederom de zekere CL inkomsten is het zelfs niet helemaal uitgesloten dat we bij een vertrek van de Braziliaan als vervanger de beste speler bij de Eindhovenaren zouden ophalen. Er zijn diverse redenen waarom dit nu niet zal gebeuren. Want als het echt zo ver is dan zijn we, zij het een decennium te laat, het Bayern München van Nederland geworden.

 

+2/-0

Volgens sommige hier was PSV torenhoog favoriet om kampioen te worden.
Ze kochten de ene na de andere spelers en wij hadden nog niemand binnengehaald, niets klopte meer bij Ajax.
Maar zo gaat het al een paar jaar hier, uiteindelijk staan wij weer met de schaal feest te vieren.

 

+1/-0

Deze normale topic is open en bestaat uit 1 pagina.

Ajax Forum » Columns » [EK88] Dorp