Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax Forum » Columns » [EK88] Onverbiddelijk

Deze normale topic is open en bestaat uit 1 pagina.

Vooraf was het bepaald geen zekerheidje, maar aan het eind van de maand januari konden we terugkijken op een succesvolle reeks wedstrijden en werd er in punten zelfs een gat geslagen met de concurrentie. Aanvankelijk leek PSV na een resultaat in Amsterdam nog mee te doen en ook Twente leek heel even punten te gaan pakken van Ajax. Gelukkig wist Huntelaar dit middels een soort van afscheidscadeau te voorkomen. En ook Feyenoord onderstreepte de twijfel die er bij de experts was ontstaan over het zekere kampioenschap van Ajax. De Rotterdammers hadden in de Arena optisch het overwicht na de snelle 1-0 achterstand en gingen daarom, ondanks de nederlaag, met een goed gevoel terug naar huis. Via een krappe overwinning uit bij Fortuna en wederom een soort ontsnapping thuis tegen Willem II, waar de ingevallen Brobbey en Tadic nog zeker puntverlies wisten af te wenden, wisten we eindelijk uit te lopen. Omdat Vitesse nog maar 1 punt uit 2 wedstrijden wist te halen en PSV totaal onverwacht verloor in Rotterdam, draaiden we het op de laatste dag van januari volledig om. Met een tactische vondst van ten Hag door Blind op linksback te zetten, werd de uitwedstrijd bij AZ vrijwel moeiteloos gewonnen. Een straatlengte voorsprong en zelfs een ruime overwinning op het zo geprezen AZ... Wat kan ons nog gebeuren?

De reeks was dus bijna perfect, maar Ajax wist niet te overtuigen. Duurste aankoop ooit (Haller) was hier een sprekend voorbeeld van. Op papier prima met goals en assists, maar (nog) niet de overtuigende spits die zelfs in een half seizoen nog een gooi gaat doen naar de titel van topscorer in Nederland. De vraag is dan ook hoe het kan dat we nu maar liefst 7 punten voorsprong hebben genomen in de competitie. Het antwoord is simpel: de breedte van de selectie. Zo vaak is er de afgelopen jaren gesproken over Ajax spelers die niet goed genoeg waren voor de basis en daarom vaak vertrokken voor lang niet altijd succesvolle verhuursessies. Maar dit jaar zaten er gevoelsmatig nog nooit zo veel "breedte" spelers op de bank, zo lijkt het. Meest opvallend in dit licht was de wedstrijd tegen AZ in de beker. De Alkmaarders werden verrast met 8 andere basisspelers in vergelijking met het treffen tegen Feyenoord drie dagen eerder. De oude vertrouwde Stekelenburg bleef ogenschijnlijk moeiteloos overeind als vervanger van Onana. Maar met name het Zuid-Amerikaanse duo Martinez en Alvarez waren belangrijk in deze beker ontmoeting. En dit andere Ajax bleek daardoor moeilijk te bespelen door AZ, met een krappe 0-1 overwinning voor ons als gevolg.

Niets leek de stemming in Amsterdam dus te kunnen temperen. Totdat het nieuws insloeg dat we vergeten waren Haller in te schrijven voor de Europa League. Een domme fout, die zeer waarschijnlijk is ontstaan als gevolg van de beperkte bezetting op kantoor in de Arena en het vele thuiswerken (nee, dat is ook voor de toekomst geen oplossing) in deze Corona tijden. Helaas is het zo dat een dergelijk fout niet kan worden gecorrigeerd en dus definitief is. Maar als je het kampioenschap even als belangrijkste doel ziet, zou je met een beetje fantasie kunnen stellen dat Haller wordt "gespaard" voor de competitie. En het is zeker aannemelijk dat het Europa League avontuur van Ajax sowieso niet veel meer dan twee wedstrijden gaat duren. Maar de tweede bom die insloeg in Amsterdam kwam zo mogelijk nog harder aan. Het leek bijna wel gepland, want dit nieuws bereikte ons één dag later. Echter, het ging hier om een doping controle uit oktober vorig jaar, dus dit was intern al veel langer bekend. Waarom is er dan geen keeper aangetrokken in deze transfer window? De enige transfer die wél plaatsvond was ter vervanging van Promes, maar juist hij is nog niet vertrokken. Kortom: veel chagrijn over de organisatie in Amsterdam.

Maar goed, er wordt nu veel gespeculeerd over het handelen van Onana en de gevolgen daarvan. Toch heb je in het voetbal (even los van doping) vergelijkbare situaties waar je als club mee geconfronteerd kan worden. Er kan ook zo maar een speler een jaar geblesseerd zijn en dan moet er ook gewoon een vervanger klaar staan. Eigenlijk "business as usual", zou je dus kunnen stellen. Maar het persoonlijke drama voor Onana is en blijft natuurlijk immens groot. Contractueel gaan we er wel uitkomen, maar hoe gaat ie dit zelf een plaats geven? Ajax wordt er in elk geval ook niet sterker op. En zo blijft doping toch wel een vervelend dingetje. Mijn gedachten gaan dan al gauw terug naar de laatste wedstrijd dat er een Nederlandse club in de finale van de Champions League stond. Destijds vond ik Ajax wat mat spelen en gingen de huidige bondscoach en huidig voorzitter van Ajax opzichtig in de fout. Altijd zie ik dan in mijn gedachten Ravanelli met het shirt over het hoofd getrokken als een "ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig" voor onze tribune langsvliegen. Ze gingen als de brandweer, maar uiteindelijk zouden strafschoppen de beslissing brengen in die historische wedstrijd in 1996. En pas vele jaren later zouden er verhalen rond gaan over doping, maar officieel is er nooit iets veranderd. En te meer omdat ook de eerder genoemde bondscoach en bijvoorbeeld Davids wel eens in verband zijn gebracht met Nandrolon, moeten we hier ook niet al te veel zeuren. Maar ik gunde Onana al veel eerder een mooie transfer, dus hopelijk zit dat nog in het vat voor de doelman en krijgt hij zelfs de kans om zich hier in Amsterdam te revancheren. Hoe dan ook blijft hij een van de allerbeste Ajax keepers ooit.

 

+1/-0

Deze normale topic is open en bestaat uit 1 pagina.

Ajax Forum » Columns » [EK88] Onverbiddelijk