Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax Forum » Columns » [EK88] Miralem Sulejmani

Deze normale topic is open en bestaat uit 1 pagina.

Afgelopen zondag hervatte de competitie met gelijk een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. De grote vraag was waar beide ploegen momenteel staan en dus geen betere manier om dat in een directe confrontatie meteen te kunnen laten zien. Eerdere wedstrijden vorig jaar waren soms best vermakelijk (zoals de 0-13), maar gaven nog niet echt de verhoudingen weer. Alleen Vitesse en Twente wisten het ons lastig te maken en door het matte gelijkspel tegen Willem II vlak voor de "winterstop" leken de Eindhovenaren een geduchte concurrent voor het kampioenschap dit jaar. Maar in mijn optiek is dit maar schijn. In december kampten we met wat blessures en lukte het niet die vervelende wedstrijd in Tilburg te winnen. Anders was de voorsprong al groter geweest. En ook zondag ontbraken er belangrijke spelers, maar stond er wél "gewoon" een goed elftal, zelfs met Labyad in de spits. Met andere woorden: ondanks dat er 3 spitsen niet beschikbaar waren stond er toch al een top elftal (voor Nederlandse begrippen, uiteraard).

Het was daarom ook niet verwonderlijk dat vorige week ineens Haller werd gecontracteerd. Het mocht wat kosten (het oude record bedrag van een inkomende Nederlandse transfer werd ruim verbroken), maar dan heb je ook wat! Zonder dat hij nog maar een bal had geraakt was het optimisme groot in Amsterdam. We hebben het kampioenschap "gekocht", zou je kunnen zeggen. Want met een degelijke spits zijn betere resultaten slechts een kwestie van tijd. Maar de conservatieve ten Hag begon tegen PSV toch gewoon weer met Labyad. De Eindhovenaren, die dit seizoen lang niet altijd overtuigden, begonnen vervolgens sterk aan de wedstrijd in de Arena. Binnen twee minuten stonden ze op 0-1 na een schitterende goal. En bij de 0-2 zou normaal gesproken de wedstrijd gespeeld zijn. Maar Ajax speelde niet slecht en bleek zelfs fitter dan PSV. De Eindhovenaren lieten in veel wedstrijden al een ongelofelijk verval zien en met de door de experts zo bekritiseerde wissels werd het er niet beter op. Dit is opmerkelijk, omdat de nieuwe trainer in het verleden zo succesvol was juist met superfitte ploegen.

En ook nu kon PSV het niet belopen, waaruit bleek dat de winterstop ze geen goed had gedaan. Waar normaal gesproken een 0-2 tussenstand ideaal is voor een counterploeg, nam Ajax eenvoudig het heft in handen en was snel duidelijk dat we terug zouden komen in de wedstrijd. Al voor de rust viel de 1-2. Merkwaardig bij deze goal was nog wel dat Kuipers tot twee keer toe niet een vrije trap op rand zestien meter wilde toekennen aan Ajax (en eerder wel aan PSV), maar juist dát gegeven leidde tot de goal van Promes. Hoe willekeurig overtredingen door de topscheidrechter worden beoordeeld blijft naar mijn mening opmerkelijk. Na de rust scoorde Haller al vrij snel de gelijkmaker, maar deze werd niet toegekend vanwege buitenspel. "Dan maar een assist!", moet de doelgerichte oud-Utrecht speler gedacht hebben. Want niet veel later bracht hij Antony in stelling die dan wel de échte en zeer terechte gelijkmaker aantekende.

Daar bleef het bij en het leek er op dat iedereen met die uitslag wel kon leven. Maar het mag duidelijk zijn dat Ajax verder is dan PSV. De competitie duurt nog lang en een gelijkspel in Amsterdam is voor de Eindhovenaren natuurlijk een prima resultaat, maar iedereen heeft gezien dat Ajax (zeker na de teleurstellende december maand) weer een belangrijke stap heeft gezet. In dat licht komt de wedstrijd van donderdag in mijn optiek dan ook perfect uit. Op papier is de wedstrijd in Enschede een heel lastige (denk aan de eerdere nederlaag), dus zou wel eens de bevestiging kunnen worden van wat we afgelopen zondag hebben gezien. Want bijvoorbeeld ook met corners lijkt Ajax nu weer een stuk sterker, sinds het vertrek van de Ligt. En voor PSV volgen er nu weer totaal andere wedstrijden. Tegen de meeste ploegen in de Nederlandse competitie kunnen ze toch echt niet zo achteruit leunen als in Amsterdam. Dat gegeven (het bedroevende niveau) zal er daarom zeer waarschijnlijk voor zorgen dat het voorlopig nog wel even spannend blijft bovenin.

 

+2/-0

Deze normale topic is open en bestaat uit 1 pagina.

Ajax Forum » Columns » [EK88] Miralem Sulejmani