Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax Forum » Columns » [EK88] Corona app (the end?)

Deze normale topic is open en bestaat uit 1 pagina.

Inmiddels is het vele maanden geleden dat met veel ophef de Corona app werd aangekondigd. Veel mensen waren direct enthousiast, maar een simpele column schrijver van het vroegere Ajax netwerk (nu Ajaxsupporters.nl) week even af van zijn columns over het voetbal en deelde zijn opinie met de lezers op dit Ajax forum. Hij stelde zonder enig voorbehoud vanaf het moment dat minister de Jonge zijn beruchte uitspraken deed dat het onzin was. Zijn punt was dat de Corona app niet zou gaan werken, maar ook dat je dat gelijk op dat moment al kon weten. Want achteraf is het vaak makkelijk om dat te constateren, waar juist vooruit zien helpt om betere beslissingen te nemen. Maar de app is er nu en is al miljoenen keren gedownload! Een spoedwet moest nog wel snel even gerealiseerd worden, maar daarmee is het geloof in de app weer helemaal terug.

De oorspronkelijke datum van 1 september werd echter niet gehaald en was juist gekozen met het oog om voorbereid te zijn op een eventuele tweede golf van het Corona virus. Inmiddels zitten we daar middenin. Nu werpt zich de vraag op hoe de Corona app gaat bijdragen aan het terugdringen van het virus. Ik neem maar even aan dat dat het doel was van de app, maar eigenlijk is het doel van de app in al die maanden nooit echt goed duidelijk geworden. Het daadwerkelijke probleem was naar mijn mening wel gelijk helder en benoemde ik al op dag 1: problemen bij de GGD met betrekking tot het uitvoeren van contactonderzoeken. Met andere woorden, omdat de GGD na enige tijd de contactonderzoeken niet meer konden uitvoeren werd niet het daadwerkelijke probleem bij de GGD aangepakt, maar werd in plaats daarvan een ICT oplossing gezocht. De column schrijver legde de vinger dus direct op de zere plek. De contactonderzoeken zijn nog steeds een probleem en daar kwam een nog veel groter probleem bij waar we nu al maanden tegen aanlopen: het testen op Corona besmettingen. Helaas vallen die ook onder de taken van de GGD. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat de GGD schuld heeft. Het mag duidelijk zijn dat bijvoorbeeld het nabellen van 70 contactmomenten van een Corona geïnfecteerde erg lastig wordt. Maar ook weten we dat het virus niet op vakantie gaat: na de eerste golf was er voldoende tijd om de problemen bij de GGD aan te pakken, maar in plaats daarvan gingen we in Nederland de reisgidsen er bij pakken.

Als we het breder bekijken is er misschien wel een veel belangrijker ontwikkeling. We zijn in de afgelopen decennia gaan geloven in een totale beheersing van het leven. Maar eigenlijk is deze "controle" (in het Engels: control, wat we vertalen met "beheersing" ) er nooit geweest. We denken alles te kunnen regelen om een veilig, eerlijk en voorspoedig leven te kunnen hebben. Voor veel zaken hebben wij daarom wetgeving bedacht en de rest proberen we bijvoorbeeld met verzekeringen af te dekken. Maar juist deze onzekerheden zijn niet te beheersen! We worden met de neus op de feiten gedrukt en raken zelfs gefrustreerd als het "bezweren" van de onzekerheden ineens niet meer lijkt te werken. Het is zo overduidelijk te zien bij de reacties op tegenstrijdige maatregelen. We vinden het raar als er bijvoorbeeld in een kerk wel 600 mensen mogen zijn, maar dat een concert niet is toegestaan. Mijn punt is dat we denken met regels een virus te kunnen bestrijden, maar misschien is het onmogelijk om hiervoor überhaupt efficiënte regels te maken. Stel nu het hypothetische geval dat de maatregelen niet voldoende effect sorteren omdat bijvoorbeeld het Corona virus grotendeels een soort seizoenspatroon volgt? Laat ik de vraag anders stellen: door strikt anderhalve meter te hanteren, je handen te wassen etc. ben je er dan echt 100% zeker van dat je niet besmet raakt? Zorgelijk vind ik in dit licht dat veel besmet geraakte personen geen idee hebben hoe dat gebeurt is. De onzekerheid is groot. En dat is voor velen moeilijk te accepteren.

Maar goed, de app is nu in gebruik en de eerste resultaten druppelen binnen. Het lijkt er nog niet op dat het virus wordt terug gedrongen, maar misschien was dat ook wel te hoog gegrepen. Vorige week heb ik hem geïnstalleerd bij iemand en het zag er, zoals zo vaak bij app's, mooi uit. Toch hoop ik dat we nu een klein beetje beginnen te begrijpen dat we met technische hulpmiddelen niet alles kunnen oplossen. Laten we realistisch blijven en daarbij moeten we misschien wel accepteren dat we nog wel even aan het virus vast zullen zitten met alle gevolgen van dien. Maar dat is altijd nog beter dan de werkelijkheid niet willen zien. Leef dus niet in die schijnwereld waarin we met een app het Corona virus verslaan. Mijn inschatting is nog steeds dat dat niet gaat lukken. Maar goed, hier laten we het bij. We gaan weer terug naar het voetbal.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

EK88 schreef op 19 oktober 2020 om 20:12:

(...) We zijn in de afgelopen decennia gaan geloven in een totale beheersing van het leven. Maar eigenlijk is deze "controle" (in het Engels: control, wat we vertalen met "beheersing" ) er nooit geweest. We denken alles te kunnen regelen om een veilig, eerlijk en voorspoedig leven te kunnen hebben. (...)Is dat wel zo?

In de afgelopen decennia duiken oorlogen en terroristische aanslagen net zo oncontroleerbaar, onvoorspelbaar en onbeheersbaar op als het Covid-19 virus nu.

 

+1/-0

Deze normale topic is open en bestaat uit 1 pagina.

Ajax Forum » Columns » [EK88] Corona app (the end?)