Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax Forum » Columns » [EK88] Frank for president!

Deze normale topic is open en bestaat uit 1 pagina.

Normaal gesproken is het vinden van een nieuwe bondscoach voor het Nederlands elftal geen sinecure. In het verleden leverde het invullen van de belangrijkste positie bij de bond steevast hoofdpijn op. Zo was daar ooit de beruchte aanstelling van Leo Beenhakker voor het WK van 1990, na het ontslaan van Thijs Libregts (die Oranje overigens feilloos door de kwalificatie had geloodst). Met name de spelers hadden toen voorkeur voor Cruyff, maar omdat de KNVB daar niet aan wilde werd Leo aangesteld. Het resultaat is bekend: vandaag de dag wil bijna niemand nog aan het WK van 1990 herinnert worden.

Vier jaar later ging het niet veel beter. Deze keer was de constructie dat Advocaat de kwalificatie zou doen, zodat Cruyff ons dan zou leiden naar de zo door ons verdiende wereldtitel op het WK van 1994 in de USA. En inderdaad, Oranje presteerde acceptabel op dat WK, maar met Advocaat aan het roer werd er geen geschiedenis geschreven. Recentere voorbeelden waren er ook, zoals de omstreden aanstelling van Guus Hiddink voor de kwalificatie van het vorige EK, dat na 10 wedstrijden tevergeefs werd gecorrigeerd met Danny Blind. De KNVB kan het dus best fout doen wijst de geschiedenis uit. De vraag was daarom ook wie de perfecte bondscoach Koeman zou moeten doen vergeten.

Helaas, de KNVB weet er elke keer weer een fiasco van te maken, maar is er naar mijn mening deze keer toch redelijk in geslaagd een prima bondscoach aan te stellen. Er valt ze niets te verwijten met betrekking tot Ronald Koeman, die op zijn beurt ook weer niet zo veel te verwijten valt. Corona is de reden dat het EK een jaar werd verplaatst, want anders was dit geheel volgens plan zijn laatste kunstje geweest om vervolgens naar Barcelona te gaan. Iedereen kan begrijpen dat Koeman deze groep zeker niet laat vallen vanwege een gebrek aan vertrouwen. Integendeel, het is vergelijkbaar met de Belgische ploeg van enige tijd terug: grote successen lijken slechts een kwestie van tijd. Het zal sneeuwvlokje dus best pijn doen dat hij niet kan oogsten, nadat hij het verguisde Oranje juist weer op de kaart zette.

Toch was er ook deze keer weer veel discussie over de aanstelling. Enige tijd geleden formeerde de KNVB namelijk de commissie Mijnals, die wat moet gaan doen aan de diversiteit in het voetbal. In het licht van de maatschappelijke ontwikkelingen (zoals BLM) misschien wel een begrijpelijk initiatief. Het leek dus een inkoppertje om bij deze belangrijke aanstelling een bondscoach van kleur te selecteren. Maar probleem bij positieve discriminatie is vaak dat de kwaliteit van de kandidaten te wensen overlaat. En in dat geval zou je dus concessies doen aan de kwaliteit. Maar gek genoeg was dit probleem er deze keer niet. Gullit in combinatie met ten Cate zou een prima duo zijn geweest waarmee je als Oranje goed voor de dag zou kunnen komen op het wereldtoneel. En gezien de kwaliteit van de huidige spelersgroep zouden deze Nederlanders met Surinaamse afkomst er wel zo ongeveer hetzelfde uit hebben gehaald als de Boer nu gaat doen.

Maar dat de KNVB er dus elke keer weer een zooitje van maakt en dus bij velen nooit echt populair zal worden is wederom aangetoond. Opmerkelijk is wel dat bij alle eerder genoemde voorbeelden Ruud Gullit een (bij)rol speelde. En de eerder stuk gelopen gesprekken met ten Cate (en de dubieuze rol die van Breukelen daar in speelde) zullen zeker niet hebben geholpen. Ik denk dat het deze kleine tegenstellingen zijn die er voor zorgen dat de KNVB voor de veilige optie heeft gekozen. Niet te veel weerstand en waarschijnlijk geen clash als deze bondscoach er over een tijdje ook weer uit vliegt. Wel zal het Frank in mijn optiek zeker lukken om deze groep te laten renderen en gezien zijn recente mindere avonturen in Italië en Engeland is hij met afstand de meest gemotiveerde bondscoach die we ooit hebben gehad. Deze fantastische lichting met een tot op het bot getergde bondscoach zou wel eens de dodelijke mix kunnen zijn waar geen tegenstander omheen kan.

Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 26 september 2020, 12:35:54.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

EK88 schreef op 26 september 2020 om 12:10:

(...) Wel zal het Frank in mijn optiek zeker lukken om deze groep te laten renderen en gezien zijn recente mindere avonturen in Italië en Engeland is hij met afstand de meest gemotiveerde bondscoach die we ooit hebben gehad. (...)Mmmmh ... met afstand?

Koeman had in Engeland ook een paar flinke krassen opgelopen. Hij had ook wat recht te zetten om weer bij Barcelona in beeld te komen.

 

+1/-0

Deze normale topic is open en bestaat uit 1 pagina.

Ajax Forum » Columns » [EK88] Frank for president!