Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax Forum » Columns » [EK88] Lullen over voetbal

Deze normale topic is open en bestaat uit 1 pagina.

In het licht van wat er al enige tijd speelt, misschien goed om eens terug in de tijd te gaan. Ik zou EK88 niet zijn, zonder een mening te hebben over de recente clash tussen de hoofdrol spelers van het veelbesproken programma Veronica inside en de tsunami aan reacties die daar aan vooraf gingen en op volgden. Om te beginnen dit stukje dat in werkelijkheid nooit is afgemaakt en dus ook niet eerder is verschenen. Het was bedoeld als een beschrijving van de voetbalpraatprogramma's en nu zo achteraf wel een om aardige introductie om daarna een licht te laten schijnen op de actualiteit.

Lullen over voetbal

Weet niet hoe het met jullie is, maar naast het volgen van Ajax moet er natuurlijk ook gesproken worden over het spelletje. En sinds geruime tijd alweer is dit praten over voetbal zelfs overgenomen door de tv. Met name voetbalhaters kunnen hier niet bij: eerst kijken naar iets onzinnigs en daarna (en vaak ervoor ook nog!) er tot vervelens toe over praten. En dan hebben we het alleen nog maar gehad over de voor- en nabeschouwing! Inmiddels is er al enige tijd een nieuwe vorm van tv bij gekomen en deze is ook nog eens immens populair geworden: de voetbalpraatprogramma's. En een van deze programma's heeft zelfs een prestigieuze tv prijs gewonnen. Hoe kan dat toch allemaal? Een stukje historie.

Jaren geleden begon deze vorm van praatprogramma's eigenlijk bij de commerciële omroep. In een vrij simpel decor waren er twee experts die samen met een commentator de wekelijkse ontwikkeling in het voetbal doornamen. Het idee was simpel, omdat ik denk dat velen van ons dit wel herkennen: aan de bar, op het werk of aan een tafel (in geval van tv) voor de camera, praten over voetbal. Juist de simpele opzet en de herkenbaarheid spraken ons aan en langzaam begon dit soort programma's aan succes te winnen.

Eén van de allereerste programma's in dit soort was voetbal insite. In dit programma waren er twee experts (Johan Derksen en Hans Kraay sr.) en een presentator (Wilfred Genee). De dynamiek van dit programma sprak mij zeer aan. De mening van Derksen en die van Kraay, stonden regelmatig haaks op elkaar en dat leverde juist de diepte op die onmisbaar is om een relevante discussie te krijgen. En de rol van de presentator was om de gesprekken te leiden in verband met tijd en reclames natuurlijk. Echter, deze rol werd belangrijker gemaakt door Genee en wellicht dat met name dit er toe leidde dat Kraay sr. zich niet kon vinden in de opzet en het programma vaarwel zei. Toch was dit wellicht de beste tijd van dit programma, omdat het hier écht over voetbal ging, waar in de huidige tijd inmiddels toch ook het entertainment erg belangrijk is geworden.

In een volgende fase werd het programma ongemeen populair. Het leidde zelfs tot het ontstaan van een concurrerend programma bij de NOS: Studio voetbal. Een aardige naam overigens, want dit is de naam die alle voetbalhaters vroeger aan Studio Sport gaven, omdat zij van mening waren dat er te veel voetbal was te zien in dit niet weg te denken sportprogramma van zondagavond 19:00 uur. Inmiddels weten we dat door de commercie het bestaan van dit historische met-het bord-op-schoot sportprogramma al onder druk kwam en in de nabije toekomst misschien wel helemaal gaat verdwijnen. Van de voetbalpraatprogramma's verwacht ik dit overigens niet.

Eén van de meest schokkende momenten in de historie van deze praatprogramma's deed zich voor in 2005 toen het nieuwe TV station Talpa werd opgericht. Dit was min of meer een herhaling van de poging om al eerder een sportzender (Sport 7) van de grond te krijgen; er zat in ieder geval weer dezelfde eigenaar achter. En sport moest natuurlijk een belangrijk onderdeel worden van deze nieuwe zender en de populaire presentator Genee werd dus weggekocht bij Voetbal insite. Ook Jack Spijkerman en andere tv toppers stapten over naar de nieuwe zender; er was sprake van een heuse aardverschuiving in tv land. Hiermee brak voor Voetbal insite een nieuwe periode aan, waarin Barbara Barend het presentatorschap overnam.

Aangezien Barbara Barend vóór haar aanschuiven bij Voetbal insite erg actief was geweest bij Ajax en daar zelfs tot in de catacomben van de club was doorgedrongen, tijdens een niet al te florissante periode voor Ajax, werd nu het programma regelmatig opgeluisterd met inside informatie over Ajax en alles wat er daar in Amsterdam speelde. Met name dit aspect maakte voor mij deze tijd eigenlijk één van de beste periodes van het programma. En het is écht ook nu nog zo dat er altijd over Ajax gesproken moet worden. Het merendeel van de kijkers is nu eenmaal aanhanger van de Amsterdamse club en dus kost het echt kijkcijfers als er niet over Ajax wordt gesproken. Toch irriteerde Barbara Barend blijkbaar, want ze botste meerdere malen met de enige vaste waarde van het programma, die er vanaf het begin bij was en nooit vertrok: Johan Derksen. En dus kwam na het floppen van Talpa Wilfred Genee na enige tijd weer terug. Ook bijvoorbeeld een Humberto Tan had op het verkeerde paard gegokt, maar zou later weer terugkeren bij bijvoorbeed Eredivisie live.

Nadat het programma zijn huidige status verwierf en inmiddels niet meer weg te denken is, schoven naast Genee en Derksen en een speler of trainer uit het voetbal, ook een extra gast aan. Feitelijk zou dit leiden tot het ontstaan van een derde vaste waarde in het programma. Eén daarvan was de zoon van Hans Kraay sr. Later werd dit oud-speler René van de Gijp. Deze flegmatieke rechtsbuiten die ook destijds al over humor beschikte groeide uit tot de 3e vaste waarde, te meer ook, omdat Hans Kraay jr. gelieerd was aan een concurrerende TV zender en met zijn optredens dus eigenlijk zijn broodheer dwars zat.

Wilfred Genee

Presentator van het programma. Valt op door zijn feitenkennis en neigt daardoor ook deelnemer te worden in de discussies.

Johan Derksen

Hoofdredacteur van het voetbalweekblad Voetbal International (inmiddels sponsor van het programma). Is met zijn jarenlange ervaring in het voetbal na een middelmatige carrière als prof voetballer de belangrijkste schakel. Zijn mening wordt vaak als basis genomen, zij het met kritiek van Genee of Kraay.

René van der Gijp

Oud PSV speler die toen al bekend stond om zijn humoristische acties. Eén daarvan was de bekende "Australian football referee" actie na een doelpunt tegen Ajax.

Dit bericht is gewijzigd op 2 juli 2020, 21:28:27.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

EK88 schreef op 02 juli 2020 om 21:23:

(...)

René van der Gijp

Oud PSV speler die toen al bekend stond om zijn humoristische acties. Eén daarvan was de bekende "Australian football referee" actie na een doelpunt tegen Ajax.Ik heb daar de humor nooit van ingezien ... B)

Zal wel te maken hebben met het luizige countervoetbal en de voorafgaande intikkertjes van Gijp.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

EK88 schreef op 02 juli 2020 om 21:23:

In het licht van wat er al enige tijd speelt, misschien goed om eens terug in de tijd te gaan. Ik zou EK88 niet zijn, zonder een mening te hebben over de recente clash tussen de hoofdrol spelers van het veelbesproken programma Veronica inside en de tsunami aan reacties die daar aan vooraf gingen en op volgden. Om te beginnen dit stukje dat in werkelijkheid nooit is afgemaakt en dus ook niet eerder is verschenen. Het was bedoeld als een beschrijving van de voetbalpraatprogramma's en nu zo achteraf wel een om aardige introductie om daarna een licht te laten schijnen op de actualiteit.

Lullen over voetbal

Weet niet hoe het met jullie is, maar naast het volgen van Ajax moet er natuurlijk ook gesproken worden over het spelletje. En sinds geruime tijd alweer is dit praten over voetbal zelfs overgenomen door de tv. Met name voetbalhaters kunnen hier niet bij: eerst kijken naar iets onzinnigs en daarna (en vaak ervoor ook nog!) er tot vervelens toe over praten
(..)
rol van de presentator was om de gesprekken te leiden in verband met tijd en reclames natuurlijk. Echter, deze rol werd belangrijker gemaakt door Genee en wellicht dat met name dit er toe leidde dat Kraay sr. zich niet kon vinden in de opzet en het programma vaarwel zei. (..)Het is bij The Post Online dat Jan Dijkgraaf gekscherend oppert rond het vinden van een nieuwe presentator dat 'zijn schoonzus' Fidan Ekiz uitgerekend beter past bij de types als Derksen en Vd Gijp. Het is in de Tweede Kamer dat Theo Hiddema zegt dat het emo empathische tantes in de talkshowtafels en een janboel aan uitgaven in de industrie zijn die "leed uitventen". Het is Youp van t Hek in zijn Volkskrant cursiefje, die aangeeft dat "doodenge fatsoensrukkers" de maatschappelijke debatten moedwillig grootgruttend ontwrichten. Het is dus niet alleen inzake entertainment maar ook nog inzake politieke zaken waarin het 'lullen over voetbal' tegenwoordig wil voorzien.

Nou gaat UEFACL weer terug naar SBS6, mijn idee waarom dat nodig is, aangezien ze dezelfde eigenaar te pleasen hebben als Veronica. Waarschijnlijk om toch weer nettere voetbal-minded mensen te kunnen begroeten als gast, met de 'betere' sponsors betrokken.

Maar dan over voetbal vanavond:
- Werder thuis tegen Heidenheim eindigde hoe het clashje begon.
- Espanyol koerst af op de afgang uit de Spaanse La Liga, Middlesbrough kan ook uit het Championship gaan degraderen.
- Atalanta blijft in verbluffende supervorm.
- Roma blijft uit vorm, Spurs grijpt mis op haar laatste strohalm.
- Cityzens, in afwachting van CAS-vonnis, verpulveren landstitelwinnaar L'pool.
- Utrecht-eigenaar Van Seumeren slaat in sponsorland met T-Mobile handen ineen.
- De rol van de VAR is weer eens barslecht in het Britse voetballandschap.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Fier Koen schreef op 02 juli 2020 om 21:54:

open/sluit de onderstaande quote:

EK88 schreef op 02 juli 2020 om 21:23:

(...)

René van der Gijp

Oud PSV speler die toen al bekend stond om zijn humoristische acties. Eén daarvan was de bekende "Australian football referee" actie na een doelpunt tegen Ajax.Ik heb daar de humor nooit van ingezien ... B)

Zal wel te maken hebben met het luizige countervoetbal en de voorafgaande intikkertjes van Gijp.Kan mij die avond in het OS nog herinneren. Het werd onverdiend 2-4 voor een counterend (hoe verrassend) psv. AJAX speelde leuk, fris voetbal met een heerlijke rechtervleugel. Rechtsback speelde Robbie Rijnink (weet zijn naam niet meer), rechtshalf Vanenburg en rechtsbuiten van 't Schip.
Rijnink was een heerlijke technische speler die lekker onbevangen (met AJAX branie) speelde. Scoorde bij zijn debuut in Sittard schitterend tegen Fortuna. Was een rasechte Amsterdammer. Kon je goed horen tijdens een interview.
Had hele hoge verwachtingen van die jongen. Maar hij verdween net zo snel als hij was gekomen.
Wat er van hem geworden is weet ik niet.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

renemar schreef op 03 juli 2020 om 09:00:

open/sluit de onderstaande quote:

Fier Koen schreef op 02 juli 2020 om 21:54:

open/sluit de onderstaande quote:

EK88 schreef op 02 juli 2020 om 21:23:

(...)

René van der Gijp

Oud PSV speler die toen al bekend stond om zijn humoristische acties. Eén daarvan was de bekende "Australian football referee" actie na een doelpunt tegen Ajax.Ik heb daar de humor nooit van ingezien ... B)

Zal wel te maken hebben met het luizige countervoetbal en de voorafgaande intikkertjes van Gijp.Kan mij die avond in het OS nog herinneren. Het werd onverdiend 2-4 voor een counterend (hoe verrassend) psv. AJAX speelde leuk, fris voetbal met een heerlijke rechtervleugel. Rechtsback speelde Robbie Rijnink (weet zijn naam niet meer), rechtshalf Vanenburg en rechtsbuiten van 't Schip.
Rijnink was een heerlijke technische speler die lekker onbevangen (met AJAX branie) speelde. Scoorde bij zijn debuut in Sittard schitterend tegen Fortuna. Was een rasechte Amsterdammer. Kon je goed horen tijdens een interview.
Had hele hoge verwachtingen van die jongen. Maar hij verdween net zo snel als hij was gekomen.
Wat er van hem geworden is weet ik niet.Volgens mij is Rijnink daarna vrij snel naar nog twee jaar VVV gegaan en is daarna gestopt met profvoetbal.

 

+1/-0

Deze normale topic is open en bestaat uit 1 pagina.

Ajax Forum » Columns » [EK88] Lullen over voetbal