Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax Forum » Columns » [EK88] Corona crisis

Deze normale topic is open en bestaat uit 1 pagina.

We leven momenteel in bijzondere tijden. Eigenlijk niemand heeft iets dergelijks eerder meegemaakt en dus zien we dat het nemen van besluiten op allerlei niveaus lastig blijkt. Ook in het voetbal. Marc Overmars toonde initiatief door dan maar vanuit Ajax een knoop door te hakken. Aanvankelijk werd dit nieuws positief ontvangen, maar al snel volgde de terugslag. Waar we dachten dat onze technisch directeur het "probleem" had opgelost bleek dit toch voorbarig. Nog niet iedereen is er van overtuigd dat we seizoen 2019/20 als verloren moeten beschouwen. De onzekerheid blijft en een eensluidende mening vanuit de clubs blijft vooralsnog uit.

Het vervelende aan de Corona crisis is namelijk dat diverse problemen die al veel langer spelen in Nederland nu ineens nadrukkelijker onder de aandacht komen. Om te beginnen de verdeeldheid en verminderde solidariteit. Wellicht dat het feit dat verreweg de meerderheid in Nederland het eens is met de genomen maatregelen om de crisis te beteugelen juist positief is, maar het is maar de vraag hoe lang dat zo blijft naarmate de crisis langer aanhoudt. Want voorzichtig aan hoor je steeds vaker de twijfel of de heftige maatschappelijke maatregelen het beschermen van "ouderen met overgewicht" wel rechtvaardigen. We staan voor een dilemma dat de gezondheid en samenhang van de Nederlandse samenleving bedreigt. Juist nu zou je verwachten dat gezond verstand de boventoon gaat voeren, alhoewel dat ook op andere momenten best handig kan zijn.

Of de competitie uitgespeeld moet worden is daarom geen belangrijke vraag. Maar laten we dit "probleem" nou eens goed beschouwen. Als het ons lukt om hier het beste besluit te nemen, wie weet lukt het ons dan ook om grotere vraagstukken te tackelen. En om dan maar gelijk bij het eind te beginnen: het seizoen 2019/20 zal niet worden uitgespeeld. Simpelweg omdat de einddatum van de maatschappelijke maatregelen niet duidelijk is, lijkt het zinloos om te gaan wachten op het meest gunstige scenario waarin het misschien mogelijk zal worden om alle resterende wedstrijden nog te gaan spelen in een toch al korte periode. Allerlei andere (juridische, praktische) argumenten maken dat alleen maar aannemelijker. Dus nu duidelijkheid creëren geeft meer rust en tijd om goed na te denken over de toekomst.

Maar wat opvalt is dat niet alle clubs de lijn van Overmars volgden. En dat deed mij denken aan een eerdere situatie van lang geleden. Ooit weigerden de Ajax spelers (van min of meer het laatste Nederlandse team dat de laatste Champions League won) uit te komen in een interland tegen Portugal in verband met de overvolle voetbal kalender. Zoek het maar op, een groot deel van Oranje bestond uit Ajax spelers en die speelden de interland uiteindelijk niet. De bedoeling was dat alle clubs zich zouden aansluiten bij de boycot en dat de wedstrijd van de kalender zou worden geschrapt. Maar dat gebeurde niet en gek genoeg lijkt de geschiedenis zich nu te herhalen. In theorie kan het nu zelfs betekenen dat een aantal teams straks niet meedoen als de competitie in juni toch nog zou worden uitgespeeld. Ik zie dat niet gebeuren, linksom of rechtsom zullen de clubs uiteindelijk toch op één lijn komen. Noem het maar gezond verstand.

Dus hopelijk gaan we in het voetbal, ook buiten Nederland, inzien dat de beste oplossing is om de bijzaak te scheiden van de hoofdzaak. Daarmee zijn we er overigens nog niet, want voor volgend seizoen levert dit nog wel wat uitdagingen op. Maatschappelijk gezien kunnen we waarschijnlijk het best doorgaan op de ingeslagen weg en alvast gaan nadenken hoe we de reset van de economie op termijn kunnen opvangen. Dat de wereld er over een paar maanden structureel anders uit gaat zien lijkt helder. Maar de vraag is in hoeverre het Corona virus ons aan het denken heeft gezet en gaat leiden tot fundamenteel anders denken over de toekomst of dat we over een aantal maanden toch weer proberen om verder te gaan waar we voor de crisis waren gebleven. Wie het weet mag het zeggen.

 

+2/-0

open/sluit de onderstaande quote:

EK88 schreef op 05 april 2020 om 14:56:

(...)
Maar de vraag is in hoeverre het Corona virus ons aan het denken heeft gezet en gaat leiden tot fundamenteel anders denken over de toekomst of dat we over een aantal maanden toch weer proberen om verder te gaan waar we voor de crisis waren gebleven. Wie het weet mag het zeggen.Er zullen zeker personen zijn die anders gaan denken over de toekomst.
Zeker zij met sterfgevallen of andere zeer ernstige en serieuze gevolgen.

Anderen (de grote massa of wat daar van over blijft) keren 'gewoon' terug in de oude routines.

Waarom verwacht ik dat?
Met welke crisissen, rampen, etc. uit het verleden houden we ons nog bezig? Welke gironummers staan nog open?

Alleen WOII heeft de mens aan het denken gezet op een wijze die vandaag de dag nog merkbaar is.

 

+1/-0

Klopt, ik denk ook dat alleen de mensen die direct in hun omgeving getroffen zijn door Corona er wellicht fundamenteel anders door gaan denken. De rest (mijzelf inclusief) zal gewoon erg blij zijn als ik straks weer naar de kapper kan, dat de sport weer op tv is, dat ik weer aan het werk mag (dat ben ik overigens wél meer gaan waarderen: werk) etc.

Uiteindelijk zijn de maatregelen er op gericht om te zorgen dat het systeem overeind blijft. Zolang er nog geen vaccin of medicatie is gaan de zwakkeren er vroeg of laat toch wel aan onder door, maar er wordt gezorgd dat dat geleidelijk gebeurt zodat het systeem niet overbelast wordt.
Mijns inziens zullen de maatregelen tegen Corona uiteindelijk ondergeschikt zijn aan de economie. Wij zijn een rijk land en kunnen het wel even uitzingen, zelfs een flinke economische krimp kunnen we echt wel hebben (hoe slecht hadden we het in 2010?) Maar veel landen kunnen dit veel minder goed opvangen natuurlijk, Italië en Spanje vragen nu al om steun aan Noord-Europa.
Hoe cynisch ook, uiteindelijk zijn we allemaal ondergeschikt aan het grootkapitaal en iedereen loopt er in mee omdat iedereen altijd maar meer wil. Daar gaat deze crisis denk ik niet veel aan veranderen.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Fier Koen schreef op 05 april 2020 om 15:27:

open/sluit de onderstaande quote:

EK88 schreef op 05 april 2020 om 14:56:

(...)
Maar de vraag is in hoeverre het Corona virus ons aan het denken heeft gezet en gaat leiden tot fundamenteel anders denken over de toekomst of dat we over een aantal maanden toch weer proberen om verder te gaan waar we voor de crisis waren gebleven. Wie het weet mag het zeggen.Alleen WOII heeft de mens aan het denken gezet op een wijze die vandaag de dag nog merkbaar is.Dit kan misschien toch wel gezien worden als een soort WOIII, biochemische oorlogsvoering. Ik heb ernstig het gevoel dat er een experiment (moedwillig) uit de hand gelopen is. China helpt overal op de wereld waar het kan, voor goodwill. Terwijl de VS momenteel helemaal in elkaar stort. Die gasten weten niks van medicijnen, die kunnen alleen auto's en wapens maken. Bepaalde medicijnen importeert de VS uit China..... Zelfs aan Iran hebben de Chinezen medische hulp verleend. Het is trouwens raar dat Rusland, Afrika, Zuid Amerika en Australië de dans enigszins ontlopen.... Moet je toch aan het denken zetten.

Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 7 april 2020, 18:14:54.

 

+1/-0

Tja, anderen denken weer dat het virus via 5G verspreid wordt. (echt damn...) Je kunt er elke complottheorie op los laten die je maar kunt verzinnen. Ik denk dat we mazzel hebben dat dit virus niet van het kaliber Ebola is en dat dit vroeg of laat een keer ging gebeuren in deze tijd van extreme mobiliteit. Een uit de hand gelopen experiment? Lijkt me stug. Dat het gebruikt wordt voor (geo)politieke doeleinden is vanzelfsprekend. (kijk naar Hongarije bijvoorbeeld)

 

+1/-0

Experiment bedoel ik cynisch. HIV is natuurlijk ook een in een laboratorium ontstaan, heeft ondertussen 32 miljoen doden op haar geweten.

We kunnen in de toekomst nog wel meer shit verwachten.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

dwtk schreef op 07 april 2020 om 18:08:

open/sluit de onderstaande quote:

Fier Koen schreef op 05 april 2020 om 15:27:

open/sluit de onderstaande quote:

EK88 schreef op 05 april 2020 om 14:56:

(...)
Maar de vraag is in hoeverre het Corona virus ons aan het denken heeft gezet en gaat leiden tot fundamenteel anders denken over de toekomst of dat we over een aantal maanden toch weer proberen om verder te gaan waar we voor de crisis waren gebleven. Wie het weet mag het zeggen.Alleen WOII heeft de mens aan het denken gezet op een wijze die vandaag de dag nog merkbaar is.Dit kan misschien toch wel gezien worden als een soort WOIII, biochemische oorlogsvoering. Ik heb ernstig het gevoel dat er een experiment (moedwillig) uit de hand gelopen is. China helpt overal op de wereld waar het kan, voor goodwill. Terwijl de VS momenteel helemaal in elkaar stort. Die gasten weten niks van medicijnen, die kunnen alleen auto's en wapens maken. Bepaalde medicijnen importeert de VS uit China..... Zelfs aan Iran hebben de Chinezen medische hulp verleend. Het is trouwens raar dat Rusland, Afrika, Zuid Amerika en Australië de dans enigszins ontlopen.... Moet je toch aan het denken zetten.Naar verluidt zijn in Peking en Sjanghai helemaal geen besmettingen. Dat vind ik nog veel opmerkelijker.

 

+1/-0

Ik vind 'nieuws' uit communistische landen of uit landen met dictoriale regimes nooit opmerkelijk of opvallend. Je weet dat de werkelijkheid daar altijd anders is.

Maar ik begrijp wat je bedoelt ;)

 

+1/-0

Wat mij nog veel meer opvalt is dat het gedeelte Naturalisatiefraude van de Italiaanse Regering, eigenlijk amper wordt benoemd als verschijnsel en verklaring van de COVID-19 2020-uitbraak. Als je de medische duane zo aan de Italiaanse laars lakt, hoe kun je dan het uit je bovenkamer kramen dat Europa te weinig solidair is met de Italianen? Van mij mogen ze een gedegradeerd lidmaatschap voor de komende 9,5 jaar hebben, wat een imbecielen.

Maar goed, zo zit er talloze weeffouten in de politieke en monetaire unie. Het is dieptriest. B) :denk :I

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

renemar schreef op 08 april 2020 om 08:26:

open/sluit de onderstaande quote:

dwtk schreef op 07 april 2020 om 18:08:

open/sluit de onderstaande quote:

Fier Koen schreef op 05 april 2020 om 15:27:

open/sluit de onderstaande quote:

EK88 schreef op 05 april 2020 om 14:56:

(...)
Maar de vraag is in hoeverre het Corona virus ons aan het denken heeft gezet en gaat leiden tot fundamenteel anders denken over de toekomst of dat we over een aantal maanden toch weer proberen om verder te gaan waar we voor de crisis waren gebleven. Wie het weet mag het zeggen.Alleen WOII heeft de mens aan het denken gezet op een wijze die vandaag de dag nog merkbaar is.Dit kan misschien toch wel gezien worden als een soort WOIII, biochemische oorlogsvoering. Ik heb ernstig het gevoel dat er een experiment (moedwillig) uit de hand gelopen is. China helpt overal op de wereld waar het kan, voor goodwill. Terwijl de VS momenteel helemaal in elkaar stort. Die gasten weten niks van medicijnen, die kunnen alleen auto's en wapens maken. Bepaalde medicijnen importeert de VS uit China..... Zelfs aan Iran hebben de Chinezen medische hulp verleend. Het is trouwens raar dat Rusland, Afrika, Zuid Amerika en Australië de dans enigszins ontlopen.... Moet je toch aan het denken zetten.Naar verluidt zijn in Peking en Sjanghai helemaal geen besmettingen. Dat vind ik nog veel opmerkelijker.


Zeker opmerkelijk als je weet dat Wuhan het grote verkeersknooppunt tussen noord, west, oost en zuid China is. Je zou bijna kunnen concluderen dat er een medicijn/vaccin/tegengif tegen Corona is wat op een hele simpele onopvallende manier toegediend kan worden.

 

+1/-0

Deze normale topic is open en bestaat uit 1 pagina.

Ajax Forum » Columns » [EK88] Corona crisis