Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax Forum » Columns » [EK88] Zwarte Piet, wie kent hem niet (het is een echte Ajacied)!

Deze normale topic is open en bestaat uit 2 pagina's: 1 2

We schrijven het jaar 2012. In een uitzending van het bekende praatprogramma Pauw en Witteman zit een kunstenaar van Surinaamse afkomst die een betoog houdt over de kindervriend die iedere Nederlander kent. Hij stelt onomwonden vast dat zwarte Piet racistisch is en illustreert dit aan de hand van een aantal anekdotes uit zijn eigen leven. Het is in meerdere opzichten een historisch uitzending, want het zou pas het begin zijn van iets wat we "de zwarte Piet discussie" zijn gaan noemen. Maar gek genoeg is er op dat moment helemaal niets dat er op wijst dat we hier jaren later nog steeds mee bezig zouden zijn.

De uitzending maakt indruk op mij, omdat ik direct de ernst van de discussie doorgrond. Als achtergrond moet ik vermelden dat ik op dat moment niet in Nederland woon en daarom volledig objectief dit onderwerp kan analyseren. Wat precies de reactie was in Nederland weet ik dus niet, maar voor mij was het direct duidelijk: zwarte Piet heeft zijn langste tijd gehad. De Surinaamse kunstenaar heeft iets aan de kaak gesteld waar we over moeten gaan nadenken. De geest is uit de fles, in vele opzichten doet Dario dan ook denken aan een klassieke klokkenluider, iemand die een misstand in de samenleving aan de kaak stelt. En als je later terugkijkt kan je ook heel makkelijk vaststellen dat Dario eigenlijk precies hetzelfde lot is beschoren als vrijwel ieder andere klokkenluider: bespot en beschimpt (en erger).

Maar bij mij komt een ander gevoel naar boven. Ik voel dat er een probleem is in Nederland dat opgelost moet worden. Als je de historie van ons land kent en begrijpt hoe onze samenleving in elkaar zit, dan moet het toch mogelijk zijn om hier een goede oplossing voor te vinden? In mijn naïviteit begin ik na te denken en kan er die nacht niet van slapen. Steeds weer haal ik de historie van het sinterklaasfeest er bij en zie ik nostalgische beelden uit het verleden. Zo sluip ik in het holst van de nacht naar de kachel om een kansloos kleurboekje of marsepeinen kikkertje in mijn schoen te vinden. Of dat mijn kinderen bij de intocht van Sinterklaas op school zijn verkleed als kleine Pietjes. Dit is echt te belangrijk om verloren te laten gaan. En na nog geen 24 uur heb ik al best een redelijk complete oplossing voor het probleem. Overigens, een veel bredere oplossing, want er zijn meer aspecten aan het sinterklaasfeest waar wat aan gedaan zou kunnen worden. Gelukkig, ik kan weer rustig slapen. In Nederland zullen ze er ook wel uit zijn inmiddels, denk ik nog. Maar helaas: niets blijkt minder waar.

Hoe is het toch mogelijk? Je bent óf heel erg voorstander van zwarte Piet óf je bent faliekant tegen. Er zit helemaal niets tussen. Dus ben ik blijkbaar de enige die écht geen van beide is: geen voorstander en geen tegenstander. Als we de komende 50 jaar nog het sinterklaasfeest vieren met de zwarte Piet van de afgelopen decennia? Ik vindt het prima. Als 'ie morgen van het toneel verdwenen is? Ook prima. Het is eigenlijk een belachelijk vraagstuk: je gaat toch ook niet aan iemand vragen of hij voor- of tegenstander is van Donald Duck? We hebben het hier over een fictieve figuur! Hoe kunnen we hier nu zo moeilijk over doen? Maar de oorzaak ligt veel dieper. Blijkbaar is er in de Nederlandse samenleving iets fundamenteel veranderd dat het onmogelijk maakt dat we nog constructief na kunnen denken. Decennia aan immigratie, veranderende normen en waarden, het geeft ons klaarblijkelijk het gevoel dat we iets aan het kwijtraken zijn.

En dus zijn we verzeild geraakt in de meest eigenaardige ontwikkelingen. Demonstraties, zelfs fysiek geweld tot rechtszaken aan toe. Het zo tedere kinderfeest is het podium geworden van alles wat er mis is in Nederland. Maar we kunnen niet meer terug. In mijn optiek had dit allemaal veel eleganter opgelost kunnen/moeten worden, maar het resultaat zal uiteindelijk hetzelfde zijn. We houden (mondiale) veranderingen niet tegen en de tijd zal het leren. Voor dit jaar is de discussie gelukkig weer ten einde, dus laten we het komende jaar nou eens benutten om in alle rust te werken aan wederzijds begrip. Dat is wat ik onze samenleving van harte toewens. Zie het maar als een wat vroege kerstboodschap.

 

+2/-0

Voor degenen die bovenstaand stuk te lang vinden, ik vind onderstaand een prima samenvatting ...

open/sluit de onderstaande quote:

EK88 schreef op 05 december 2019 om 18:55:

(...) Het is eigenlijk een belachelijk vraagstuk: je gaat toch ook niet aan iemand vragen of hij voor- of tegenstander is van Donald Duck?

 

+3/-0

Het anti zwarte Piet kamp zou moeten accepteren dat een 100 jaar oude traditie in stand moet worden gehouden en helemaal niks met racisme te maken heeft. Slechts is de hoofden van enkelen. Juist die zorgen ervoor dat het allemaal zo escaleert.
Hoor ze zelf zeggen dat "de kleur de kinderen niet uitmaakt, of het nou zwart, rood, blauw of groen is". Nou, als het de kinderen niet uitmaakt laat het dan zo.
Er is geen kind in Nederland dat uit zichzelf aan racisme denkt als het zwarte Piet ziet. Het zijn de volwassenen die hun zieke geest botvieren. Toen ze zelf klein waren dachten ze ook niet aan racisme bij het vieren van dit kinderfeest.

 

+5/-0

Goede column! Mondiale veranderingen houd je inderdaad niet tegen, dus dat zwarte piet op termijn helemaal gaat verdwijnen zit er dik in. Zonder hier opnieuw de hele discussie aan te zwengelen, we zijn er gelukkig net vanaf, lijkt het mij geen enkel probleem om geheel over te gaan naar roetveegpieten. Ik zie eerlijk gezegd niet zo in hoe dat afbreuk doet aan de viering van Sinterklaas. Mijn beide kinderen geloven nog en vinden het in ieder geval helemaal niet raar om de juf te herkennen met roetvegen.

 

+1/-0

Dat maakt ook helemaal niet uit. Het gaat erom dat een heel klein deel van de bevolking bekrompen blijft en blijft zeiken en zeuren in de hoop dat de overgrote meerderheid op enig moment overstag gaat. En dat onder de noemer van racisme. Belachelijk.
Daarbij zijn groepen als kozp ook nog eens bereid geweld te gebruiken.
Het is niet de vraag of maar wanneer andere feesten aan de beurt komen. Cowboys en indianen worden ook al met discriminatie in verband gebracht.

 

+4/-0

open/sluit de onderstaande quote:

EK88 schreef op 05 december 2019 om 18:55:

Hoe is het toch mogelijk? Je bent óf heel erg voorstander van zwarte Piet óf je bent faliekant tegen. Er zit helemaal niets tussen.Dat valt wel mee, alleen die mensen hebben geen zin om zich te mengen in het modder gevecht tussen twee groeperingen die van randzaken een morele levenskwestie maken. Je hoort ze dus nooit.

 

+2/-0

Probleem is ook dat aan beide kanten partijen erbij gebaat zijn om de discussie zo fel mogelijk te laten verlopen. Denk aan Sylvana Simons die bezig is een landelijke politieke beweging op te richten of de diverse (extreem)rechtse partijen die zich als cultuurbewaker kunnen opwerpen. Deze partijen krijgen door deze discussie een platform en worden uitgenodigd bij diverse praat- en opinie-programma's op radio en televisie om hun mening te verkondigen. Dit geeft zoveel gratis publiciteit dat ze wel gek zullen zijn om tot een compromis te komen waardoor ze hun platform kwijt zullen raken.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

renemar schreef op 06 december 2019 om 12:55:

Dat maakt ook helemaal niet uit. Het gaat erom dat een heel klein deel van de bevolking bekrompen blijft en blijft zeiken en zeuren in de hoop dat de overgrote meerderheid op enig moment overstag gaat. En dat onder de noemer van racisme. Belachelijk.
Daarbij zijn groepen als kozp ook nog eens bereid geweld te gebruiken.
Het is niet de vraag of maar wanneer andere feesten aan de beurt komen. Cowboys en indianen worden ook al met discriminatie in verband gebracht.Had niet gedacht het ooit zo eens te kunnen zijn met jou. Kerst is straks verleden tijd, pasen en pinksteren zullen een aantal mensen ook wel aanstootgevend vinden en zoals je al zegt mag je ook al geen cowboy en indiaantje meer spelen. Het probleem is zeker dieper geworteld. Het gaat om een cultuuromslag die je door de strot geduwd wordt en voelbaar is in alle delen en lagen van de samenleving. En oh wee als je niet mee wenst te gaan. Dan ben je een xenofoob, racist, nazi, homofoob etc. etc. (wat die begrippen dan weer enorm uitholt waardoor de woorden aan waarde verliezen).

 

+2/-0

open/sluit de onderstaande quote:

renemar schreef op 06 december 2019 om 12:55:

(...) Cowboys en indianen worden ook al met discriminatie in verband gebracht.Ik heb vanmiddag ongestoord, zonder commentaar en kritiek, een aanzienlijk aantal moffen, spleetogen en roodhuiden om zeep geholpen in verschillende spellen op de playstation.

Gelukkig wordt dat wel normaal gevonden ...

 

+2/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Fier Koen schreef op 06 december 2019 om 18:18:

open/sluit de onderstaande quote:

renemar schreef op 06 december 2019 om 12:55:

(...) Cowboys en indianen worden ook al met discriminatie in verband gebracht.Ik heb vanmiddag ongestoord, zonder commentaar en kritiek, een aanzienlijk aantal moffen, spleetogen en roodhuiden om zeep geholpen in verschillende spellen op de playstation.

Gelukkig wordt dat wel normaal gevonden ...Inderdaad. Maar het is een kwestie van tijd dat daar ook ophef over komt.

 

+1/-0

Nederland is Nederland al lang niet meer. De minderheid regeert de meerderheid. De democratie is al lang begraven. We leven in een dictatuur. Politie heeft het alleen gemunt op de autochtone bevolking. In alle opzichten.
Van origine buitenlandse mensen kunnen en mogen alles. Demonstreren, discrimineren, molesteren etc etc. Bij demonstraties van boeren en grondverzet wordt uitgedaagd en er bovenop geslagen. Zwarte Pieten die rondlopen worden aangehouden. Voetbal supporters worden op voorhand al als tuig gezien. Uitgeprocedeerden en illegalen en kanslozen worden met allerlei middelen gefaciliteerd. Ouderen worden de hoek in getrapt. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
De politiek liegt en bedriegt er op los.

Sinterklazen en zwarte Pieten worden met name in de randstad belaagt door tuig en nergens is politie te zien. Ik zal me nooit neerleggen bij deze gang van zaken.

 

+3/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Van de film schreef op 06 december 2019 om 15:51:

Had niet gedacht het ooit zo eens te kunnen zijn met jou. Kerst is straks verleden tijd, pasen en pinksteren zullen een aantal mensen ook wel aanstootgevend vinden en zoals je al zegt mag je ook al geen cowboy en indiaantje meer spelen. Het probleem is zeker dieper geworteld. Het gaat om een cultuuromslag die je door de strot geduwd wordt en voelbaar is in alle delen en lagen van de samenleving. En oh wee als je niet mee wenst te gaan. Dan ben je een xenofoob, racist, nazi, homofoob etc. etc. (wat die begrippen dan weer enorm uitholt waardoor de woorden aan waarde verliezen).Dat is werkelijk de allergrootste nonsens dat ooit neergeschreven zijn. Je past hier de hellend-vlak redenering toe die bij voorbaat alle discussie onmogelijk maakt.

Lijdt je een beetje aan het bange, blanke man syndroom Van de film?

open/sluit de onderstaande quote:

tackle schreef op 06 december 2019 om 19:53:

Nederland is Nederland al lang niet meer. De minderheid regeert de meerderheid. De democratie is al lang begraven. We leven in een dictatuur. Politie heeft het alleen gemunt op de autochtone bevolking. In alle opzichten.
Van origine buitenlandse mensen kunnen en mogen alles. Demonstreren, discrimineren, molesteren etc etc. Bij demonstraties van boeren en grondverzet wordt uitgedaagd en er bovenop geslagen. Zwarte Pieten die rondlopen worden aangehouden. Voetbal supporters worden op voorhand al als tuig gezien. Uitgeprocedeerden en illegalen en kanslozen worden met allerlei middelen gefaciliteerd. Ouderen worden de hoek in getrapt. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
De politiek liegt en bedriegt er op los.

Sinterklazen en zwarte Pieten worden met name in de randstad belaagt door tuig en nergens is politie te zien. Ik zal me nooit neerleggen bij deze gang van zaken.Rofl. Niet vergeten in en uitademen tackle, heel belangrijk als je morgen nog wil opstaan!

 

+2/-1

open/sluit de onderstaande quote:

Bjorn121 schreef op 06 december 2019 om 22:02:

open/sluit de onderstaande quote:

Van de film schreef op 06 december 2019 om 15:51:

Had niet gedacht het ooit zo eens te kunnen zijn met jou. Kerst is straks verleden tijd, pasen en pinksteren zullen een aantal mensen ook wel aanstootgevend vinden en zoals je al zegt mag je ook al geen cowboy en indiaantje meer spelen. Het probleem is zeker dieper geworteld. Het gaat om een cultuuromslag die je door de strot geduwd wordt en voelbaar is in alle delen en lagen van de samenleving. En oh wee als je niet mee wenst te gaan. Dan ben je een xenofoob, racist, nazi, homofoob etc. etc. (wat die begrippen dan weer enorm uitholt waardoor de woorden aan waarde verliezen).Dat is werkelijk de allergrootste nonsens dat ooit neergeschreven zijn. Je past hier de hellend-vlak redenering toe die bij voorbaat alle discussie onmogelijk maakt.

Lijdt je een beetje aan het bange, blanke man syndroom Van de film?Je wekt inderdaad niet de indruk iets zinnigs te gaan zeggen. Maar je laatste opmerking zegt genoeg.

 

+4/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Van de film schreef op 06 december 2019 om 22:06:

Je wekt inderdaad niet de indruk iets zinnigs te gaan zeggen. Maar je laatste opmerking zegt genoeg.Oei, heb ik je gevoelens beledigd? Wat jammer nou.

Waarom moet ik met iets zinnigs reageren op wat jij post? Vond je zelf dat dat een goed onderbouwde reactie was? Je past de hellend vlak retoriek toe en je komt net een extreme conclusie die helemaal nergens op slaat. Wees gerust hoor film, er gaat niemand je vrolijk Kerstfeest komen afnemen, noch je chocolade eieren op Pasen. En je zal binnen 20 jaar nog altijd Pinksteren vieren (al durf ik met bijna zekerheid te stellen dat de meest vocale groep niet eens weet wat de religieuze betekenis ervan is).

Er wordt helemaal niets "door je strot geduwd" en als je het niet eens bent met iets, mag je dat gerust nog altijd uiten. Net zoals mensen die het niet eens zijn met het gebruik van Zwarte Piet dat ook gerust mogen zeggen, want ook zij hebben recht op een eigen mening. En als dat op een beschaafde en correcte manier doet, zal niemand je voor homofoob, racist of neo-nazi uitschelden.

edit>
open/sluit de onderstaande quote:

Oude privileges maken plaats voor emancipatie van groepen mensen die tot nu toe buiten discussies werden gehouden.

 

+2/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Bjorn121 schreef op 06 december 2019 om 22:02:

open/sluit de onderstaande quote:

Van de film schreef op 06 december 2019 om 15:51:

Had niet gedacht het ooit zo eens te kunnen zijn met jou. Kerst is straks verleden tijd, pasen en pinksteren zullen een aantal mensen ook wel aanstootgevend vinden en zoals je al zegt mag je ook al geen cowboy en indiaantje meer spelen. Het probleem is zeker dieper geworteld. Het gaat om een cultuuromslag die je door de strot geduwd wordt en voelbaar is in alle delen en lagen van de samenleving. En oh wee als je niet mee wenst te gaan. Dan ben je een xenofoob, racist, nazi, homofoob etc. etc. (wat die begrippen dan weer enorm uitholt waardoor de woorden aan waarde verliezen).Dat is werkelijk de allergrootste nonsens dat ooit neergeschreven zijn. Je past hier de hellend-vlak redenering toe die bij voorbaat alle discussie onmogelijk maakt.

Lijdt je een beetje aan het bange, blanke man syndroom Van de film?

open/sluit de onderstaande quote:

tackle schreef op 06 december 2019 om 19:53:

Nederland is Nederland al lang niet meer. De minderheid regeert de meerderheid. De democratie is al lang begraven. We leven in een dictatuur. Politie heeft het alleen gemunt op de autochtone bevolking. In alle opzichten.
Van origine buitenlandse mensen kunnen en mogen alles. Demonstreren, discrimineren, molesteren etc etc. Bij demonstraties van boeren en grondverzet wordt uitgedaagd en er bovenop geslagen. Zwarte Pieten die rondlopen worden aangehouden. Voetbal supporters worden op voorhand al als tuig gezien. Uitgeprocedeerden en illegalen en kanslozen worden met allerlei middelen gefaciliteerd. Ouderen worden de hoek in getrapt. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
De politiek liegt en bedriegt er op los.

Sinterklazen en zwarte Pieten worden met name in de randstad belaagt door tuig en nergens is politie te zien. Ik zal me nooit neerleggen bij deze gang van zaken.Rofl. Niet vergeten in en uitademen tackle, heel belangrijk als je morgen nog wil opstaan!Als je niets zinnigs te zeggen hebt, zwijg dan liever. Je zet jezelf behoorlijk voor lul met je opmerkingen naar van de Film en mij.

Kijk eens kritisch in de spiegel, misschien kom je dan zelf ook tot de conclusie dat je beter niet zo dom moet reageren.

 

+4/-2

open/sluit de onderstaande quote:

EK88 schreef op 05 december 2019 om 18:55:

De uitzending maakt indruk op mij, omdat ik direct de ernst van de discussie doorgrond. Als achtergrond moet ik vermelden dat ik op dat moment niet in Nederland woon en daarom volledig objectief dit onderwerp kan analyseren.
Oprechte vraag, maar waarom kan je objectiever zijn als je niet meer in Nederland woont? Ik woon ook al een tijdje niet meer in Belgie, maar ik ga zeker niet beweren dat ik objectiever ben dan mensen die er nog wonen :). Ik zou zelfs durven stellen dat je zwarte piet beschouwt als een essentieel onderdeel van je jeugd, waardoor je minder objectief kan zijn.

open/sluit de onderstaande quote:

EK88 schreef op 05 december 2019 om 18:55:Steeds weer haal ik de historie van het sinterklaasfeest er bij en zie ik nostalgische beelden uit het verleden. Zo sluip ik in het holst van de nacht naar de kachel om een kansloos kleurboekje of marsepeinen kikkertje in mijn schoen te vinden. Of dat mijn kinderen bij de intocht van Sinterklaas op school zijn verkleed als kleine Pietjes. Dit is echt te belangrijk om verloren te laten gaan.Vind je? Wat met alle kinderen die opzien tegen het Sinterklaasfeest omdat ze afgebeeld worden als hulp van de Sint en door klasgenoten aangesproken worden met zwarte piet? Denk je dat zij het ook zo leuk vonden? Deze video dateert uit 1987: https://www.youtube.com/watch?v=VmfjuWXpG7klink.

open/sluit de onderstaande quote:

EK88 schreef op 05 december 2019 om 18:55:Decennia aan immigratie, veranderende normen en waarden, het geeft ons klaarblijkelijk het gevoel dat we iets aan het kwijtraken zijn.Ah, daar hebben we het weer. De zogeheten "normen en waarden". De dooddoener waar elke discussie bij voorbaat mee wordt afgesneden. Just for the fun of it, wat zijn die normen en waarden? Want ik hoor altijd vooral wat die dingen niet zijn, nooit wat ze wel zijn. Helaas krijg ik nooit een antwoord als ik mensen die vraag stel, tenzij dan de "Joods-Christelijke waarden", maar tot een echte betekenis komen we nooit.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Bjorn121 schreef op 06 december 2019 om 22:55:

(...) wat zijn die normen en waarden? Want ik hoor altijd vooral wat die dingen niet zijn, nooit wat ze wel zijn. Helaas krijg ik nooit een antwoord als ik mensen die vraag stel(...)Waar hoor jij dat?
En waar stel je die vraag?
En aan wie?

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Bjorn121 schreef op 06 december 2019 om 22:55:

open/sluit de onderstaande quote:

EK88 schreef op 05 december 2019 om 18:55:

De uitzending maakt indruk op mij, omdat ik direct de ernst van de discussie doorgrond. Als achtergrond moet ik vermelden dat ik op dat moment niet in Nederland woon en daarom volledig objectief dit onderwerp kan analyseren.
Oprechte vraag, maar waarom kan je objectiever zijn als je niet meer in Nederland woont? Ik woon ook al een tijdje niet meer in Belgie, maar ik ga zeker niet beweren dat ik objectiever ben dan mensen die er nog wonen :). Ik zou zelfs durven stellen dat je zwarte piet beschouwt als een essentieel onderdeel van je jeugd, waardoor je minder objectief kan zijn.

open/sluit de onderstaande quote:

EK88 schreef op 05 december 2019 om 18:55:Steeds weer haal ik de historie van het sinterklaasfeest er bij en zie ik nostalgische beelden uit het verleden. Zo sluip ik in het holst van de nacht naar de kachel om een kansloos kleurboekje of marsepeinen kikkertje in mijn schoen te vinden. Of dat mijn kinderen bij de intocht van Sinterklaas op school zijn verkleed als kleine Pietjes. Dit is echt te belangrijk om verloren te laten gaan.Vind je? Wat met alle kinderen die opzien tegen het Sinterklaasfeest omdat ze afgebeeld worden als hulp van de Sint en door klasgenoten aangesproken worden met zwarte piet? Denk je dat zij het ook zo leuk vonden? Deze video dateert uit 1987: https://www.youtube.com/watch?v=VmfjuWXpG7klink.

open/sluit de onderstaande quote:

EK88 schreef op 05 december 2019 om 18:55:Decennia aan immigratie, veranderende normen en waarden, het geeft ons klaarblijkelijk het gevoel dat we iets aan het kwijtraken zijn.Ah, daar hebben we het weer. De zogeheten "normen en waarden". De dooddoener waar elke discussie bij voorbaat mee wordt afgesneden. Just for the fun of it, wat zijn die normen en waarden? Want ik hoor altijd vooral wat die dingen niet zijn, nooit wat ze wel zijn. Helaas krijg ik nooit een antwoord als ik mensen die vraag stel, tenzij dan de "Joods-Christelijke waarden", maar tot een echte betekenis komen we nooit.
Psstt. Er heeft iemand stiekem in je hersenpan gescheten. Doe er iets aan.

 

+1/-1

open/sluit de onderstaande quote:

Bjorn121 schreef op 06 december 2019 om 22:27:

open/sluit de onderstaande quote:

Van de film schreef op 06 december 2019 om 22:06:

Je wekt inderdaad niet de indruk iets zinnigs te gaan zeggen. Maar je laatste opmerking zegt genoeg.Oei, heb ik je gevoelens beledigd? Wat jammer nou.

Waarom moet ik met iets zinnigs reageren op wat jij post? Vond je zelf dat dat een goed onderbouwde reactie was? Je past de hellend vlak retoriek toe en je komt net een extreme conclusie die helemaal nergens op slaat. Wees gerust hoor film, er gaat niemand je vrolijk Kerstfeest komen afnemen, noch je chocolade eieren op Pasen. En je zal binnen 20 jaar nog altijd Pinksteren vieren (al durf ik met bijna zekerheid te stellen dat de meest vocale groep niet eens weet wat de religieuze betekenis ervan is).

Er wordt helemaal niets "door je strot geduwd" en als je het niet eens bent met iets, mag je dat gerust nog altijd uiten. Net zoals mensen die het niet eens zijn met het gebruik van Zwarte Piet dat ook gerust mogen zeggen, want ook zij hebben recht op een eigen mening. En als dat op een beschaafde en correcte manier doet, zal niemand je voor homofoob, racist of neo-nazi uitschelden.

edit>
open/sluit de onderstaande quote:

Oude privileges maken plaats voor emancipatie van groepen mensen die tot nu toe buiten discussies werden gehouden.
De enige emotie die ik gisteravond had was de frustratie van Huntelaar weer op 9. Dus nee, je hebt m'n gevoelens niet beledigd, alhoewel ik wel emotioneel kan worden van deze discussies.
Dat komt omdat ik me erger aan bepaalde zaken in de samenleving die nu al zichtbaar zijn. Er wordt niets door mijn strot geduwd? Je wilt zeggen dat ik voor mijn dochter in de Hema even lekker naar de meisjesafdeling kan gaan om wat kleren te kopen? Niet het geval. Op het station hoor ik 'beste reizigers' in plaats van 'dames en heren'. Geen ramp zeg jij natuurlijk. Maar kan mijn dochter straks nog naar het toilet zonder dat er ook mannen op dat toilet zijn? Kan mijn dochter over 15 jaar nog op een eerlijke manier sporten?
Kan mijn dochter over 20 jaar nog een huis kopen? Of zijn er dan zoveel immigranten dat het niet meer mogelijk is? En als het nog wel mogelijk is, kan ze de lasten dan nog betalen omdat de energierekening inmiddels zó hoog is geworden dat het voor een normaal mens niet meer leuk is?

Oude privileges bestaan niet, in Nederland is iedereen voor de wet gelijk. En als je anders behandeld wordt kun je daarvoor naar de rechter stappen. Er is een kleine groep heel luidruchtige mensen waar nu beleid op wordt gevoerd.

De vraag is dus niet in hoeverre ik wel of geen zinnige dingen zeg, de vraag is onder welke steen jij aan het leven bent.

 

+2/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Van de film schreef op 07 december 2019 om 10:19:

open/sluit de onderstaande quote:

Bjorn121 schreef op 06 december 2019 om 22:27:

open/sluit de onderstaande quote:

Van de film schreef op 06 december 2019 om 22:06:

Je wekt inderdaad niet de indruk iets zinnigs te gaan zeggen. Maar je laatste opmerking zegt genoeg.Oei, heb ik je gevoelens beledigd? Wat jammer nou.

Waarom moet ik met iets zinnigs reageren op wat jij post? Vond je zelf dat dat een goed onderbouwde reactie was? Je past de hellend vlak retoriek toe en je komt net een extreme conclusie die helemaal nergens op slaat. Wees gerust hoor film, er gaat niemand je vrolijk Kerstfeest komen afnemen, noch je chocolade eieren op Pasen. En je zal binnen 20 jaar nog altijd Pinksteren vieren (al durf ik met bijna zekerheid te stellen dat de meest vocale groep niet eens weet wat de religieuze betekenis ervan is).

Er wordt helemaal niets "door je strot geduwd" en als je het niet eens bent met iets, mag je dat gerust nog altijd uiten. Net zoals mensen die het niet eens zijn met het gebruik van Zwarte Piet dat ook gerust mogen zeggen, want ook zij hebben recht op een eigen mening. En als dat op een beschaafde en correcte manier doet, zal niemand je voor homofoob, racist of neo-nazi uitschelden.

edit>
open/sluit de onderstaande quote:

Oude privileges maken plaats voor emancipatie van groepen mensen die tot nu toe buiten discussies werden gehouden.
De enige emotie die ik gisteravond had was de frustratie van Huntelaar weer op 9. Dus nee, je hebt m'n gevoelens niet beledigd, alhoewel ik wel emotioneel kan worden van deze discussies.
Dat komt omdat ik me erger aan bepaalde zaken in de samenleving die nu al zichtbaar zijn. Er wordt niets door mijn strot geduwd? Je wilt zeggen dat ik voor mijn dochter in de Hema even lekker naar de meisjesafdeling kan gaan om wat kleren te kopen? Niet het geval. Op het station hoor ik 'beste reizigers' in plaats van 'dames en heren'. Geen ramp zeg jij natuurlijk. Maar kan mijn dochter straks nog naar het toilet zonder dat er ook mannen op dat toilet zijn? Kan mijn dochter over 15 jaar nog op een eerlijke manier sporten?
Kan mijn dochter over 20 jaar nog een huis kopen? Of zijn er dan zoveel immigranten dat het niet meer mogelijk is? En als het nog wel mogelijk is, kan ze de lasten dan nog betalen omdat de energierekening inmiddels zó hoog is geworden dat het voor een normaal mens niet meer leuk is?

Oude privileges bestaan niet, in Nederland is iedereen voor de wet gelijk. En als je anders behandeld wordt kun je daarvoor naar de rechter stappen. Er is een kleine groep heel luidruchtige mensen waar nu beleid op wordt gevoerd.

De vraag is dus niet in hoeverre ik wel of geen zinnige dingen zeg, de vraag is onder welke steen jij aan het leven bent.Volledig mee eens. Mijn kinderen zijn al ouder. Mijn zoon wil geen kinderen in deze wereld laten opgroeien. Triest dat iemand die het zich absoluut wel kan permitteren deze keus moet maken. Mijn dochter heeft twee kleintjes en ik heb nu al medelijden met deze twee koters. In wat voor wereld groeien ze op.
Als ik nu voor de keus stond zou ik ook geen kinderen meer op de wereld zetten.

Als er niet snel een ander geluid gaat klinken in Nederland, Europa en de rest van de westerse wereld gaan we ten onder. En nee ik heb een hele realistische kijk op wat er gebeurt. Er staat ons nog veel ellende te wachten als we nu niet keihard de koers wijzigen.

 

+1/-0

Deze normale topic is open en bestaat uit 2 pagina's: 1 2

Ajax Forum » Columns » [EK88] Zwarte Piet, wie kent hem niet (het is een echte Ajacied)!