Transparent
Inloggen
Sluiten

Battle


Battle handleiding


Wat is de Ajax.supporters.nl Battle?

De Ajax.supporters.nl Battle is een kenniscompetitie, waarbij supporters het tegen elkaar op kunnen nemen. Leden van Ajax.supporters.nl kunnen elkaar uitdagen en krijgen dan elk drie vragen voorgeschoteld. Wie de meeste vragen goed beantwoordt, wint. In de Battle zitten honderden meerkeuzevragen, die sterk uiteenlopen in moeilijkheid.


Hoe vaak kan ik tegen iemand spelen?

Je kunt maximaal éénmaal per week dezelfde persoon uitdagen. Omdat de ander jou ook één keer kan uitdagen, betekent dat dat je tweemaal per week tegen dezelfde persoon een Battle kunt spelen.


Ik ben uitgedaagd. Moet ik de uitdaging perse aannemen?

Nee. Maar als je een Battle niet binnen zeven dagen aanneemt, dan scoor je automatisch nul punten (en verlies je dus, als je tegenstander wel vragen goed beantwoordde). Dit geldt overigens alleen als je recentelijk een keer meegedaan hebt aan de Battle en in die week minder dan tien Battles aannam. Heb je er wel minstens tien aangenomen, dan vervalt de uitdaging automatisch als je hem niet aanneemt. De uitdager en jij krijgen er allebei een privébericht van, als bevestiging.


Mijn tegenspeler had veel makkelijkere vragen dan ik. Dat is niet eerlijk!

Een beetje geluk hoort er ook bij. Overigens slaat de server op welke vragen goed en fout worden beantwoord. Op ten duur zal iedereen een wat meer uitgebalanceerd stel vragen krijgen.


Ik ben dyslectisch. Mag ik langer over de vragen doen?

Nee. Daar kunnen we helaas geen rekening mee houden, omdat we niet kunnen controleren wie dyslectisch is en wie niet.


Waarom kan ik niet zien welke vragen ik goed had beantwoord?

Om te voorkomen dat de antwoorden op alle vragen te snel bekend worden, geven we niet weer welke vragen je goed had en welke fout.


Ik heb een foutje gemaakt bij het invullen van de Battle. Kan ik mijn antwoorden nog wijzigen?

Alleen als je je antwoorden nog niet verzonden hebt, anders niet. Zelfs niet als het nog binnen de tijd zou zijn.


Volgens mij klopte de beoordeling van mijn antwoorden niet!

We hebben de vragen uitgebreid gecontroleerd. De kans dat er fouten in zitten is erg klein. Uiteraard mag je dit soort dingen nooit op het forum aan de kaak stellen, omdat dat aan iedereen het juiste antwoord zou prijsgeven. Wel mag je de Quizmasters een privébericht sturen. Wees duidelijk in je vraagstelling.


Hoe werkt het ratingsysteem?

Het ratingsysteem is gebaseerd op het Elo-ratingsysteem uit de schaakwereld. Het komt erop neer dat je rating je relatieve sterkte aangeeft ten opzichte van de andere spelers. Iedereen begint met 1500 punten en kan vervolgens punten winnen van of verliezen aan Battle-tegenstanders. Als je wint van een op papier veel sterkere tegenstander, dan kan je dat veel punten opleveren. Win je van een zwakke tegenstander, dan verdien je daar veel minder mee. Je kunt zelfs achteruit gaan in rating als je gelijkspeelt tegen een lager geklasseerde deelnemer. De ratings bewegen dan naar elkaar toe. Uitzondering hierop is als je de maximale drie punten scoort. Dan kan je rating nooit verslechteren.


Ik speelde gelijk, maar toch ging mijn rating achteruit. Hoe kan dat!?

Waarschijnlijk had je tegenstander een veel lagere rating dan jij en scoorde je zelf niet de maximale drie punten. Dat kan betekenen dat je punten verliest aan je tegenstander.


In het klassement heb ik hetzelfde aantal punten als degene boven mij, maar toch sta ik lager gerangschikt. Hoe kan dat?

Net zoals bij de Pool, wordt bij een gelijke score degene die al het langst lid is van Ajax Supporters het hoogst gerangschikt. Maar belangrijker is in dit geval het aantal deelnames. Wie het minst aantal Battles nodig had voor dezelfde score, staat het hoogst.


Wat is een maandwinnaar?

Op het einde van elke maand wordt de top van de rating-lijst bevroren. Degene die dan bovenaan staan is de maandwinnaar.

Op het begin van iedere maand worden alle ratings en punten weer op 1500 respectievelijk 0 gezet.


Wie wordt de jaarwinnaar?

De maandwinnaars (en de hele top tien, elke maand) scoren telkens punten voor het jaarklassement. De nummer één scoort 10 punten, de nummer tien krijgt nog één puntje. Op het eind van het kalenderjaar (dus niet het voetbalseizoen), worden die punten bij elkaar opgeteld. Degene met het hoogste aantal punten, is de jaarwinnaar en krijgt een eervolle vermelding bij zijn/haar naam op de Forums. Ook hier geldt weer dat bij een gelijke stand het moment van registratie op Ajax.supporters.nl doorslaggevend is.


Ik krijg steeds uitdagingen, maar wil helemaal niet meedoen. Help!

Je kunt de uitdagingen natuurlijk gewoon negeren, maar je kunt ook de Battle uitschakelen in je profiel. Je kunt dan niet meer uitgedaagd worden. Om te voorkomen dat hier misbruik van gemaakt wordt, kost dit je wel 20 punten per dag (tot je rating weer 1500,0 is). Maar waarschijnlijk zal dat je niet zoveel uitmaken als je toch niet uitgedaagd wil worden.