Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Ajax achterhaalt doelsaldo PSV na monsterscore tegen De Graafschap


Tijdstip
16 december 2018
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Ajax achterhaalt doelsaldo PSV na monsterscore tegen De Graafschap

Ajax heeft in stijl de laatste thuiswedstrijd van 2018 weten te winnen. Door met liefst 8-0 te winnen van De Graafschap bleef de ploeg van Erik ten Hag het gehele kalenderjaar ongeslagen op het eigen veld. Voor rust kwamen Dusan Tadic, Noussair Mazraoui en Hakim Ziyech tot scoren. Na rust kwam Ziyech nog twee keer tot scoren en wist ook Daley Blind drie doelpunten te maken.

Ajax trok direct ten aanval en maakte wilde duidelijk maken dat er voor De Graafschap niets te halen viel in Amsterdam. Nadat het enkele kansen kreeg, werden de Doetinchemmers plotseling ook gevaarlijk toen uit een counter Daryl van Mieghem kon afstormen op André Onana. De doelman kon de inzet echter keren en dat zou uiteindelijk ook het laatste serieuze wapenfeit van De Graafschap zijn.

Niet veel later na die kans werd het 1-0 voor Ajax. De Graafschap verspeelde de bal, waarna Hakim Ziyech een fantasische steekpass gaf op Dusan Tadic. De Serviër schoot vervolgens via de onderkant van de lat de openingstreffer hard binnen.

Een paar minuten later zorgde Noussair Mazraoui met zijn eerste Eredivisie-treffer voor de 2-0 nadat hij de bal meekreeg na een hakbal van Donny van de Beek en na ruim een half uur spelen was Hakim Ziyech het eindpunt van een geweldige aanval en kon hij eenvoudig voor de 3-0 ruststand zorgen. Matthijs de Ligt was hierna ook nog dicht bij een doelpunt, maar zijn inzet kwam op de paal.

Na rust deed Ajax het aanvankelijk wat rustig aan, maar toen na ruim een uur spelen de 4-0 viel na een afstandsschot van Hakim Ziyech ging het opeens hard in Amsterdam. Daley Blind, de enige veldspeler in de basis die nog niet gescoord had dit seizoen, schoot met een fantastisch afstandsschot de 5-0 in de kruising, waarna Ziyech met opnieuw een afstandsschot voor zijn derde treffer van de middag zorgde.

Ajax ging vervolgens vol in de jacht op meer doelpunten en 12 minuten na de 4-0 van Ziyech zorgde Blind voor de 7-0 nadat hij bij een corner volledig was vrijgelaten en daardoor eenvoudig kon binnen tikken.

Uiteindelijk zou Ziyech niet de enige speler worden die drie doelpunten zou maken, omdat in de laatste minuut Blind nogmaals mee naar voren ging. Hij had uiteindelijk twee pogingen nodig, maar uit de draai kon ook de verdediger zijn derde doelpunt van de wedstrijd maken.

Dankzij de enorme overwinning heeft Ajax PSV inmiddels kunnen achterhalen qua doelsaldo. Wekenlang hadden de Eindhovenaren een veel beter doelsaldo, maar nu is dat voor beide ploegen exact gelijk. PSV heeft nog wel twee punten meer, maar moet in maart volgend jaar nog op bezoek komen in de Johan Cruijff ArenA.


Hakim Ziyech: 'Als je naar de cijfers kijkt, spreek het voor zich'

Hakim Ziyech gaf in gesprek met Fox Sports aan dat de wedstrijd tegen De Graafschap een schiettent was. "Als je naar de cijfers kijkt, spreek het voor zich", aldus Ziyech. "In de eerste helft hadden we ook enorm veel kansen, vooral uit corners. In de rust hadden we het er al over dat je hier met een grote score kan winnen."

Zowel Ziyech zelf als Daley Blind wist een hattrick te maken. De vraag was dan ook wie de wedstrijdbal had gekregen. "We hebben er allebei één gekregen. Gelukkig zijn er meer", zo gaf hij aan. "Dit was mijn eerste hattrick. Het heeft best lang geduurd, maar gelukkig is het een keer gelukt."

De middenvelder kreeg de vraag welke van zijn doelpunten hij zelf het mooiste vond. "Ik denk de eerste, omdat het een goede aanval was. De tweede en derde zaten er ook lekker in, maar de eerste was het mooist", zei hij daarover.


Daley Blind: 'Ik heb nog nooit eerder een hattrick gemaakt, dus dit kan ik afvinken'

In gesprek met Fox Sports gaf Daley Blind aan het bijzonder te vinden dat hij een hattrick maakte tegen De Graafschap. "Dat heb ik nog nooit gedaan, dus dit kan ik weer afvinken", aldus Blind. "Als centrale verdediger denk je daar niet echt aan van te voren, maar bij die laatste ging ik nog een keer mee naar voren en dacht 'ik ga hem echt niet afleggen'."

Van de veldspelers die in de basis begonnen was Blind uiteindelijk nog de enige speler die niet had gescoord dit seizoen. "Ik hoef dat niet zo op te eisen dat gevoel, maar het is altijd leuk als je scoort. Dus dit is wel lekker", zo gaf hij aan. "Een assist is soms net zo mooi, maar het belangrijkste is dat we winnen. Als iemand anders hem dat scoort, is het ook prima."

Opnieuw had Ajax geen enkel probleem met de tegenstand in de Eredivisie. "Het is een wereld van verschil als je het vergelijkt met de Champions League. Je moet hem wel winnen en het is goed dat je dat met 8-0 doet. Meer kun je er niet van maken. Het is goed dat je het tempo hoog probeert te houden. Ik denk dat zij nog een hele grote kans op de 0-1 krijgen, maar daarnaast waren wij oppermachtig", zei hij daarover. "Het is wennen en een apart gevoel. Je gaat wedstrijden in met het gevoel dat je je weer op moet laden en je weer moet laten zien. Soms moet je die prikkel bij jezelf leggen als team. Het is knap dat we dat doen en elke wedstrijd weer. We moeten dat vast houden. In dit soort wedstrijden ben je vaak zelf je grootste tegenstander. Daar moeten we voor waken."


Erik ten Hag: 'Ik moet de spelers een groot compliment geven'

Erik ten Hag kreeg in gesprek met Fox Sports de opmerking dat het nooit een wedstrijd was geweest. "Dat hebben wij er van gemaakt. Ik moet de spelers een groot compliment geven hoe ze de speelwijze hebben uitgevoerd. Prima omgezet", aldus Ten Hag. "Ik heb een paar geweldige aanvallen gezien en een geweldig aantal kansen. Ik heb mooie goals gezien en individuele uitblinders gezien."

Inmiddels hebben alle veldspelers die in de basis begonnen gescoord dit seizoen. "We verdedigen met iedereen en we vallen aan met iedereen. We hebben een variabel aanvalsspel en daar werken we hard aan. We werken hard aan het perfectioneren van de speelwijze en dat hebben we vandaag ook weer kunnen zien. Daarbinnen scoort iedereen", zo gaf hij aan. "Daley weet nu ook dat hij kan scoren. Op magnifieke wijze denk ik. Het betekent dat wij verrassender en onvoorspelbaarder zijn voor de tegenstander en dat wil je denk ik."

De trainer van Ajax kreeg de opmerking dat het soms net een schiettent was. "Dat hebben wij afgedwongen. We hebben De Graafschap terug gedrongen. Dat is helemaal niet makkelijk tegen een ploeg die conditioneel goed is en compact staat om dan zoveel kansen bijeen te spelen. We waren doelgericht en dat moeten we hebben denk ik."


[video] Blind zocht naar hattrick: 'Nog één keer naar voren'


Daley Blind: 'Drie keer scoren is altijd leuk'

Na de wedstrijd tegen De Graafschap was Daley Blind vol ongeloof dat hij drie keer had gescoord. "Drie keer scoren is altijd leuk. Althans, ik had het nog nooit gedaan, maar ik vond het best leuk vandaag. Ik had er al twee gemaakt en dacht tijdens de laatste minuten: ’Ik ga gewoon naar voren en misschien valt de bal voor mijn voeten’. Dat gebeurde", aldus Blind in gesprek met De Telegraaf.

De verdediger ging verder: "Ik schoot eerst tegen de paal en besloot daarna écht niet voor te geven. Bekijk het maar… Misschien is het me ooit in de jeugd wel gelukt om eens drie keer te scoren, maar ook toen was ik geen topscorer, hoor."

Zijn eerste treffer vond hij zelf het mooiste. "Ik zag de ruimte, nam de bal goed aan, kon direct uithalen en hij vloog er fantastisch in", zo gaf hij aan. "Vervolgens kon ik op de grote schermen de herhalingen uit alle hoeken bekijken en dan hoor je de reacties vanaf de tribune. Dat is écht leuk."

Ajax heeft PSV inmiddels achterhaalt qua doelsaldo. Beide clubs hebben nu exact hetzelfde aantal doelpunten voor en tegen. "Het doelsaldo van PSV was niet de hoofdzaak waarmee we ons bezighielden", zei hij daarover. "PSV en Ajax zullen naar elkaar blijven kijken en we pushen elkaar naar een hoog niveau. Wij staan nog twee punten achter, dus kunnen we ons niets veroorloven."


[video] Highlights Ajax - De Graafschap


Karakteristieken

Uitslag: 8-0 (3-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Dusan Tadić ('18)
Goal
2-0 Noussair Mazraoui ('25)
Goal
3-0 Hakim Ziyech ('32)
Goal
4-0 Hakim Ziyech ('62)
Goal
5-0 Daley Blind ('65)
Goal
6-0 Hakim Ziyech ('69)
Goal
7-0 Daley Blind ('74)
Goal
8-0 Daley Blind ('90)
Scheidsrechter
Blom
Toeschouwers
53.388 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
De Graafschap: Van de Pavert ('67)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKasper DolbergHakim Ziyech


Frenkie de JongDonny van de BeekLasse Schöne


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'58 Rasmus Kristensen voor Noussair Mazraoui
'58 David Neres voor Dusan Tadić
'72 Daley Sinkgraven voor Hakim Ziyech


Opstelling De Graafschap

Van MieghemNijlandNarsingh


BakkerEl JebliOlijve


TutuarimaVan de PavertS. NieuwpoortOwusu


Etemadi

Wissels:

'46 Abena voor Narsingh
'67 Serrarens voor Nijland
'75 Vet voor El Jebli


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 8-0 (3-0)
 6 8-0 (2-0)
 6 8-0 (4-0)
 5 6-0 (3-0)
 5 6-0 (3-0)
 5 5-0 (3-0)
 5 5-0 (3-0)
 5 7-0 (3-0)
 5 5-0 (3-0)
10  5 5-0 (3-0)
11  5 5-0 (3-0)
12  5 7-0 (3-0)
13  5 6-0 (3-0)
14  5 5-0 (3-0)
15  5 6-0 (3-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.99. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Hakim Ziyech (109 -> 5,0)
2. Daley Blind (74 -> 4,0)
3. Dusan Tadić (18 -> 3,0)
4. Noussair Mazraoui (8 -> 2,0)
5. André Onana (7 -> 1,0)
6. Matthijs de Ligt (4 -> 0,0)
7. Frenkie de Jong (3 -> 0,0)
8. Daley Sinkgraven (2 -> 0,0)
9. David Neres (1 -> 0,0)
9. Kasper Dolberg (1 -> 0,0)
9. Nicolás Tagliafico (1 -> 0,0)
12. Joël Veltman (0 -> 0,0)
12. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
12. Donny van de Beek (0 -> 0,0)
12. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
12. Carel Eiting (0 -> 0,0)
12. Václav Černý (0 -> 0,0)
12. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
12. Lasse Schöne (0 -> 0,0)
12. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
12. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
12. Dani de Wit (0 -> 0,0)
12. Noa Lang (0 -> 0,0)
12. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
12. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
12. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)
12. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
12. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
12. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
12. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
12. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
12. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
12. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.