Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Ajax boekt ook ruime overwinning op bezoek in Zwolle


Tijdstip
8 december 2018
Stadion
MAC³PARK stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Ajax boekt ook ruime overwinning op bezoek in Zwolle

Ajax heeft in de Eredivisie wederom een ruime overwinning weten te boeken. Op bezoek bij PEC Zwolle werd met 1-4 gewonnen. Voor rust kwamen Klaas Jan Huntelaar en Frenkie de Jong tot scoren, terwijl na rust Lasse Schöne en Dusan Tadic een doelpunt maakten. Donny van de Beek en André Onana verlieten met blessures het veld.

Ajax begon slordig aan het duel en werd door PEC Zwolle direct onder druk gezet. Na een paar minuten verspeelde Lasse Schöne de bal waardoor uiteindelijk Ehizibue opstoomde. Hij werd door Matthijs de Ligt onderuit gehaald, waarna de aanvoerder van Ajax een gele kaart kreeg. Het leidde tot veel commotie, omdat de PEC Zwolle-spelers van mening waren dat het een rode kaart had moeten zijn en een opstootje was het gevolg.

Ajax kwam vervolgens steeds beter in de wedstrijd, waarbij Zwolle steeds vaker opviel met het maken van harde overtredingen. Uiteindelijk zou het ook Ajax worden dat de score opende nadat Dusan Tadic een lange bal van David Neres kreeg. De Serviër kon de bal niet goed controleren, maar juist daardoor belandde hij voor de voeten van Klaas Jan Huntelaar. Voor de spits was het vervolgens een koud kunstje om de bal in het doel te tikken.

Direct liet de ploeg van Erik ten Hag merken meer doelpunten te willen en na ruim een half uur zorgde dat voor het mooiste doelpunt van de wedstrijd. Frenkie de Jong zette een slalom in, ontweek een felle tackle en passeerde nog enkele spelers van Zwolle. De middenvelder schoot vervolgens met een geplaatst schot in de verre hoek op schitterende wijze de 0-2 binnen.

De overwinning voor Ajax leek daarmee al binnen te zijn, maar in korte tijd moest het een paar tikken verwerken. Donny van de Beek en André Onana moesten met blessures van het veld. Vrij snel nadat Kostas Lamprou in het veld was gekomen, maakte PEC Zwolle uit een corner de aansluitingstreffer. Via Lasse Schöne belandde de bal vervolgens in het doel.

Ook na rust was Ajax de beste ploeg op het veld en kreeg enkele goede kansen om de 1-3 te maken. Omdat er echter niet gescoord werd, bleef Zwolle vertrouwen houden in een resultaat en kwam er zelf ook een paar keer gevaarlijk tussenuit. Uiteindelijk zou het toch Ajax zijn dat het doelpunt maakte. Uit een hoekschop schoot Schöne dit keer in het juiste doel en besliste daarmee de wedstrijd.

Ajax probeerde vervolgens aan te zetten om meer doelpunten te maken om zo aan het doelsaldo te kunnen werken. Uiteindelijk werd het in de laatste minuut daarvoor beloond toen Dusan Tadic profiteerde van zwak verdedigen van de Zwolle-defensie en hij de 1-4 kon binnen schieten.


Matthijs de Ligt: 'Uiteindelijk is de gele kaart terecht denk ik'

In gesprek met Fox Sports werd Matthijs de Ligt direct gevraagd naar zijn overtreding na een paar minuten. "Wij verliezen de bal te makkelijk op het middenveld en daar komt een counter uit. Ik onderschep de bal", aldus De Ligt, terwijl hij zelf de beelden terug keek. "Het is moeilijk te zijn, maar ik denk dat ik hem licht raak. Daardoor kan hij niet door, maar hij speelt de bal ver voor zich uit. Onana had de bal wel gehad, maar ik denk wel een overtreding. Uiteindelijk is de gele kaart terecht denk ik."

De Ligt maakt dit seizoen nauwelijks nog overtredingen. "Dat is denk ik ook ontwikkeling en ervaring. Je voelt het nu beter aan en kijkt beter naar de situatie. Ik ben denk ik ook sneller geworden, waardoor je minder snel aan de noodrem hoeft te trekken", zo gaf hij aan. "Toevallig maak ik vandaag weer een overtreding, dat is jammer. En mijn eerste gele kaart."


Erik ten Hag: 'We hebben de wedstrijd naar ons toegetrokken'

Erik ten Hag stond met een dubbel gevoel Fox Sports te woord na de winst tegen pec Zwolle "Een aantal spelers zijn voor rust uitgevallen met een blessure. Dat moeten we morgen gaan bekijken. We zijn moeilijk begonnen. We brengen Zwolle in de wedstrijd. Onnodig balverlies en dan dat momentje met Matthijs. Al dan niet doorgeroken", aldus Ten Hag. "Het balverlies van Schöne daar en van Frenkie bij de 1-2 zijn momenten die minder waren bij ons. Twee technisch zo vaardige middenvelders. Als ze op zo'n plek de bal verliezen is elke ploeg kwetsbaar."

De trainer van Ajax ging verder: "Verder hebben we het goed opgepakt. Een rits aan kansen. Na die situatie hebben we de wedstrijd naar ons toegetrokken en twee schitterende goals gemaakt. Dan moeten we André wisselen en gelijk een goede redding van Kostas bij dan onnodige balverlies. Dan wordt het toch 1-2 en dan kan het hectisch worden. Maar ook na rust hebben we het naar ons toegetrokken."

In de tweede helft stond Ten Hag opeens geïrriteerd langs de zijlijn. "De tegenstander speelde agressief en dat mag. We moeten daar onderuit spelen en dat deden we ook. We hebben twee goede goals gemaakt en hadden er zelfs nog een paar bij moeten maken", zo gaf hij aan. "Maar ik vind ook dat als er een overtreding wordt gemaakt, er daarvoor gefloten moet worden. Dat gebeurde niet. Een aantal momenten werden gepasseerd. We moeten onverstoorbaar blijven. We mogen wel even onze irritatie laten blijken, maar we moeten vooral ook met voetballen bezig zijn."


[video] De Ligt: 'We hebben gedaan wat we moesten doen'


Frenkie de Jong: 'Je voelt dat veel ogen op je gericht zijn'

Na de wedstrijd tegen PEC Zwolle werd Frenkie de Jong gevraagd hoe het voor hem was afgelopen week. "Afgelopen dagen was het wel overdreven natuurlijk. Het is een beetje gek, maar ik probeer me er niet teveel mee bezig te houden", aldus De Jong. "Je voelt dat veel ogen op je gericht zijn, dus dan wil je net iets meer laten zien dat je wel kan voetballen."

De middenvelder zette met een schitterende actie de 0-2 op het scorebord. "Ik kreeg de bal mee en er was wat ruimte. Ik was echt op zoek naar de actie en het schot", zo gaf hij aan. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet had gekeken voor de steekpass, dus als ik mis had geschoten was het een grote fout geweest. Maar gelukkig ging hij er in."


[video] Ten Hag ziet Ajax opnieuw winnen: 'Uitstekend gespeeld'


[video] Highlights PEC Zwolle - Ajax


Matthijs de Ligt: 'Het is niet toevallig dat Donny en André hier blessures oplopen'

Nadat Donny van de Beek en André Onana op het kunstgras van PEC Zwolle geblesseerd uitvielen, werd de discussie over de plastic ondergrond opnieuw aangezwengeld. In gesprek met De Telegraaf gaf Erik ten Hag aan tegen te zijn. En niet alleen vanwege de blessures. "Je creëert ook een ander type voetbal. Nergens in een vooraanstaande competitie in Europa wordt op kunstgras gespeeld. Dat is de hoofdreden waarom ik tegen ben", aldus Ten Hag.

Ook wat Matthijs de Ligt betreft verdwijnt het kuntgras. "Deze blessures zijn voor ons natuurlijk een aderlating. Kunstgras is eerlijk gezegd niet mijn favoriete ondergrond en dat geldt voor meer spelers", zo gaf hij aan. "Het zou een oorzaak van deze blessures kunnen zijn. Al hadden die ook op gewoon gras kunnen gebeuren. Maar ik denk dat het niet toevallig is dat Donny en André ze hier oplopen."


Peter Boeve: 'Frenkie de Jong heeft nog maar eens zijn visitekaartje afgegeven'

De Telegraaf-rapporteur Peter Boeve was na de wedstrijd tegen PEC Zwolle lovend over Frenkie de Jong. "Die jongen heeft nog maar eens zijn visitekaartje afgegeven. Ondanks alle media-aandacht voorafgaand aan de wedstrijd, voetbalde De Jong frank en vrij. Ik vind dat bijzonder knap", aldus Boeve. "Al is het sowieso een nuchtere jongen. Dat blijkt ook altijd uit zijn optredens in de media. Het liefst laat hij echter gewoon zijn voeten spreken en daar is hij tegen PEC Zwolle uitstekend in geslaagd."

De middenvelder kreeg van Boeve uiteindelijk een 7,5. "Frenkie zijn grootste kwaliteit is dat hij het spel kan versnellen. Ook is hij waanzinnig goed in de pré-assist", zo geeft hij aan. "Hij trekt veel tegenstanders naar zich toe, waardoor medespelers vrij komen te staan. Wanneer hij hen de bal bezorgt, kunnen zij een teamgenoot in staat stellen om te scoren. Dat zie je bij Ajax veel gebeuren."

De Jong bekroonde zijn uitstekende wedstrijd met een schitterende treffer. "Frenkie gooide er een aantal schijnbewegingen uit die typerend voor hem zijn. Daarmee zette hij meerdere verdedigers op het verkeerde been. Met een geplaatst schot rondde hij vervolgens keurig af", zegt Boeve daarover. "Fijn voor hem, want het aantal goals dat hij heeft gemaakt ligt nog niet zo hoog."

Boeve snapt waarom de Europese topclubs massaal belangstelling tonen voor De Jong. "Het is logisch dat hij op alle scoutingslijstjes staat. De Jong heeft talent en kwaliteit. Bovendien heeft hij bij zowel Ajax als Oranje bewezen het niveau aan te kunnen", aldus Boeve. "Daarbij is het een extra pre dat hij inmiddels ook in de Champions League zijn kunsten heeft vertoond. Dat is toch het hoogste podium in het clubvoetbal."

De voormalig Ajacied gaat verder: "De bedragen die nu worden genoemd zijn voor Nederlandse begrippen weliswaar gigantisch, maar ik zie in het buitenland soms nog hogere bedragen betaald worden voor spelers met beduidend minder kwaliteit dan De Jong."

Volgens Boeve is De Jong ook klaar voor een stap naar de absolute top. "Als je goed genoeg bent, ben je ook oud genoeg. De kwaliteiten van Frenkie staan buiten kijf", zegt hij daarover. "Hij speelt nagenoeg alle ballen vooruit, balverlies zoals voorafgaand aan de 1-2 lijdt hij zelden en hij zoekt de ruimtes op en versnelt het spel."


Willem van Hanegem: 'Ik begreep niets van die gele kaart voor Matthijs de Ligt'

In zijn column in het Algemeen Dagblad geeft Willem van Hanegem aan dat hij het niet eens is met de gele kaart die Matthijs de Ligt kreeg. "Als scheidsrechter Jochem Kamphuis gewoon had gedaan wat hij had moeten doen, had Ajax na vijf minuten al verder gemoeten zonder Matthijs de Ligt", aldus Van Hanegem. "Maar hij liet hem staan, ik begreep daar niks van. Als die jonge Sepp van den Berg een dergelijke overtreding op een speler van Ajax had gemaakt, had hij toch echt onder de douche gestaan."

Volgens Van Hanegem speelt het ook mee dat De Ligt een bekende speler is. "Ik snap de frustratie van de kleinere clubs in de eredivisie wel, hoor. En al die analytici die er dan op televisie een draai aan proberen te geven. André Onana was al uit zijn doel, de kans voor Kingsley Ehizibue was geen echte scoringskans. Wat een onzin", zo geeft hij aan. "Ik heb niks tegen Ajax, hoor, maar ook niet voor en dat kunnen veel mensen die objectief hun mening moeten geven op tv met goed fatsoen niet zeggen. Het wemelt in het tv-wereldje nu eenmaal van de verstokte Ajax-fans, maar kijkers laten zich niet in de maling nemen."


Reinold Wiedemeijer over Matthijs de Ligt: 'Dit is decennialang al een rode kaart'

Zondagavond werd in Dit was het Weekend op Fox Sports met voormalig scheidsrechter Reinold Wiedemeijer teruggeblikt op enkele beslissingen die afgelopen weekend door de arbitrage in de Eredivisie werden genomen. Zo werd onder meer de gele kaart voor Matthijs de Ligt besproken. "Dit is decennialang al een rode kaart, dus dat is echt niet zo moeilijk. Als scheidsrechter moet je dit herkennen", aldus Wiedemeijer. "De Ligt verdedigend en er komt even iets los van 'ik moet nu ingrijpen'. Hij probeert de bal te spelen, maar dat mislukt. Dan weet je dat als de aanvaller net iets eerder is, hij dan om gaat. Het is het ontnemen van een duidelijke scoringskans, want die jongen ligt inderdaad op snelheid."

De huidige coach van de jonge arbiters vervolgt: "Het is allemaal een beetje een excuus aan het zoeken voor je rode kaart. Dit is gewoon het ontnemen van een duidelijke scoringskans. Rood geven is niet altijd de makkelijkste kleur. Je probeert altijd te zoeken van waar is die bal en misschien is Onana wel eerder bij de bal. Dan kun je leven met geel. De VAR is hier overduidelijk fout. Hij twijfelt, want hij geeft aan dat de bal hier te ver is. Dus dan grijpt hij niet in. Wij vinden dat de scheidsrechter hier een rode kaart had moeten geven."


Karakteristieken

Uitslag: 1-4 (1-2)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Klaas Jan Huntelaar ('22)
Goal
0-2 Frenkie de Jong ('32)
Goal
1-2 Eigen doelpunt Lasse Schöne ('44)
Goal
1-3 Lasse Schöne ('69)
Goal
1-4 Dusan Tadić ('89)
Scheidsrechter
Kamphuis
Toeschouwers
14.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Matthijs de Ligt ('6)
Kaart
Ajax: Nicolás Tagliafico ('25)
Kaart
PEC Zwolle: Van Duinen ('45)
Kaart
Ajax: Dusan Tadić ('59)
Kaart
PEC Zwolle: Genreau ('68)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKlaas Jan HuntelaarDavid Neres


Frenkie de JongDonny van de BeekLasse Schöne


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'33 Zakaria Labyad voor Donny van de Beek
'41 Kostas Lamprou voor André Onana
'79 Maximilian Wöber voor Lasse Schöne


Opstelling PEC Zwolle

FlemmingVan Duinen


NamliVan PolenLeemans


PaalBouyLamVan den BergEhizibue


Van der Hart

Wissels:

'63 Genreau voor Leemans
'73 Elbers voor Van den Berg


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 1-4 (1-2)
 6 1-4 (0-2)
 6 1-4 (0-2)
 6 1-4 (0-2)
 6 1-4 (0-2)
 5 1-2 (1-2)
 5 1-3 (1-2)
 4 0-4 (0-1)
 4 1-2 (0-1)
10  4 0-4 (0-2)
11  4 0-4 (0-2)
12  4 0-4 (0-2)
13  4 0-4 (0-2)
14  4 1-3 (0-1)
15  4 1-3 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.38. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Frenkie de Jong (54 -> 5,0)
2. Dusan Tadić (29 -> 4,0)
3. Nicolás Tagliafico (14 -> 3,0)
4. Klaas Jan Huntelaar (13 -> 2,0)
5. David Neres (9 -> 1,0)
6. Daley Blind (8 -> 0,0)
7. André Onana (7 -> 0,0)
7. Noussair Mazraoui (7 -> 0,0)
9. Matthijs de Ligt (6 -> 0,0)
10. Lasse Schöne (2 -> 0,0)
11. Kostas Lamprou (1 -> 0,0)
12. Joël Veltman (0 -> 0,0)
12. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
12. Donny van de Beek (0 -> 0,0)
12. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
12. Hakim Ziyech (0 -> 0,0)
12. Carel Eiting (0 -> 0,0)
12. Václav Černý (0 -> 0,0)
12. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
12. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
12. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
12. Dani de Wit (0 -> 0,0)
12. Noa Lang (0 -> 0,0)
12. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
12. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
12. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)
12. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
12. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
12. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
12. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
12. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
12. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
12. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.