Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Ajax ook veel te sterk voor ADO Den Haag


Tijdstip
2 december 2018
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Ajax ook veel te sterk voor ADO Den Haag

Ajax heeft ook ADO Den Haag met ruime cijfers verslagen. In de Johan Cruijff ArenA werd met 5-1 gewonnen. Voor rust scoorden David Neres, Nicolás Tagliafico en Matthijs de Ligt, terwijl na rust Donny van de Beek en Kasper Dolberg op het scorebord kwamen.

Vanaf het begin was Ajax heer en meester en werd ADO Den Haag naar achteren gedrukt. De ploeg van Erik ten Hag kreeg alle ruimte om te voetballen en nadat het al enkele kansen gekregen had, was het na een kwartier spelen voor het eerst raak. Een voorzet van Dusan Tadic werd door David Neres ingeschoten. Dat schot kon nog worden geblokt, maar de rebound van de Braziliaan zorgde voor de volkomen verdiende voorsprong.

Een paar minuten later was het opnieuw raak. Opnieuw was een voorzet van Tadic de aanleiding. Nu werd deze verlengd door Zakaria Labyad en door de opkomen Nicolás Tagliafico knap binnen gekopt.

Ajax schakelde vervolgens iets terug en zag ADO Den Haag na een schitterende vrije trap zelfs de aansluitingstreffer maken. Dankzij aanvoerder Matthijs de Ligt kwam de marge voor rust echter weer terug op twee. De Ligt kreeg alle ruimte om mee op te komen en van grote afstand schoot hij de bal schitterend in de verre hoek.

Toen direct na rust de 4-1 volgde omdat ADO Den Haag treuzelde in het eigen strafschopgebied en Donny van de Beek hierdoor kon profiteren was het duel definitief gespeeld. Ajax kreeg nog meer de ruimte om te aanvallen en kreeg kans op kans. Uiteindelijk zou er nog maar één treffer volgen toen in de slotfase invaller Kasper Dolberg wist te scoren.

Een ander mooi moment tijdens de wedstrijd was een paar minuten daarvoor al gebeurd toen Daley Sinkgraven als invaller in de ploeg kwam. Voor de middenvelder waren het zijn eerste minuten sinds oktober vorig jaar toen hij geblesseerde raakte tegen NAC Breda. Een luid applaus voor hem was het gevolg.


Daley Sinkgraven: 'Ik ben blij dat ik vandaag weer wat minuutjes heb gemaakt'

Na ruim een jaar blessureleed maakte Daley Sinkgraven zijn rentree bij Ajax. "Het was een hele lange tijd. Een paar keer tegenslagen gehad. Het duurde allemaal heel lang en ik ben blij dat ik vandaag weer wat minuutjes heb gemaakt", aldus de middenvelder in gesprek met Fox Sports. "Het was gewoon revalideren. In je eentje met een fysiotherapeut of helemaal alleen. Stapje voor stapje ga je naar het veld en mag je eindelijk met de groep mee doen en dan sta je hier.:

Eenzaam voelde Sinkgraven zich niet. "Het was wel lastig alleen trainen. Je traint altijd met de groep en nu moest je dat zelf doen. Dat was wel even wennen", zo gaf hij aan. "Je moet gewoon doorgaan en positief blijven. Gewoon zeggen tegen jezelf dat het goed komt. Dan komt het ook goed."

Het is voor de middenvelder wel lastig om wedstrijdritme op te kunnen doen. "Het is lastig, omdat ik te oud ben voor Jong Ajax en met het drukke programma wat we nu hebben, kunnen ze ook niet zo maar een oefenwedstrijdje regelen", zei hij daarover. "Dus dan moet het zo. Invallen, minuten maken en kijken hoe het gaat. Dan hoop ik in de winterstop weer een wedstrijd te kunnen spelen vanaf het begin."

Zaterdag hoorde Sinkgraven dat hij bij de wedstrijdselectie zat. "Dat had ik niet verwacht. Het was een mooi moment, aldus Sinkgraven. "Vaclav Cerny feliciteerde me meteen en ook de andere jongens. Dat was mooi."


Matthijs de Ligt: 'Uiteindelijk wordt het 5-1, maar het had veel meer kunnen zijn'

In gesprek met Fox Sports blikte Matthijs de Ligt terug op zijn schitterende 3-1. "Ik kreeg ruimte op een meter of 25 van de goal en het enige wat ik zag was de goal. Dus ik haalde uit en hij vloog er in", aldus de aanvoerder.

Ajax won uiteindelijk heel eenvoudig van ADO Den Haag. "Van te voren bereid je jezelf voor dat ADO hier komt om een punt te halen, de bal tegen te houden en te hopen om te scoren", zo gaf hij aan. "Uiteindelijk wordt het 5-1, maar het had veel meer kunnen zijn. Dus je kan wel zeggen dat het een walk in the park was, maar het is niet zo dat het heel makkelijk was voor ons."

Het enige dat Ajax zichzelf volgens de verdediger kon verwijten is dat er niet verder aan het doelsaldo werd gewerkt. "Dat en die tegengoal natuurlijk. Die kwam eigenlijk vanuit het niets. Die keeper trapt de bal uit, hij wordt doorgekopt en het is een vrije trap rond onze eigen zestien. Hij schiet hem fantastisch binnen, dus ook complimenten voor Aaron Meijers. Maar het mag ons nooit gebeuren dat vanuit een doeltrap van de keeper zo'n kans voor hun komt."


Erik ten Hag: 'Al met al hebben we het publiek vermaakt'

Na de winst tegen ADO Den Haag was Erik ten Had in gesprek met Fox Sports 'uitermate tevreden' over de wedstrijd. "We hebben ontzettend goed ons plan omgezet", aldus Ten Hag. "De tegenstander begon heel compact met vijf verdedigers. Dat moesten ze heel snel los zaten. Ik denk dat ze daarna nog twee keer van systeem zijn veranderd, maar daar hebben we iedere keer goed op geanticipeerd."

Ten Hag pushte zijn spelers om meer doelpunten te maken. "Maar dat deed de ploeg zelf ook. André Onana is doodziek van die tegengoal. Die was echt prachtig. Een geweldige goal. Alleen die vrije trap mag er nooit ontstaan en daar moeten we kritisch op zijn", zo gaf hij aan. "Klaas Jan is doodziek dat hij niet gescoord heeft. We hebben geweldig veel kansen gecreëerd en dat is gewoon geweldig om te zien. Daar had Klaas Jan ook een geweldige rol met zijn loopacties en continue bezig blijven. Hij kwam ontzettend vaak in scoringspostie."

De trainer van Ajax ging verder: "Al met al hebben we het publiek vermaakt, drie punten en we zijn door blijven gaan."


[video] Sinkgraven: 'Fantastisch om hier weer te staan'


Noussair Mazraoui: 'We jagen op PSV en zijn nu gelukkig iets dichterbij gekomen'

In gesprek met De Telegraaf gaf Noussair Mazraoui aan dat Ajax een dubbelslag heeft geslagen door zelf te winnen van ADO, terwijl PSV verloor van Feyenoord. "We waren afhankelijk, omdat we vijf punten achter stonden, maar nu hebben we het in eigen hand. We gaan voor het kampioenschap en moeten vanaf nu gewoon ons ding doen", aldus de rechtsback. "Ze hadden tot Feyenoord alle wedstrijden gewonnen, maar ik geloofde niet dat ze dat zouden volhouden. Op een gegeven moment moesten ze wel punten laten liggen. We jagen op PSV en zijn nu gelukkig iets dichterbij gekomen. Het is te hopen dat deze nederlaag doorwerkt en anders krijgen we ze altijd nog thuis."

Het verschil tussen Ajax en ADO was zelfs een stuk groter dan de 5-1 uitslag doet vermoeden. "Ik denk dat we nog iets scherper kunnen zijn. Maar dat is eigenlijk het hele seizoen al zo", zo gaf hij aan. "„Als we met 7-1 winnen krijgen we te horen dat het 15-1 had moeten zijn. Maar 5-1 is een goede uitslag."


[video] Highlights Ajax - ADO Den Haag


Karakteristieken

Uitslag: 5-1 (3-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 David Neres ('15)
Goal
2-0 Nicolás Tagliafico ('21)
Goal
2-1 Meijers ('39)
Goal
3-1 Matthijs de Ligt ('43)
Goal
4-1 Donny van de Beek ('48)
Goal
5-1 Kasper Dolberg ('83)
Scheidsrechter
Van Boekel
Toeschouwers
53.644 toeschouwers

Kaarten: -


Opstelling Ajax

Zakaria LabyadKlaas Jan HuntelaarDavid Neres


Frenkie de JongDusan TadićDonny van de Beek


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'59 Maximilian Wöber voor Donny van de Beek
'69 Kasper Dolberg voor Klaas Jan Huntelaar
'78 Daley Sinkgraven voor Zakaria Labyad


Opstelling ADO Den Haag

LorenzenBecker


GoossensImmersMalone


MeijersKanonBakkerN. KuipersTroupee


Zwinkels

Wissels:

'46 Necid voor Lorenzen
'69 Zhang voor Goossens
'77 Falkenburg voor Malone


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 4 4-1 (2-0)
 4 3-1 (1-0)
 4 3-1 (1-0)
 4 5-0 (2-0)
 4 3-1 (1-0)
 4 5-0 (2-0)
 4 5-0 (2-0)
 4 5-0 (3-0)
 4 4-1 (2-0)
10  4 5-0 (4-0)
11  4 5-0 (3-0)
12  4 3-1 (1-0)
13  4 5-0 (2-0)
14  4 5-0 (2-0)
15  4 5-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.18. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Matthijs de Ligt (74 -> 5,0)
2. Dusan Tadić (34 -> 4,0)
3. Nicolás Tagliafico (25 -> 3,0)
4. Daley Blind (23 -> 2,0)
5. David Neres (18 -> 1,0)
6. Klaas Jan Huntelaar (8 -> 0,0)
7. Daley Sinkgraven (6 -> 0,0)
8. Zakaria Labyad (3 -> 0,0)
9. Maximilian Wöber (2 -> 0,0)
9. Donny van de Beek (2 -> 0,0)
9. Frenkie de Jong (2 -> 0,0)
12. André Onana (1 -> 0,0)
13. Joël Veltman (0 -> 0,0)
13. Hakim Ziyech (0 -> 0,0)
13. Amin Younes (0 -> 0,0)
13. Carel Eiting (0 -> 0,0)
13. Václav Černý (0 -> 0,0)
13. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
13. Mateo Cassierra (0 -> 0,0)
13. Lasse Schöne (0 -> 0,0)
13. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
13. Siem de Jong (0 -> 0,0)
13. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
13. Nick Viergever (0 -> 0,0)
13. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
13. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
13. Abdelhak Nouri (0 -> 0,0)
13. Mitchell Dijks (0 -> 0,0)
13. Dani de Wit (0 -> 0,0)
13. Noa Lang (0 -> 0,0)
13. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
13. Deyovaisio Zeefuik (0 -> 0,0)
13. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
13. Justin Kluivert (0 -> 0,0)
13. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
13. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
13. Niemand (0 -> 0,0)
13. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
13. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
13. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
13. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
13. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
13. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.