Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Wedstrijd Excelsior-Ajax


Tijdstip
11 november 2018
Stadion
Van Donge & De Roo Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Ajax werkt flink aan doelsaldo en wint dik in Rotterdam

Op bezoek bij Excelsior heeft Ajax een grote overwinning weten te boeken. De ploeg van Erik ten Hag was met 1-7 zelfs nog vrij genadig voor de Rotterdammers. Voor rust kwamen Donny van de Beek en Lasse Schöne tot scoren, terwijl na rust Van de Beek nogmaals, Kasper Dolberg en David Neres ook een doelpunt wisten te maken. Daarnaast maakte Excelsior-middenvelder Jerdy Schouten een eigen doelpunt.

Ajax trof in Excelsior een ploeg die in de openingsfase fel van zich afbeet en daardoor ook enkele mogelijkheden kreeg. Ook Ajax zelf kreeg voldoende kansen om te scoren en dat gebeurde uiteindelijk na een half uur spelen na een pass van Dusan Tadic op Donny van de Beek. De middenvelder schoot de bal onder doelman Stevens door en maakte daarmee de 0-1.

Vlak voor rust viel ook nog de 0-2 en deze was van grote schoonheid. Ajax kreeg een vrije trap op ongeveer twintig meter van het doel. Lasse Schöne ging achter de bal staan en krulde hem schitterend in de bovenhoek.

Direct na rust kwam Rasmus Kristensen in de ploeg voor de licht geblesseerde Noussair Mazraoui. De Deense verdediger gaf na twee minuten een assist die door Van de Beek verzilverd werd en Ajax al met 0-3 voor stond.

Het duel leek daarmee beslist en Ajax liet de teugels flink vieren. Matthijs de Ligt liet zich simpel aftroeven aan de lijn waardoor Excelsior uiteindelijk de 1-3 wist te maken. Excelsior kreeg daarna nog enkele kansen om te scoren, maar dankzij met name Nicolás Tagliafico zou Ajax toch weer verder uitlopen. Excelsior leek in het eigen strafschopgebied eenvoudig uit te kunnen verdedigen, maar de Argentijn veroverde met een uitstekende tackle de bal. Van de Beek speelde met een hakje Kasper Dolberg aan en de spits zorgde daarmee voor de 1-4.

Het verzet van Excelsior was daarmee gebroken en in tegenstelling tot voorgaande wedstrijden ging Ajax nu vol door in de jacht op meer doelpunten. Bij de 1-5 kreeg het daarbij enige hulp, omdat Jerdy Schouten de bal in eigen doel kopte. Invaller Klaas Jan Huntelaar was dicht bij een treffer, maar hij raakte de paal. Dat deden Hakim Ziyech en David Neres niet, waardoor 1-7 het resultaat was.


Matthijs de Ligt: 'Ook vandaag hebben we fases gehad waar we liepen te kloten en dan win je alsnog met 1-7'

In gesprek met Fox Sports gaf Matthijs de Ligt aan dat Ajax niet eens op volle kracht hoefde te spelen tegen Excelsior. "Om eerlijk te zijn speel je niet op honderd procent denk ik. Ook vandaag hebben we fases gehad waar we liepen te kloten en dan win je alsnog met 1-7", aldus de aanvoerder van Ajax. "Het verschil is wel heel groot vind ik. Of dat nu goed of slecht is, weet ik niet. We hebben net gezeurd dat we het in Europa niet lieten zien met de Nederlandse clubs. Nu laten wij dat wel zien en dan zijn de competitieverschillen veel te groot. Dat is voor ons niet echt een discussie."

Het is wel duidelijk dat twee ploegen dit seizoen de dienst uitmaken in de Eredivisie. "De spanning wordt steeds minder. Tot nu toe zijn er twee teams, wij dan vijf punten achter PSV, die verder alle punten pakken. Voor ons is het niet erg", zo gaf hij aan. "Zolang wij onze wedstrijden blijven winnen, vinden wij dat niet erg. Maar voor de neutrale toeschouwer is het wel jammer."

De Ligt heeft zelf last van het 'Excelsior-syndroom'. Twee jaar geleden gaf De Ligt een verkeerde terugspeelbal, vorig jaar maakte hij een eigen goal en nu liet hij zich makkelijk aftroeven bij de enige treffer van Excelsior. "Ik weet niet wat het is. Ik schoot in de tweede helft ook nog bijna de bal in eigen goal", zei hij daarover. "Het was een moment aan de zijkant. Ik kreeg een schouderduw of een duw, ik weet het niet precies. Maar ik val op de grond en hij ligt er in. Het is niet mijn favoriete stadion."


Erik ten Hag: 'Dat we hier met 1-7 winnen is gewoon prima'

Erik ten Hag was het in gesprek met Fox Sports eens met de opmerking van Matthijs de Ligt dat zijn ploeg soms liep te kloten op het veld. "Op een gegeven moment komt er een bepaalde mate van passiviteit over de ploeg. Dat hebben we wel vaker", aldus Ten Hag. "Maar in de tweede helft hebben we wel vijf goals gemaakt en dat we hier met 1-7 winnen is gewoon prima."

De trainer van Ajax was het echter niet eens met de opmerking dat Ajax niet goed aan de wedstrijd begon. "Dat denk ik niet. Ik denk dat we de wedstrijd goed hebben aangenomen", zo gaf hij aan. "We hebben gelijk geprobeerd om hoog tempo te spelen en sowieso hebben we onze wil aan de tegenstander opgelegd. Vanaf het begin af aan hebben we kansen gecreëerd en dan weet je dat als we zo veel kansen creëeren hij uiteindelijk binnen zal vallen."

Hij kreeg de vraag of hij het ook zo voelt dat het verschil tussen Ajax en de overige ploegen steeds groter wordt. "Vandaag leek het niet alleen zo, maar was het ook zo. Het is wel meer wedstrijden zo, maar op een gegeven moment moet je op een punt komen dat het niet alleen daarop lijkt, maar ook gewoon zo is", reageerde hij. "Als wij het goed doen en wij spelen naar onze mogelijkheden en kwaliteiten en er ontwikkeling in het team zit is het verschil ook gewoon zo groot. Het hangt van onze tegenstanders af en hoe zij zich op ons richten en wat zij er tegenover stellen."

Ten Hag kon zich ook niet vinden in de opmerking dat spelers niet meer uitgedaagd worden in de Eredivisie. "Zo makkelijk als het gesteld wordt is het niet. Je moet nogmaals eerst tot het punt komen, maar nu lijkt het alsof PSV en Ajax verder boven de rest komen", zei hij daarover. "Vooraf is het wel een uitdaging. Vorig jaar was het hier 1-2 en het jaar daarvoor was het 1-1. Er zijn nog steeds ploegen in de Eredivisie die het Ajax en PSV lastig kunnen maken. Maar op dit moment lijkt het zo dat het heel makkelijk gaat. Alleen mogen wij daar nooit zo over denken."


Donny van de Beek: 'Het was belangrijk dat we een inhaalslag gingen maken op het doelsaldo'

Donny van de Beek was blij dat Ajax een ruime overwinning kon boeken tegen Excelsior. "Het ging vandaag vrij makkelijk, maar ik vond ook dat het belangrijk was dat we een inhaalslag gingen maken op het doelsaldo en ik denk dat we dat goed gedaan hebben", aldus Van de Beek in gesprek met Fox Sports. "We zeiden in de rust tegen elkaar dat we dan wel met 0-2 voor stonden, maar dat als we nog meer zouden scoren wij de bal direct op moesten pakken en proberen nog meer goals te maken. Dat is heel belangrijk denk ik. We hebben nog wel goals in te halen en dat kan uiteindelijk beslissend worden."

Persoonlijk kon hij ook terug kijken op een uitstekende wedstrijd met twee doelpunten een een assist. "Laatste tijd gingen ze er niet allemaal in en heb ik wat kansen gemist. Dus het werd wel weer tijd dat om weer te scoren", zo gaf hij aan. "Het ging niet knagen, maar ik werd wel boos op mezelf dat die ballen er in moeten. Soms heb je periodes dat ze er allemaal in gaan en soms heb je een tijdje dat het niet goed valt. Gelukkig valt het vandaag wel goed."

Van de Beek hoopt dit seizoen zijn doelpuntenaantal van vorig seizoen met elf treffers te kunnen verbeteren. "Daar ga ik wel voor ja. Je wil elk jaar stappen maken", zei hij daarover. "Niet alleen met doelpunten en assists, maar ook voor het team belangrijk. Dat je daar een groot aandeel in hebt."


[video] Van de Beek: 'We hebben het goed gedaan vandaag'


[video] Frenkie de Jong is blij met positieve reeks


Donny van de Beek: 'Het is lekker dat ik nu met doelpunten en een assist belangrijk voor het team kon zijn'

In gesprek met De Telegraaf gaf Donny van de Beek aan blj te zijn met zijn doelpunten en assist tegen Excelsior, nadat hij aan het begin van het seizoen nog op de bank plaats had moeten nemen. "De laatste tijd viel in de Champions League niet alles goed, natuurlijk. Het is lekker dat ik nu met doelpunten en een assist belangrijk voor het team kon zijn", aldus Van de Beek. "Het was lastig, maar ik ben blijven knokken. De laatste tijd heb ik veel gespeeld en dat wil elke speler. Dus daar ben ik blij mee. Sinds de vorige interland is het eigenlijk steeds beter gegaan. Als je veel speelt, kom je in een ritme en word je steeds fitter."

Ondanks zijn uitstekende vorm voelt hij zich niet onomstreden bij Ajax. "Ik zal het moeten blijven waarmaken. Als ik het niet laat zien, dan kan het zo maar zijn dat je weer op de bank terechtkomt, want er zijn meer goede jongens, natuurlijk", zo gaf hij aan. "Het is lekker dat ik in de ’competitievariant’ én de ’Champions League-uit-variant’ sta. Dan kom ik in een flow."

Van de Beek is Ronald Koeman dank verschuldigd vindt hij zelf. "Het was goed voor mijn zelfvertrouwen dat hij me bleef selecteren voor Oranje", zei hij daarover. "Als je niet altijd speelt, bestaat de kans dat de bondscoach zegt: ’Ik pak je er niet meer bij’. Hij heeft gezegd dat hij vertrouwen in me heeft, dat ik in mezelf moest blijven geloven, dat ik moest knokken en dat het dan vanzelf goed zou komen."


Karakteristieken

Uitslag: 1-7 (0-2)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Donny van de Beek ('31)
Goal
0-2 Lasse Schöne ('44)
Goal
0-3 Donny van de Beek ('48)
Goal
1-3 Messaoud ('52)
Goal
1-4 Kasper Dolberg ('58)
Goal
1-5 Eigen doelpunt Schouten ('71)
Goal
1-6 Hakim Ziyech ('79)
Goal
1-7 David Neres ('87)
Scheidsrechter
Gözübüyük
Toeschouwers
4.400 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Excelsior: Haspolat ('25)
Kaart
Excelsior: Fortes ('25)
Kaart
Excelsior: Matthys ('43)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKasper DolbergHakim Ziyech


Frenkie de JongDonny van de BeekLasse Schöne


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'46 Rasmus Kristensen voor Noussair Mazraoui
'62 David Neres voor Frenkie de Jong
'74 Klaas Jan Huntelaar voor Kasper Dolberg


Opstelling Excelsior

BruinsOmarssonMessaoud


KoolwijkHaspolatSchouten


BurnetMatthysMattheijFortes


Stevens

Wissels:

'72 Anderson voor Koolwijk


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 1-4 (0-2)
 5 1-4 (0-2)
 5 1-4 (0-2)
 5 1-5 (0-2)
 5 1-4 (0-2)
 5 1-3 (0-2)
 5 1-5 (0-2)
 4 1-3 (0-1)
 4 1-3 (1-2)
10  4 0-4 (0-2)
11  4 0-3 (0-2)
12  4 0-4 (0-2)
13  4 0-4 (0-2)
14  4 0-3 (0-2)
15  4 0-3 (0-2)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.23. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Donny van de Beek (110 -> 5,0)
2. Hakim Ziyech (42 -> 4,0)
3. Lasse Schöne (25 -> 3,0)
4. Daley Blind (15 -> 2,0)
5. Nicolás Tagliafico (13 -> 1,0)
6. Frenkie de Jong (12 -> 0,0)
7. Kasper Dolberg (11 -> 0,0)
8. Matthijs de Ligt (8 -> 0,0)
9. Dusan Tadić (6 -> 0,0)
10. Rasmus Kristensen (5 -> 0,0)
11. Klaas Jan Huntelaar (3 -> 0,0)
12. David Neres (2 -> 0,0)
13. André Onana (0 -> 0,0)
13. Joël Veltman (0 -> 0,0)
13. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
13. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
13. Amin Younes (0 -> 0,0)
13. Carel Eiting (0 -> 0,0)
13. Václav Černý (0 -> 0,0)
13. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
13. Mateo Cassierra (0 -> 0,0)
13. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
13. Siem de Jong (0 -> 0,0)
13. Nick Viergever (0 -> 0,0)
13. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
13. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
13. Abdelhak Nouri (0 -> 0,0)
13. Mitchell Dijks (0 -> 0,0)
13. Dani de Wit (0 -> 0,0)
13. Noa Lang (0 -> 0,0)
13. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
13. Deyovaisio Zeefuik (0 -> 0,0)
13. Justin Kluivert (0 -> 0,0)
13. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
13. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
13. Niemand (0 -> 0,0)
13. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
13. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
13. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
13. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
13. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
13. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
13. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen