Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Ajax in spijkerharde wedstrijd gelijk tegen Benfica


Tijdstip
7 november 2018
Stadion
Estádio da Luz
Gelegenheid
Champions League
Televisiezender
Veronica


Ajax in spijkerharde wedstrijd gelijk tegen Benfica

Ajax heeft de vierde wedstrijd in de groepsfase van de Champions League gelijk gespeeld. In Lissabon werd het 1-1 tegen Benfica. Dusan Tadic maakte de enige Amsterdamse treffer nadat Benfica dankzij een enorme blunder van Andre Onana op voorsprong was gekomen. Onana zorgde diep in blessuretijd met een geweldige redding er wel voor dat Ajax een punt overhield.

Ajax werd al direct vanaf het begin onder druk gezet door Benfica en kwam er voetballend helemaal niet aan te pas. André Onana moest in de eerste tien minuten al twee keer ingrijpen om zijn doel schoon te kunnen houden. Benfica kwam vervolgens niet echt tot grote kansen. Het duel viel met name op door spijkerharde duels van beide kanten. Uiteindelijk zou er liefst 32 keer gefloten worden voor een overtreding en werden er zeven gele kaarten uitgedeeld, waarvan vier aan Ajax.

Vanuit het niets kwam Benfica na bijna een half uur echter op voorsprong nadat Onana twee keer flink de fout in ging. De doelman wilde Jonas vlak voor zijn doel uit kappen, maar de aanvaller lette goed op, waardoor Onana de bal nog maar net over de zijlijn kon schieten. Uit de verre inworp die volgde ging de keeper weer in de fout door volledig mis te tasten, waarna Jonas vrij eenvoudig kon binnen schieten.

Ook na de treffer van Benfica had Ajax aanvankelijk niets in te brengen in Lissabon. Vlak voor rust kreeg het echter opeens een enorme kans om op gelijke hoogte te komen na een vrije trap van Lasse Schöne. De Deen schoot van ruim dertig meter direct op doel. De rebound die daarop volgde werd vervolgens maar net gemist door Donny van de Beek.

Na rust kwam Ajax veel beter voor de dag en kreeg het steeds meer controle over de wedstrijd. De ploeg van Erik ten Hag kreeg al een paar kleine kansjes en na ruim een uur spelen viel dan ook de gelijkmaker. Een werkelijk fantastische diepe bal van Hakim Ziyech ging voorbij de defensie van Benfica en werd aangenomen door Dusan Tadic. De Serviër had vervolgens het nodige geluk. Hij nam de bal niet goed aan, maar juist daardoor taste de doelman mis en kon hij de keeper voorbij. Bijna vanaf de achterlijn kon Tadic niets anders doen dan de bal naar het midden spelen in de hoop dat de instormde Donny van de Beek kon binnen schieten, maar via de hand van de verdediger van de Portugezen ging de pass van Tadic het doel binnen. Iets wat zorgde voor grote vreugde bij de spelers én supporters van Ajax.

Benfica moest vervolgens weer aanzetten, omdat het moest winnen om nog een goed uitzicht te kunnen houden op de tweede ronde van de Champions League. Aanvankelijk werd het niet meer gevaarlijk en bleef Ajax vrij eenvoudig overeind. Dat veranderde echter diep in blessuretijd, maar toen stond Onana op. De international van Kameroen wist een hard schot in de korte hoek tot corner te verwerken. Na de hoekschop die daaruit volgde kwam de bal via de kluts voor de voeten van Gabriel, die volledig vrijstaand hard op doel schoot. Met een schitterende reflex wist Onana echter met zijn voeten de bal tegen te houden, waarna direct werd afgefloten voor het einde van de wedstrijd.

Ajax is door het gelijke spel zeker van Europese overwintering, het kan door AEK Athene niet meer ingehaald worden. De ploeg staat bovendien met een been al in de tweede ronde van de Champions League. Alleen als Benfica komende twee wedstrijden wint en Ajax tegen AEK Athene (uit) en Bayern München (thuis) maar één punt weet te halen zal het alsnog na de winter de Europa League in gaan.


Matthijs de Ligt: 'Ik vind het knap hoe wij ons als ploeg hier hebben opgericht'

Matthijs de Ligt was 'heel blij' dat Ajax na vier wedstrijden al verzekerd is van Europese overwintering. "We hadden van te voren afgesproken om in ieder geval derde te worden in deze poule. Dat hebben we al gehaald. En met nog twee wedstrijden te spelen staan we er goed voor", aldus de aanvoerder in gesprek met Veronica.

Ajax had het in Lissabon wel lastig tegen Benfica. "Ik denk dat de eerste helft van onze kant niet goed genoeg was. We speelden niet ons spel wat we altijd spelen met durf en lef", zo gaf hij aan. "We hadden afgesproken in de beginfase de bal rond te spelen, waardoor zij moesten komen. Zij moesten winnen hier, een gelijkspel was voor ons prima.

De Ligt ging verder: "We krijgen ongelukkig een goal tegen. Meer mogelijkheden hebben ze niet gehad in de eerste helft. Dat je in de laatste seconde van de eerste helft dan zelf zo'n grote kans mist, dan zit je wel even stuk. Maar ik vind het knap hoe wij ons als ploeg hier hebben opgericht en een punt hier wegslepen."

Zelf ging De Ligt de duels steeds fel in en nam zo de ploeg op sleeptouw. "Dat heb je nodig in deze wedstrijden. Je kan hier niet halfbakken spelen. Je moet in dit soort wedstrijden echt op het randje spelen", zei hij daarover. "Zij gaan op een gegeven moment tijd rekken. Dan is het lekker dat je op 1-1 staat en wij dat gaan doen. We bestrijden ze met hun eigen middelen, lekkerder is het niet."


Frenkie de Jong: 'Uiteindelijk is 1-1 geen slecht resultaat'

In gesprek met Veronica werd Frenkie de Jong direct gevraagd naar de enorme kans vlak voor rust. "Eigenlijk moet Donny hem breed leggen. Hij wilde hem schieten, maar hij had hem beter breed kunnen leggen. Maar hij moest snel beslissen", aldus de middenvelder. "Het was vooral frustratie dat hij niet zat. Op dat moment ben je even boos. Hij moest snel handelen om te schieten of terugleggen. Hij wilde schieten, waardoor hij net voorbij ging. Anders had ik hem zo kunnen intikken."

De Jong was niet tevreden over hoe Ajax aan de wedstrijd begonnen. "We durfden niet echt te voetballen. We speelden de bal wel rond, maar dat was meer om de bal te houden en niet om naar voren te spelen", zo gaf hij aan. "In de eerste helft kom je redelijk verdiend achter. Het is niet dat ze grote kansen kregen, maar ze waren wel beter."

Na rust liep het beter bij Ajax. "In de tweede helft doe je het een stuk beter, speel je een stuk beter. Ik denk dat we ook verdiend gelijk maken", zei hij daarover. "Uiteindelijk is 1-1 geen slecht resultaat, want we hebben nu sowieso na de winterstop Europees voetbal. Dat is goed. Winnen zou top zijn geweest, maar met een gelijkspel ben ik ook niet ontevreden mee."


Erik ten Hag: 'Ik moet de ploeg wel een compliment geven hoe ze zich in de wedstrijd hebben geknokt'

Erik ten Hag had een goed gevoel overgehouden dat Ajax verzekerd is van Europees voetbal na de winterstop. "Dat was een van de doelstellingen dit seizoen om Europees te overwinteren. Zeker na vorig seizoen, dat was natuurlijk een blamage. Helemaal geen Europees voetbal", aldus Ten Hag. "Nu gaan we Europees door, dat is mooi. Maar we moeten de lat wel iets hoger leggen."

De trainer van Ajax was niet blij hoe zijn ploeg aan de wedstrijd begon. "We hadden ons voorgenomen om met geloof te spelen en met initiatief te spelen. Dat hebben wij in de eerste helft niet gedaan. Benfica speelde niet groots, maar wij helpen ze daardoor. Ze komen op voorsprong door een fout van ons en we hebben zelf weinig afgedwongen", zo gaf hij aan. "Dat kwam ook door ons, want we hadden veel te weinig initiatief in het vrij lopen en om in de ruimtes te komen. Een veel te laag tempo aan de bal, geen spelverplaatsing, geen diepgang en de drukmomenten voorbij laten gaan. De eerste helft was heel matig."

Hij kon het echter niet verklaren waarom Ajax de eerste helft zo voor de dag kwam. "Wist ik het maar. We zullen het nog eens na moeten kijken. Het zijn ook mensen", zei hij daarover. "De eerste helft was gewoon niet goed, maar ik moet de ploeg wel een compliment geven hoe ze zich in de tweede helft in de wedstrijd hebben geknokt. Ze hebben de achterstand omgebogen en dat zegt iets over deze groep. De weerbaarheid is heel erg goed. We maken een heel goed doelpunt. Een goede pass van Hakim, de diepgang van Dusan en ook Donny die daar bij liep."

Ten Hag ging verder: "Die fase was ook onze beste fase. We kregen ook grip op de wedstrijd. Ik wilde toen een spits gaan brengen, omdat we toch wilden winnen of in ieder geval gelijk spelen. Maar toen die gelijkmaker viel hebben we toch nog even gewacht en later pas Kasper gebracht."

Hij was niet te spreken over de fout die André Onana maakte bij de 1-0. "Zulke fouten kun je je niet veroorloven, ongeconcentreerd. Wat ik wel geweldig vind is dat hij aan het eind een punt voor ons redt. Over weerbaarheid gesproken. Daar moet ik hem een groot compliment voor geven", aldus Ten Hag. "Maar zo'n fout past niet bij André. Zeker niet in de vorm waar hij in steekt."


[video] Tadic: 'Het was rennen en vechten'


[video] Onana: 'Blij met 1-1, maar niet met mijn wedstrijd'


Matthijs de Ligt: 'We hebben een heel grote stap naar overwintering in de Champions League gezet'

Overwintering in de Champions League is voor Ajax binnen. Matthijs de Ligt wilde in gesprek met De Telegraaf echter niet vooruit lopen op die zaken. "Met een gelijkspel hebben we een heel grote stap naar overwintering in de Champions League gezet. We zijn er heel dichtbij, maar we zijn er nog niet. Dus kunnen we ook nog niet feesten of juichen", aldus de aanvoerder van Ajax. "Winnen wij van AEK, dan komen we op elf punten. En verslaat Bayern Benfica, dan hebben zij er dertien. In dat geval kunnen we de laatste wedstrijd, thuis tegen Bayern München, vol voor de groepswinst gaan. Waarom zou dat niet kunnen?"

De Ligt ging verder: "Na de koppeling aan Bayern München denk je toch dat de tweede plaats het hoogst haalbare is, maar ik denk dat we dit seizoen zelfs onszelf soms verrassen. Ik bedoel, acht punten na vier wedstrijden... Wie had dat gedacht? Dus we zijn goed bezig, moeten zó doorgaan en zorgen dat we er tegen AEK Athene weer staan."

De verdediger was echter wel kritisch over het spel van Ajax tegen Benfica. "Het lag vooral aan ons, omdat we niet de vooraf voorspelde vrije man konden vinden", zo gaf hij aan. "We vermoedden wel dat Benfica vanaf het begin druk zou zetten, wilden ze daartoe niet de kans geven, maar dat lukte ons de eerste twintig minuten niet bepaald goed. Daardoor kwamen we moeilijk in de wedstrijd."

Ajax ging wel mee in het harde fysieke spel van de Portugezen. "Je weet dat er in dit soort wedstrijden veel overtredingen worden gemaakt, die worden op het randje gespeeld. Je kunt het niet halfbakken of op 99 procent doen", zei hij daarover. "Misschien moet je wél over het randje gaan soms. Dan moet je geluk hebben dat je niet té ver gaat. Maar het is wel belangrijk dat je laat zien: hé, wij zijn er vandaag ook."

Het meest typererende voor de ploeg was de reactie van de spelers na de redding van André Onana diep in blessuretijd. Alle spelers feliciteerden de doelman. "We zijn echt een team. Dat is onze kracht. We strijden voor elkaar en als je ziet hoe we de laatste minuten voor elkaar vechten... Dat is echt heel belangrijk", aldus De Ligt. "Uiteindelijk trekken we het gelijkspel over de streep en dat voelt goed. De laatste keer dat Ajax door is gegaan in de Champions League was in 2005/’06. Dat zegt genoeg over het hoge niveau van dit toernooi. We zijn nu zó dichtbij, we moeten het gewoon halen."


André Onana: 'Natuurlijk mag het nu niet meer fout gaan, maar we zijn er nog niet'

André Onana had in de wedstrijd tegen Benfica een hoofdrol. Door een groute fout zorgde hij voor de 1-0 van Benfica, maar hij zorgde er hoogstpersoonlijk ook voor dat Ajax in blessuretijd nog een punt overhield aan het duel. "Ik ben hier om mijn job te doen. Natuurlijk ging ik vreselijk in de fout. Het was mijn verantwoordelijkheid, maar dat is het leven van een keeper", aldus de doelman. "Ik stopte het moment gelijk in mijn rugzak en moest weer door. Gelukkig was ik mentaal sterk."

De internationale van Kameroen maakte 'een verkeerde keus' toen de 1-0 van Benfica viel. "Ik rekende op een verre ingooi, zoals Benfica bijna altijd doet, maar nu werd de bal verlengd. Normaal pak ik zo’n bal, alleen nu even niet," zei hij daarover.

Nadat Onana diep in blessuretijd met een geweldige redding een punt pakte voor Ajax werd hij direct gefeliciteerd door zijn ploeggenoten. "Volgens mij waren ze vooral blij met het punt. Benfica-uit is lastig en we kwamen 1-0 achter. Toch behaalden we alsnog het resultaat dat we minimaal wilden. Ik ben happy voor de boys", gaf hij aan. Onana waakt echter wel voor te veel optimisme. "Natuurlijk mag het nu niet meer fout gaan, maar we zijn er nog niet. We moeten bij AEK Athene winnen."


Karakteristieken

Uitslag: 1-1 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Jonas ('29)
Goal
1-1 Dusan Tadić ('61)
Scheidsrechter
Rocchi (Ita)
Toeschouwers
51.328 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Nicolás Tagliafico ('34)
Kaart
Benfica SL: Jonas ('39)
Kaart
Ajax: Matthijs de Ligt ('42)
Kaart
Benfica SL: Fejsa ('45)
Kaart
Benfica SL: Jardel ('70)
Kaart
Ajax: Donny van de Beek ('72)
Kaart
Ajax: Dusan Tadić ('83)

Opstelling Ajax

David NeresDusan TadićHakim Ziyech


Frenkie de JongDonny van de BeekLasse Schöne


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'74 Kasper Dolberg voor David Neres
'86 Maximilian Wöber voor Frenkie de Jong


Opstelling Benfica SL

CerviJonasSalvio


GabrielFejsaFernandes


GrimaldoJardelDiasAndré Almeida


Vlachodimos

Wissels:

'48 Silva voor Salvio
'55 Seferovic voor Jonas
'75 Pizzi voor Fernandes


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 13 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 1-1 (1-0)
 7 1-1 (1-0)
 7 1-1 (1-0)
 7 1-1 (1-0)
 7 1-1 (1-0)
 7 1-1 (1-0)
 7 1-1 (1-0)
 7 1-1 (1-0)
 7 1-1 (1-0)
10  7 1-1 (1-0)
11  7 1-1 (1-0)
12  7 1-1 (1-0)
13  7 1-1 (1-0)
14  5 1-1 (1-1)
15  5 1-1 (0-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.38. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Matthijs de Ligt (75 -> 5,0)
2. Frenkie de Jong (53 -> 4,0)
3. Hakim Ziyech (16 -> 3,0)
4. André Onana (15 -> 1,5)
4. Nicolás Tagliafico (15 -> 1,5)
6. Dusan Tadić (12 -> 0,0)
7. Daley Blind (9 -> 0,0)
8. Noussair Mazraoui (5 -> 0,0)
9. Donny van de Beek (4 -> 0,0)
10. Lasse Schöne (3 -> 0,0)
11. Niemand (2 -> 0,0)
12. David Neres (1 -> 0,0)
13. Joël Veltman (0 -> 0,0)
13. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
13. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
13. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
13. Amin Younes (0 -> 0,0)
13. Carel Eiting (0 -> 0,0)
13. Václav Černý (0 -> 0,0)
13. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
13. Mateo Cassierra (0 -> 0,0)
13. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
13. Siem de Jong (0 -> 0,0)
13. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
13. Nick Viergever (0 -> 0,0)
13. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
13. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
13. Abdelhak Nouri (0 -> 0,0)
13. Mitchell Dijks (0 -> 0,0)
13. Dani de Wit (0 -> 0,0)
13. Noa Lang (0 -> 0,0)
13. Deyovaisio Zeefuik (0 -> 0,0)
13. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
13. Justin Kluivert (0 -> 0,0)
13. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
13. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
13. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
13. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
13. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
13. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
13. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
13. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
13. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.