Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Wedstrijd Ajax-Willem II


Tijdstip
3 november 2018
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Ajax in Amsterdam eenvoudig voorbij Willem II

Ajax heeft zonder veel problemen wederom weten te winnen in de Eredivisie. In de Johan Cruijff ArenA werd Wilem II met 2-0 verslagen. Door treffers van Kasper Dolberg en Frenkie de Jong was de uiteindelijke eindstand bij rust al bereikt. Ajax kreeg echter meer dan voldoende mogelijkheden om de score veel verder uit te breiden.

Ajax heeft zonder veel problemen wederom weten te winnen in de Eredivisie. In de Johan Cruijff ArenA werd Wilem II met 2-0 verslagen. Door treffers van Kasper Dolberg en Frenkie de Jong was de uiteindelijke eindstand bij rust al bereikt. Ajax kreeg echter meer dan voldoende mogelijkheden om de score veel verder uit te breiden.

Ajax begon uitstekend aan de wedstrijd en kon binnen 20 seconden al op voorsprong komen. David Neres leek te profiteren van een enorme fout van doelman Wellenreuther, maar op de lijn wist Fernando Lewis nog net redding te brengen voor Willem II.

De ploeg van Erik ten Hag kreeg in de openingsfase echter kans op kans en het was wachten tot de 1-0 zou vallen. Dat gebeurde uiteindelijk na elf minuten spelen toen Kasper Dolberg een voorzet van Neres binnen schoot.

Aan het spelbeeld veranderde echter helemaal niets. Het was wachten op meer doelpunten van Ajax. Frenkie de Jong was met een stift al dicht bij en uiteindelijk zou de middenvelder voor de volkomen terechte 2-0 zorgen.

Ajax was niet van plan om het daarbij te laten en bleef maar aanvallen. Willem II was volkomen kansloos en Adrie Koster greep na een half uur spelen dan ook in door een extra verdediger in de ploeg te brengen. Voor rust werd er echter niet meer gescoord.

Na rust leek er opeens een compleet andere ploeg in het veld te staan. Het tempo ging hard omlaag, passes werden slordig en Willem II kreeg opeens de ruimte om gevaarlijk te worden. Verder dan een schot in het zijnet kwamen de Tilburgers echter niet. Ook in de tweede helft waren de beste kansen voor Ajax, maar hoe verder de tweede helft vorderde, hoe slechter het voetbal werd.

Het publiek begon steeds meer te morren en voordat de wedstrijd voorbij was, waren veel supporters al op weg naar huis. Ondanks de makkelijke overwinning tegen de Tilburgers was er dan ook het nodige chagrijn over de wedstrijd.


Evenaring van clubrecord door overwinning tegen Willem II

Door de 2-0 overwinning tegen Willem II heeft Ajax een clubrecord weten te evenaren. De ploeg heeft nu acht thuiswedstrijden op rij in alle competities geen tegendoelpunt meer gehad, zo zocht Gracenote Sports uit. Iets wat tot nu toe alleen in 1971 en 2008 al eens gebeurde.


Frenkie de Jong: 'Als we zo spelen worden we nooit kampioen'

In gesprek met Fox Sports was Frenkie de Jong het eens met de opmerking dat de tactiek van Willem II totaal verkeerd uitpakte voor de Tilburgers. "In het begin speelden ze een-op-een. Toen kregen we al snel een paar grote kansen. Dat werkte niet echt, dus schakelden ze al snel weer terug. Toen ging het voor hun wel wat beter", aldus de middenvelder. "Het kan ook werken en dan zegt iedereen dat het super gedurfd is. Nu pakte het verkeerd uit."

Ondanks de overwinning was de middenvelder totaal niet te spreken over de wedstrijd. "Ik ben best wel teleurgesteld. We speelden in de tweede helft super slecht. We speelden heel veel voor ons zelf, we doen niet veel meer, gaan niet meer terug, iedereen doet maar wat. Het was gewoon heel slecht", zo gaf hij aan. "Als we zo spelen worden we nooit kampioen. Daar moeten we wel wat aan gaan doen. We hebben het heel vaak dat als we voorkomen met twee of drie doelpunten verschil dat we dan maar verslappen. Dan doen we niet veel meer. Als je aan het eind op doelsaldo geen kampioen wordt sla je jezelf voor je kop. Ik heb het zelf ook, maar we moeten dat echt gaan verbeteren."

Een positief punt voor De Jong zelf was dat hij tegen Willem II wist te scoren. "Maar ik had er nog een of twee kunnen maken. Zeker die in het begin was slecht", zei hij daarover. "Het is natuurlijk lekker dat je scoort, maar het is zeker niet het belangrijkste."


Matthijs de Ligt: 'Er lagen kansen voor ons om op doelsaldo in te lopen'

Ondanks de overwinning was de stemming in de kleedkamer van Ajax na afloop niet goed. "Het is een beetje hetzelfde verhaal als tegen Feyenoord", aldus Matthijs de Ligt in gesprek met Fox Sports. "We starten heel goed. We hadden van te voren besproken dat het kon zijn dat Willem II volle bak zou gaan, omdat we de assistent goed kennen. We wisten wat voor plannetjes hij heeft. Dat hadden we wel goed door."

De aanvoerder van Ajax ging verder: "In de eerste tien minuten creëer je vier, vijf grote kansen die er niet in gaan. Dat is zonde. Uiteindelijk scoort Kasper een fantastische goal. Dan ga je door en speel je een uitstekende eerste helft. De tweede helft was niet goed genoeg."

In de tweede helft ging het niveau hard omlaag. "De scherpte voorin ontbrak en we hadden niet het geduld om de tegenstander kapot te spelen", zo gaf hij aan. "In de tweede helft gingen we te veel op zoek naar de beslissende pass terwijl er betere opties lagen. Dan raak je de bal sneller kwijt en dan wordt het lastiger."

De ploeg liet een goede kans liggen om op doelsaldo verder in te lopen op PSV. "Helemaal in de wetenschap omdat je wist dat PSV met 1-0 had gewonnen. Er lagen kansen voor ons om in te lopen", zei hij daarover. "We zeggen het wel met zijn allen, maar als het dan niet lukt... We moeten er vol voor blijven gaan en met de intentie spelen om die goals ook te willen maken. Gewoon écht graag die goal willen maken. Dat ontbreekt er nu wel een beetje."


Erik ten Hag: 'Uiteindelijk gaat het om winnen, dat hebben we gedaan'

Erik ten Hag was al met al tevreden over de wedstrijd tegen Willem II. "Uiteindelijk gaat het om winnen, dat hebben we gedaan. Ik denk een goede eerste helft, maar een veel mindere tweede helft", aldus Ten Hag op Fox Sports. "Het lag in het tempo van de wedstrijd. In de eerste helft werd dat ook ingegeven door Willem II. De ruimtes lagen heel erg open en daar hebben wij goed van geprofiteerd. We hadden alleen effectiever voor de goal moeten zijn. In plaats van 2-0 moet het 4-0 staan. In de tweede helft hebben we ook kansen gehad, maar zijn we niet scherp. Met name ook de aansluiting naar de spits vond ik matig."

De ploeg moet in de wedstrijd wel meer energie blijven stoppen. "Die eis moeten we naar elkaar toe uitspreken en vooral ook omzetten in het veld", zo gaf hij aan. "Het uitspreken is één, maar vooral het omzetten is van belang. Dat hadden we beter kunnen en moeten doen."

Ajax liet echter wel een kans liggen om op doelsaldo in te lopen, maar Ten Hag wilde niet helemaal mee in die kritiek. "Wat blijft is dat je wint en op een goede manier. In de eerste helft hebben we goed gespeeld, dat moet je ook niet vergeten. Maar het laatste blijft hangen, dat moet je ook beseffen", zei hij daarover. "We kunnen niet zeggen dat we niet zijn doorgegaan, want we hebben niets toe gelaten. We waren goed in de omschakeling en hadden de bal snel weer terug. Ik denk dat Willem II over de hele wedstrijd één kans heeft gecreëerd. Verder helemaal niks. Wij hadden totale controle en dominantie over de wedstrijd."


[video] Frenkie vond de tweede helft nét niet schandalig


Dusan Tadic: 'Als iedereen voor zichzelf speelt, zijn wij heel slecht'

In gesprek met het Algemeen Dagblad was Dusan Tadic niet te spreken over het spel van Ajax tegen Willem II. "Wij zijn een goed team als iedereen voor elkaar speelt. Maar als iedereen voor zichzelf speelt, zijn wij heel slecht", aldus de Serviër. "Zo worden we geen serieus team. Dan kan zo'n slechte tweede helft gewoon niet gebeuren. Onmogelijk."

Tadic ging verder: "We willen toch beter worden? Goede teams zullen ons genadeloos afstraffen. Het maakt niet uit tegen wie we spelen en tegen wie we woensdag spelen. We moeten onze job doen. We moeten killers zijn."

Dat Ajax ondertussen voor de TOTO KNVB Beker werd gekoppeld aan Roda JC interesseerde Tadic niet. "Omdat ik nu boos ben. En dat verdwijnt niet als ik zo naar huis rijd. Ik ben heel het weekend boos", zo gaf hij aan.


Karakteristieken

Uitslag: 2-0 (2-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Kasper Dolberg ('11)
Goal
2-0 Frenkie de Jong ('22)
Scheidsrechter
Lindhout
Toeschouwers
53.432 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Willem II: Sol ('33)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKasper DolbergHakim Ziyech


Frenkie de JongDavid NeresLasse Schöne


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'54 Klaas Jan Huntelaar voor Kasper Dolberg
'67 Donny van de Beek voor Lasse Schöne
'86 Zakaria Labyad voor Hakim Ziyech


Opstelling Willem II

AvdijajSol


LieftinkCrowleySaddiki


LlonchPalaciosHeerkensLewisAnita


Wellenreuther

Wissels:

'35 Meissner voor Saddiki
'68 Kolovos voor Lieftink


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 2-0 (1-0)
 6 2-0 (1-0)
 5 4-0 (2-0)
 5 4-0 (2-0)
 5 4-0 (2-0)
 5 4-0 (2-0)
 5 5-0 (2-0)
 5 4-0 (2-0)
 5 4-0 (2-0)
10  5 4-0 (2-0)
11  5 4-0 (2-0)
12  5 3-0 (2-0)
13  5 3-0 (2-0)
14  5 4-0 (2-0)
15  5 3-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.81. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Daley Blind (86 -> 5,0)
2. Matthijs de Ligt (32 -> 4,0)
3. Frenkie de Jong (25 -> 3,0)
4. David Neres (24 -> 2,0)
5. Kasper Dolberg (17 -> 1,0)
6. Nicolás Tagliafico (11 -> 0,0)
7. Hakim Ziyech (7 -> 0,0)
8. Lasse Schöne (5 -> 0,0)
9. Niemand (3 -> 0,0)
10. André Onana (2 -> 0,0)
10. Noussair Mazraoui (2 -> 0,0)
10. Dusan Tadić (2 -> 0,0)
13. Klaas Jan Huntelaar (1 -> 0,0)
14. Joël Veltman (0 -> 0,0)
14. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
14. Donny van de Beek (0 -> 0,0)
14. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
14. Amin Younes (0 -> 0,0)
14. Carel Eiting (0 -> 0,0)
14. Václav Černý (0 -> 0,0)
14. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
14. Mateo Cassierra (0 -> 0,0)
14. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
14. Siem de Jong (0 -> 0,0)
14. Nick Viergever (0 -> 0,0)
14. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
14. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
14. Abdelhak Nouri (0 -> 0,0)
14. Mitchell Dijks (0 -> 0,0)
14. Dani de Wit (0 -> 0,0)
14. Noa Lang (0 -> 0,0)
14. Deyovaisio Zeefuik (0 -> 0,0)
14. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
14. Justin Kluivert (0 -> 0,0)
14. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
14. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
14. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
14. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
14. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
14. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
14. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
14. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
14. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen