Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Wedstrijd Ajax-Feyenoord


Tijdstip
28 oktober 2018
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Ajax in Klassieker veel te sterk voor Feyenoord

Ajax heeft in de eigen Johan Cruijff ArenA een zeer eenvoudige overwinning op Feyenoord weten te boeken. Uiteindelijk wist de ploeg met 3-0 te winnen, maar het krachtsverschil tussen beide ploegen was vele malen groter. Door een eigen goal van Justin Bijlow en een treffer van Hakim Ziyech was het al 2-0 bij rust, terwijl na rust Dusan Tadic tot scoren kwam. Feyenoorder Jeremiah St. Juste kreeg na een paar minuten al een volkomen terechte rode kaart.

Ajax kreeg vanaf de eerste seconde te maken met een extreem fel Feyenoord. Jens Toornstra ontsnapte nog aan een rode kaart na een smerige overtreding op Frenkie de Jong. Ook Jeremiah St. Juste leek weg te komen met een gele kaart na een harde overtreding op Nicolás Tagliafico, maar door tussenkomst van de VAR kreeg de Feyenoorder in de zesde minuut wel de volkomen terechte rode kaart.

De ploeg van Erik ten Hag leek vervolgens in een speeltuin terecht te komen. Feyenoord ging massaal naar achteren en zette nauwelijks nog druk op de bal. Ajax kreeg alle ruimte om vrolijk te combineren en kreeg met mooie acties ook het publiek op de banken.

Tot echt grote uitgespeelde kansen leidde het niet, maar met de nodige hulp viel na 22 minuten spelen wel de volkomen verdiende 1-0. Een op het oog makkelijk te stoppen schot van Frenkie de Jong ging door de benen van Justin Bijlow en al grabbelend werkte de Feyenoord-doelman de bal vervolgens zelf in eigen doel.

Ajax kreeg vervolgens kans op kans, maar met het nodige kunst en vliegwerk leek Feyenoord de schade vooralsnog niet groter te laten worden. Zelf kon het daar helemaal niets tegenover stellen, waardoor het toch wachten leek op de 2-0 van de ploeg van Erik ten Hag en die viel dan ook vlak voor rust na een schot van Hakim Ziyech.

Ten Hag leek het publiek te willen trakteren op een voetbalshow in de tweede helft en bracht met David Neres een extra aanvaller voor Lasse Schöne. De Braziliaan leek ook snel te scoren, maar zijn treffer werd wegens buitenspel afgekeurd. Het niveau zakte echter met de minuut in de Johan Cruijff ArenA en van die voetbalshow was totaal geen sprake meer. Het tempo lag enorm laag en veel passes kwamen niet eens meer aan. Het leidde zelfs tot fluitconcerten vanuit het publiek, ondanks dat er gespeeld werd tegen de grote rivaal.

In de slotfase zette Ajax toch weer aan en dat zorgde al snel voor een nieuwe treffer. Een schitterende steekbal van Ziyech kwam bij Neres. De Braziliaan kapte zijn tegenstander uit en gaf voor, waarna Dusan Tadic volledig vrijstaand de 3-0 kon binnen koppen.

Na zijn treffer tegen Benfica leek Noussair Mazraoui ook tegen Feyenoord voor een doelpunt te zorgen. De goal van de rechtsback werd echter wegens hands afgekeurd. Uit de herhaling bleek dat een terechte beslissing. Ajax won uiteindelijk met 3-0 van Feyenoord, maar zal ondanks de op papier mooie cijfers ook gebaald hebben dat het niet verder aan het doelsaldo had gewerkt.


Kies nu jouw Man van de Wedstrijd!

Wie vond jij de beste Ajacied tegen Feyenoord? Ga naar Man van de Wedstrijd en breng ook jouw stem uit!


Matthijs de Ligt: 'Om eerlijk te zijn was het heel makkelijk vandaag'

Matthijs de Ligt had al verwacht dat Feyenoord zo fel zou starten als het deed. "Ze zetten hoog druk. Dat hadden we wel verwacht. We hadden alleen niet verwacht dat ze gelijk zo massaal naar achteren gingen. We hadden daar op in moeten spelen", aldus de aanvoerder in gesprek met Fox Sports. "Na rode kaart neem je iets meer risico. Omdat je een man meer hebt op het veld kun je meer risico nemen. We stonden achterin ook met drie tegen een, omdat Toornstra een veredelde rechtsback werd. Dan is het zaak om er voor te zorgen dat het twee tegen een wordt."

De Ligt werd gevraagd naar de situatie met de 1-0. "Ik heb het net terug gezien, maar ik vond het op zich geen overtreding. Volgens mij was de bal er al in voordat er contact was. Hij telt, dat is het enige wat belangrijk is", zo gaf hij aan.

Over de tweede helft was De Ligt niet te spreken. "Over de tweede helft valt ons zeker wat te verwijten. Je wint hier met 3-0, op het oog heel makkelijk. Om eerlijk te zijn was het dat denk ik ook wel. Maar de tweede helft was heel slecht", zei hij daarover. "We verloren heel simpel ballen. We schakelden niet meer om en Feyenoord kreeg zelfs mogelijkheden om een counter te plaatsen. Dat mag ons niet gebeuren. De tweede helft was echt ondermaats."


Erik ten Hag: 'Dit is gewoon een geweldige week'

In gesprek met Fox Sports gaf Erik ten Hag aan al verwacht te hebben dat Feyenoord zo aan de wedstrijd zou gaan starten. "We hadden al verwacht tegenover een zeer agressief Feyenoord te komen staan. Dat op het randje zou spelen en misschien zelfs wel er overheen. Dan kom je heel snel tegenover tien man", aldus Ten Hag. "Je krijgt dan een totaal andere wedstrijd. Voor de neutrale toeschouwer is dat jammer, want je krijgt dan een Feyenoord dat gaat terug zakken, zodat je nog meer tegenover een muur moet gaan spelen."

De trainer van Ajax bracht daarom David Neres voor Lasse Schöne. "In de rust hebben we een wissel gebracht, omdat we achterin mensen over hadden", zo gaf hij aan. "We hebben daar een offensief gebracht, zodat we hoger op het veld meer spelers hadden. Achterin hadden we ze niet meer nodig."

Ajax keert momenteel in een uitstekende vorm. "Dit is gewoon een geweldige week. Als je met 4-0 van Heerenveen wint, met 1-0 van Benfica en nu met 3-0, dan heb je gewoon een super week", zei hij daarover. "Er zijn altijd verbeterpunten. Als je zo lang tegenover tien man staat, moet je nog meer doelpunten maken. Het had er zeker in gezeten."


Hakim Ziyech: 'Binnen én buiten het veld voel ik me goed'

Hakim Ziyech besefte in gesprek met Fox Sports dat Ajax niet haar beste wedstrijd tegen Feyenoord speelde. "De eerste helft hadden ze niet heel veel te zeggen, maar in de tweede helft waren wij enorm slordig", aldus de middenvelder.

De middenvelder kreeg opnieuw weer veel complimenten over zijn spel "Dat is ook de voetballerij. Daar heb je mee te dealen", zo gaf hij aan. "Ik ben er niet zo mee bezig. Ik doe gewoon mijn ding. Je weet dat het in het voetbal vandaag heel goed kan zijn en volgende week weer heel slecht."

Ziyech staat tegenover op papier als rechtsbuiten opgesteld. Iets wat hem zelf ook goed bevalt. "Ik voel me goed. Binnen én buiten het veld voel ik me goed", zei hij daarover. "Ik doe gewoon lekker mijn ding. Ik probeer het beste uit mezelf te halen."


Björn Kuipers: 'Ik steun de beslissing om het doelpunt goed te keuren'

Björn Kuipers ging in gesprek met Fox Sports in op enkele momenten tijdens de wedstrijd. Zo twijfelde hij bij Jens Toornstra even of geel de juiste kleur was. "Ik twijfelde nog even tussen geel en rood, maar ik vond dat de intensiteit en de snelheid te laag was", aldus de scheidsrechter. "Hij zet hem achter op zijn kuit neer. Je ziet ook het verschil met de rode kaart van St. Juste, die snelheid was veel hoger en die intensiteit was ook veel hoger. Daarom ook het verschil tussen beide overtredingen."

Kuipers gaf echter eerst steeds geel. "Het gebeurde vlak voor mijn assistent. Hij zei direct 'geel, je moet twijfelen over rood'. Ik kon het niet zien. Er zat een been tussen, dus was het voor mij moeilijk waar te nemen", zo gaf hij aan. Uiteindelijk word het gecheckt door de VAR en word ik naar de zijkant geroepen door Danny Makkelie. Ik ga kijken en ik vond het een rode kaart."

De scheidsrechter was van mening dat de 1-0 gewoon terecht werd goedgekeurd. "Bijlow verliest de bal en hij gaat richting de doellijn. Hij probeert hem nog tegen te houden, maar dat lukt niet. Die bal gaat over de doellijn. Mijn assistent staat op de achterlijn en ziet de bal over de doellijn gaan, dus doelpunt", zo gaf hij aan. "Dolberg raakt de bal niet. Het is een hele lichte schamp wat je ziet en je moet je afvragen of hij door dit lichte schampje die bal over de doellijn krijgt. Verliest hij door dit lichte schampje de bal?"

Kuipers ging verder: "Ieder doelpunt en iedere rode kaart wordt gecheckt door de VAR. Dit is ook gecheckt en als ik de beelden zie, steun ik de beslissing om het doelpunt goed te keuren. Danny heeft het van meerdere kanten bekeken en vindt het geen duidelijke overtreding, geen duidelijke fout. En dat vind ik ook niet."


[video] De Jong: 'Heerlijke week zo'


[video] Tagliafico vindt dat Ajax meer had moeten scoren


[video] Tadic komt beschadigd uit Klassieker


[video] De Jong over Feyenoord: 'Meer strijd? Dat vind ik altijd zo makkelijk gezegd'


Frenkie de Jong: 'Feyenoord maakte nu wel heel veel lompe overtredingen'

In gesprek met De Telegraaf gaf Frenkie de Jong aan weinig problemen te hebben dat Feyenoord zo fel aan de wedstrijd zou beginnen. "Dat ze in de Klassieker fel zouden zijn, hadden we wel verwacht en hoort zelfs zo. Maar nu maakten ze wel heel veel lompe overtredingen. Daar had ik niet zo veel moeite mee, omdat de scheidsrechter ze ook bestrafte", aldus de middenvelder, die zelf geregeld een trap kreeg te verwerken. "Ik vind het gewoon nooit zo erg als ze me schoppen. Dan krijgen ze gele kaarten en worden ze vanzelf voorzichtiger. Of niet. Maar dan hebben wij een man meer."

Kuipers greep bij de eerste overtreding ook direct in. "Je hebt ook scheidsrechters die bij de eerste overtreding geen gele kaart geven. Hoe hard die ook is. Maar dat deed-ie gelukkig nu wel", zo gaf hij aan. "Op een gegeven moment hield Kuipers wel op met kaarten geven. Daar had ik wel wat moeite mee, want als het geel is, moet je gewoon geel geven."

De middenvelder kreeg de vraag of de overtreding van Toornstra op hem ook geen rode kaart waard was. "De trap was hoog op mijn kuit en van achter, dus ik weet het niet", zei hij daarover. "Maar van mij hoefde Kuipers hem niet weg te sturen, hoor. Ik had het er in het veld wel even over met Jens. Hij zei blij te zijn dat de VAR de scheidsrechter het moment niet liet terugkijken."


[video] Highlights Ajax - Feyenoord


Daley Blind: 'Het is goed dat spelers als Frenkie de Jong in bescherming worden genomen'

Daley Blind gaf in gesprek met De Telegraaf aan blij te zijn dat Frenkie de Jong in bescherming werd genomen door Björn Kuipers. "Ze schopten in het begin aardig. Ik denk dat ze de opdracht hadden agressief te beginnen. Dat is ook niet erg, dat hoort erbij", aldus de verdediger. "Maar het is goed dat spelers als Frenkie de Jong in bescherming worden genomen en dat er niet constant op zijn enkels kan worden gemikt."

Ajax liet tegen Feyenoord wel na om aan het doelsaldo te werken. "Dat klinkt tegen Feyenoord misschien raar, maar het had echt gekund", zo gaf hij aan. "We zijn slordig geweest en hadden het veel beter kunnen uitspelen."

Volgens Blind was er geen verband tussen het slechte spel en de inspanningen in de Champions League. "Er sloop gemakzucht in doordat het snel elf tegen tien was. Het tempo was veel te laag. We hadden de bal van kant naar kant moeten laten gaan", zei hij daarover. "Dan ben ik er met onze kwaliteiten van overtuigd dat we veel meer kansen hadden kunnen creëren en veel meer doelpunten hadden kunnen maken. Dat hebben we nagelaten."


Ernie Brandts: 'Als ik in het bestuur van Barcelona zou zitten, dan zou ik De Ligt en De Jong direct oppikken'

Ernie Brandts is in De Telegraaf vol lof over de ontwikkeling van Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong. "Als ik in het bestuur van bijvoorbeeld FC Barcelona zou zitten, dan zou ik het wel weten en die jongens direct oppikken", aldus Brandts. "Ze zijn zo goed. Wanneer je hen beiden haalt, zit je de komende vijf jaar gebakken."

De voormalig international was als rapporteur voor De Telegraaf aanwezig bij de Klassieker. "De Ligt kan je bijna nooit op een fout betrappen. Ook in het duel met Feyenoord ging hij weer voorop in de strijd en was hij een toonbeeld van onverzettelijkheid", zo geeft hij aan. "Natuurlijk werd de defensie van Ajax niet optimaal getest omdat Feyenoord al vroeg in de wedstrijd met tien man kwam te staan, maar voor De Ligt maakt dat eigenlijk niet uit. Hij wint altijd al zijn duels. Als je ziet hoe makkelijk hij de bal verovert, dat is heel knap. Die jongen gaat alleen nog maar beter worden."

Volgens Brandts was Frenkie de Jong de beste man op het veld. "De Jong is ijzersterk aan de bal. Hij is eigenlijk de spelverdeler, bij wie veel aanvallen beginnen. Ik zou hem omschrijven als een tempobepaler. Met zijn dribbels en splijtende passes geeft hij snelheid aan het spel", zegt hij daarover. "Frenkie verkiest diepte boven breedte. Met die steekballen weet hij soms in één klap drie à vier spelers van de tegenpartij te kloppen. Voor de voetballiefhebber is het een genot om naar hem te kijken."

Ook Hakim Ziyech kon terug kijken op een uitstekende wedstrijd. "Wat mij het meest aan Ziyech verrast, is dat ik hem dit seizoen ook keihard zie werken. Bij balverlies begint hij meteen met afjagen en ik heb hem vandaag een aantal boeiende duels met Tonny Vilhena zien uitvechten", aldus Brandts. "Hij beseft dat alleen een goede techniek niet voldoende is en dat je ook hard moet werken om de absolute top te bereiken. Het is wel mooi om te zien dat het sentiment rondom Ziyech volledig is omgeslagen. Dat heeft hij zelf afgedwongen. Hij lijkt ook met veel meer rust in zijn hoofd te voetballen."


Karakteristieken

Uitslag: 3-0 (2-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Frenkie de Jong ('22)
Goal
2-0 Hakim Ziyech ('41)
Goal
3-0 Dusan Tadić ('80)
Scheidsrechter
Kuipers
Toeschouwers
53.720 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Toornstra ('3)
Kaart
Feyenoord: St. Juste ('6)
Kaart
Feyenoord: Berghuis ('14)
Kaart
Ajax: Noussair Mazraoui ('50)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKasper DolbergHakim Ziyech


Frenkie de JongDonny van de BeekLasse Schöne


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'46 David Neres voor Lasse Schöne
'64 Klaas Jan Huntelaar voor Kasper Dolberg
'85 Dani de Wit voor Donny van de Beek


Opstelling Feyenoord

JorgensenVan PersieBerghuis


VilhenaToornstraClasie


VerdonkVan der HeijdenBotteghinSt. Juste


Bijlow

Wissels:

'46 Nieuwkoop voor Van Persie
'66 Larsson voor Toornstra
'82 Vente voor Jorgensen


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 12 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 3-0 (2-0)
 7 3-0 (2-0)
 7 3-0 (2-0)
 7 3-0 (2-0)
 7 3-0 (2-0)
 7 3-0 (2-0)
 7 3-0 (2-0)
 7 3-0 (2-0)
 7 3-0 (2-0)
10  6 3-0 (1-0)
11  6 3-0 (1-0)
12  6 3-0 (1-0)
13  6 3-0 (1-0)
14  6 3-0 (1-0)
15  6 3-0 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.53. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Frenkie de Jong (119 -> 5,0)
2. Matthijs de Ligt (100 -> 4,0)
3. Hakim Ziyech (58 -> 3,0)
4. Daley Blind (26 -> 2,0)
5. André Onana (24 -> 1,0)
6. Nicolás Tagliafico (20 -> 0,0)
6. Dusan Tadić (20 -> 0,0)
8. Donny van de Beek (6 -> 0,0)
9. David Neres (5 -> 0,0)
10. Kasper Dolberg (4 -> 0,0)
11. Klaas Jan Huntelaar (1 -> 0,0)
11. Noussair Mazraoui (1 -> 0,0)
13. Joël Veltman (0 -> 0,0)
13. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
13. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
13. Amin Younes (0 -> 0,0)
13. Carel Eiting (0 -> 0,0)
13. Václav Černý (0 -> 0,0)
13. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
13. Mateo Cassierra (0 -> 0,0)
13. Lasse Schöne (0 -> 0,0)
13. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
13. Siem de Jong (0 -> 0,0)
13. Nick Viergever (0 -> 0,0)
13. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
13. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
13. Abdelhak Nouri (0 -> 0,0)
13. Mitchell Dijks (0 -> 0,0)
13. Dani de Wit (0 -> 0,0)
13. Noa Lang (0 -> 0,0)
13. Deyovaisio Zeefuik (0 -> 0,0)
13. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
13. Justin Kluivert (0 -> 0,0)
13. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
13. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
13. Niemand (0 -> 0,0)
13. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
13. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
13. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
13. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
13. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen