Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Ajax in eigen huis veel te sterk voor AZ


Tijdstip
7 oktober 2018
Stadion
-
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
-


Ajax in eigen huis veel te sterk voor AZ

Ajax heeft overtuigend de op papier topper tegen AZ weten te winnen. De Alkmaarders werden met 5-0 van het veld geblazen en hadden mazzel dat de score niet nog hoger op liep. Donny van de Beek zette Ajax al snel op voorsprong, waarna na rust Kasper Dolberg, Hakim Ziyech en Dusan Tadic ook wisten te scoren. Oud-Ajacied Ricardo van Rhijn kwam ook op het scorebord, hij maakte een eigen doelpunt.

Ajax begon uitstekend aan de wedstrijd. Na een paar minuten profiteerde het optimaal toen AZ op het middenveld balverlies leed en Dusan Tadic met een mooie steekbal Donny van de Beek diep stuurde. De middenvelder zorgde na drie minuten spelen al dat Ajax op voorsprong kwam.

Na een kwartier spelen zorgde Nicolás Tagliafico bijna voor het doelpunt van het jaar. De linksback maakte een spectaculaire omhaal, maar zijn inzet kon nog net door doelman Bizot met de voet gekeerd worden. Ajax kreeg in de eerste helft nog een paar mogelijkheden om te scoren, maar wist niet meer tot scoren te komen.

Dat wist het direct na rust wel te doen. Een schot van Hakim Ziyech kon door Bizot nog gekeerd worden, maar hij had geen antwoord op de rebound van Kasper Dolberg. Na 51 minuten spelen volgde ook de definitieve beslissing toen een afstandsschot van Daley Blind, die ruim naast leek te gaan, van richting werd veranderd door Ricardo van Rhijn en de bal alsnog in het doel ging.

Van Rhijn zou een paar minuten later opnieuw een hoofdrol vervullen toen hij in het strafschopgebied een overtreding maakte op Ziyech en Higler floot voor een penalty. Terwijl Dusan Tadic klaar stond om de strafschop binnen te schieten, werd Higler overruled door de VAR. Bij het begin van de aanval die leidde tot de penalty bleek Kasper Dolberg buitenspel te staan.

De 4-0 zou echter alsnog binnen enkele minuten volgen toen Ziyech na een knappe solo de bal in de verre hoek wist te schieten. Ajax haalde vervolgens het voet van het gaspedaal, waardoor ook AZ nog een paar kansjes kreeg. André Onana wist echter keer op keer redding te brengen.

Vlak voor tijd volgde nog een treffer van Ajax. David Neres maakte een overstapje bij een lage voorzet van Ziyech, waardoor Tadic eenvoudig kon binnen schieten. Diep in blessuretijd ging Ziyech nog vol voor de 6-0. Zijn schot ging echter op de paal. Bij een poging om de rebound te bereiken leek de middenvelder zich te blesseren aan zijn hamstring, waardoor Ziyech niet meer verder kon en de wedstrijd ondanks de 5-0 overwinning en het uitstekende spel toch met een klein zwart randje werd afgesloten.


Donny van de Beek: 'Een mooie overwinning, dus ik denk een lekkere dag'

In gesprek met Fox Sports gaf Donny van de Beek blij te zijn hoe afgelopen week gelopen is. "Het is een mooie week denk ik. Het liefst wil je spelen en gelukkig mocht ik vandaag spelen. Een mooie overwinning, dus ik denk een lekkere dag", aldus Van de Beek, die dit seizoen niet altijd zeker is van een basisplaats. "Maar dat ligt ook aan mezelf. Ik moet het altijd laten zien en dat is wat ik moet doen."

Van de Beek kreeg de vraag of hij teleurgesteld was dat hij zo vaak op de bank zit. "Dat is iedereen, ik ook. Maar op een gegeven moment moet de knop om", zo gaf hij aan. "Als je er dan in komt of je mag starten, dan moet je er staan natuurlijk. In het begin is het mentaal een tikkie, maar daarna denk je dat het zo weer kan keren en daar werk je dan hard voor."

Via een typische Van de Beek-goal zette Van de Beek Ajax al vroeg op voorsprong. "Ik liep goed weg. Ik zag Kasper ook gaan, maar hij kwam precies in mijn loop. Ik schoot hem goed binnen. Ook een goede bal van Dusan, die heeft nu al een paar assists op mij gegeven", zei hij daarover. "Ik probeer altijd de ruimtes te zoeken. De ene keer zien ze het en de andere keer valt ie net niet goed. Daar moet je gewoon op spelen."

De middenvelder werd ook gevraagd naar de uitspraken van zijn zaakwaarnemer van deze week. "Hij zegt gewoon wat hij vindt en dat mag hij doen. Hetgene wat ik moet doen is mijn mond houden en voetballen", aldus Van de Beek. "Niet iedereen vindt dat leuk, maar hij mag gewoon zeggen wat hij vindt. Ik moet gewoon stil zijn en gewoon voetballen, maar hij mag dat gewoon zeggen."


[video] Onana: 'Trots op 100 wedstrijden in het eerste'


Erik ten Hag: 'Er gingen heel veel dingen goed vandaag'

Erik ten Hag was het in gesprek met Fox Sports niet helemaal eens dat AZ maar een makkie was. "AZ is een prima tegenstander. Het is dé uitdager van de top. Dus dit geeft iets aan over onze prestatie van vandaag. We hebben prima gespeeld", aldus Ten Hag. "Er zijn natuurlijk altijd dingen die beter kunnen, maar er gingen heel veel dingen goed vandaag. We hebben het publiek vermaakt op de eerste plaats. We hebben ontzettend veel kansen gecreëerd, soms ook spectaculair. Dat is al prima."

Ten Hag ging verder: "Dat deden we vaak vanuit heel hoog druk zetten. De tegenstander geen kans geven om aan het spelen te komen en dat is toch de kracht van AZ. Dus eigenlijk hebben we ze nooit in de wedstrijd gelaten. Je zag tot het eind dat de ploeg op jacht bleef gaan naar een zesde en een zevende."

De trainer van Ajax kreeg de opmerking dat hij niet meer op Donny van de Beek heen kan zoals hij afgelopen week speelde. "Het is ook duidelijk waarom hij er in staat. Dat liet hij in München al zien, waar hij belangrijk was. En vandaag ook weer", zo gaf hij aan. "Dat weten we ook dat hij ontzettend waardevol is voor deze ploeg. Hij heeft scorend vermogen en vandaag hebben we hem gebracht voor zijn diepgang en zijn schakelen. Dat heeft hij zeker waar gemaakt."


[video] Het maakt Blind 'geen reet' uit wie er scoort


Matthijs de Ligt: 'Het komt niet vaak voor dat Ajax AZ oprolt in de ArenA'

Matthijs de Ligt kreeg in gesprek met Fox Sports de opmerking dat de wedstrijd tegen AZ leek op een oefenwedstrijd die je normaal ergens in juli speelt. "Misschien zag het er zo uit, maar wij in het veld weten wel anders. We hebben vandaag met de goede intensiteit gespeeld. Goede druk en agressief. Ik denk dat we daarom met 5-0 winnen", aldus De Ligt. "Het komt niet vaak voor dat Ajax AZ oprolt in de ArenA. Daar kunnen we heel tevreden over zijn."

Gevraagd werd aan de aanvoerder of hij verbaasd was dat het zo makkelijk ging. "Ik was niet verbaasd, want ik weet wat we kunnen. Vandaag gingen de kansen er eindelijk goed in. Ik weet dat we heel veel kwaliteit hebben. AZ is een team die ons vast wil zetten en dat ligt ons denk ik wel. We hebben genoeg kwaliteit om daar onderuit te voetballen en dan krijgen wij ook de ruimte om kansen te creëren", zo gaf hij aan. "In de eerste helft konden de kansen beter. Maar als je over de hele wedstrijd ziet hoe wij druk zetten bij balverlies, hoe we aanlopen en AZ geen tijd geven om te ademen is dat heel goed denk ik."

Voor De Ligt veranderde er niets nu hij naast Maximilian Wöber stond in plaats van Daley Blind of Frenkie de Jong. "Ik moet gewoon hetzelfde doen", zei hij daarover. "Met Wöber krijg ik misschien iets meer de ruimte om naar voren te gaan, maar verder is er niet veel verschil. Het maakt mij niet heel veel uit wie er naast me staat. Mijn taak verandert niet. Ik moet verdedigen en opbouwen."


[video] Highlights Ajax - AZ


Bart Latuheru: 'Zoals Blind vandaag speelde, is hij van grote meerwaarde voor Ajax'

Aan het eind van de wedstrijd werd Daley Blind uitgeroepen tot Man of the Match. Iets wat volgens De Telegraaf-rapporteur Bart Latuheru terecht was. "Daley speelde een sterke wedstrijd. Het is een jongen met ervaring, die liet zien dat hij iets extra’s kan brengen", aldus Latuheru. "Blind veroverde veel ballen en zorgde daarna voor een goede voortzetting. Dat is alles wat je moet doen op zijn positie. Samen met Lasse Schöne vormde hij een sterk blok. Alle afvallende ballen waren voor Ajax, dat daarmee de slag op het middenveld won."

Volgens Latuheru is de plek van controlerende middenvelder ook de beste positie voor Blind. "Ik vind hem namelijk geen pure verdediger. Op die positie is hij soms kwetsbaar, met name tegen sterkere tegenstanders. Dat zag je bijvoorbeeld in de topper tegen PSV", zo geeft hij aan. "Maar zoals hij vandaag speelde, is hij van grote meerwaarde voor Ajax. Hij strooide met een paar prachtige passes, was bepalend en pikte zijn goaltje mee. Dat was de kers op de taart na een goede wedstrijd."

Ook Donny van de Beek maakte op de rapporteur een goede indruk. "Van de Beek is een speler met diepgang. Hij duikt veelvuldig voor de goal op en pikt geregeld zijn doelpunten mee. Net zoals Davy Klaassen dat vroeger altijd deed", zegt hij daarover. "Wanneer je met twee controleurs speelt, is het heel fijn om er ook zo’n speler bij te hebben. Hakim Ziyech en Dusan Tadic leggen de ballen vaak achter de defensie van de tegenpartij. Dan is een middenvelder met diepte zeer bruikbaar. Donny vulde die rol goed in. Ik heb hem een 6,5 gegeven."

Ten Hag heeft het wel lastig qua keuzes op moment als iedereen fit is. "Zeker wanneer Frenkie de Jong weer volledig inzetbaar is. Of dat een luxeprobleem is? Zo wil ik het eigenlijk niet noemen. In Nederland wordt daar vaak zo over gesproken, maar ik vind dat bij een topclub spelers op de bank horen te zitten die basiswaardig zijn", aldus Latuheru. "Bij de grote clubs in het buitenland is dat toch ook zo. Alleen op die manier kun je blessures en schorsingen goed opvangen. Stel dat Ziyech – die in de slotseconden naar zijn hamstring greep – de volgende wedstrijd(en) niet kan spelen. Dan is het fijn dat je daar met David Neres een uitstekende vervanger voor hebt."


Daley Blind: 'We hebben een goed resultaat neergezet, het publiek vermaakt'

Daley Blind was na afloop van de winst tegen AZ tevreden over de wedstrijd. "Het stond goed. Ik ga met een lekker gevoel naar huis. We hebben een goed resultaat neergezet, het publiek vermaakt", aldus Blind in gesprek met De Telegraaf.

Blind zat ook in de selectie van Ajax die van 2011 tot en met 2014 de landstitel steeds wist te veroveren. Hij kan daarom goed vergelijken hoe sterk de huidige ploeg is. "Het is een elftal met veel, heel veel kwaliteit. Maar of we kampioen worden, hangt van veel factoren af", zo geeft hij aan. "Op de trainingen zie je veel vastigheden ontstaan, het niveau gaat omhoog, de concurrentie is groot. Ik denk wel dat we met z’n allen naar elkaar toegroeien."

Zowel tegen Bayern München als AZ stond Blind als controlerende middenvelder opgesteld. Iets wat hem goed beviel. "Ik voel me comfortabel op deze plek. Dat is wel bekend ook, denk ik. Ik heb er vaak gespeeld. Maar de discussie waar ik het beste tot mijn recht kom, laat ik aan anderen over. Ik doe altijd mijn stinkende best", zegt hij daarover.

De hoop op de titel heeft hij zeker nog niet opgegeven, ook al is de achterstand op PSV al vrij fors. "Vijf punten inhalen, is lastig, maar niet onmogelijk", aldus Blind. "PSV zal ongetwijfeld ook lastige wedstrijden krijgen en we treffen elkaar nog een keer. Het is nog niets om over in paniek te raken. We moeten vooral naar onszelf kijken."


Karakteristieken

Uitslag: 5-0 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Donny van de Beek ('3)
Goal
2-0 Kasper Dolberg ('48)
Goal
3-0 Eigen doelpunt Van Rhijn ('52)
Goal
4-0 Hakim Ziyech ('61)
Goal
5-0 Dusan Tadić ('84)
Scheidsrechter
Higler
Toeschouwers
53.185 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
AZ: Idrissi ('30)
Kaart
AZ: Vejinovic ('46)
Kaart
AZ: Hatzidiakos ('67)
Kaart
Ajax: Klaas Jan Huntelaar ('67)
Kaart
Ajax: Nicolás Tagliafico ('83)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKasper DolbergHakim Ziyech


Daley BlindDonny van de BeekLasse Schöne


Nicolás TagliaficoMaximilian WöberMatthijs de LigtNoussair Mazraoui


Andre Onana

Wissels:

'60 Klaas Jan Huntelaar voor Kasper Dolberg
'70 David Neres voor Daley Blind
'81 Perr Schuurs voor Maximilian Wöber


Opstelling AZ

IdrissiJohnsenGudmundsson


TilVejinovicMidtsjo


OuwejanKoopmeinersVan RhijnSvensson


Bizot

Wissels:

'57 Hatzidiakos voor Vejinovic


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 3-0 (1-0)
 5 1-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
10  5 3-0 (1-0)
11  5 2-0 (1-0)
12  5 3-0 (1-0)
13  5 3-0 (1-0)
14  5 3-0 (1-0)
15  5 3-0 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.89. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.

1. Hakim Ziyech (33 -> 5,0)
2. Donny van de Beek (27 -> 4,0)
3. Matthijs de Ligt (22 -> 3,0)
4. Dusan Tadić (15 -> 2,0)
5. Nicolás Tagliafico (13 -> 1,0)
6. Daley Blind (12 -> 0,0)
7. Lasse Schöne (8 -> 0,0)
8. Kasper Dolberg (3 -> 0,0)
9. Maximilian Wöber (2 -> 0,0)
10. Andre Onana (1 -> 0,0)
10. Noussair Mazraoui (1 -> 0,0)
12. Joël Veltman (0 -> 0,0)
12. David Neres (0 -> 0,0)
12. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
12. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
12. Amin Younes (0 -> 0,0)
12. Carel Eiting (0 -> 0,0)
12. Václav Černý (0 -> 0,0)
12. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
12. Mateo Cassierra (0 -> 0,0)
12. Frenkie de Jong (0 -> 0,0)
12. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
12. Siem de Jong (0 -> 0,0)
12. Nick Viergever (0 -> 0,0)
12. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
12. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
12. Abdelhak Nouri (0 -> 0,0)
12. Mitchell Dijks (0 -> 0,0)
12. Dani de Wit (0 -> 0,0)
12. Noa Lang (0 -> 0,0)
12. Deyovaisio Zeefuik (0 -> 0,0)
12. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
12. Justin Kluivert (0 -> 0,0)
12. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
12. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)
12. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
12. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
12. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
12. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
12. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.