Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Wedstrijd Ajax-FC Groningen


Tijdstip
15 september 2018
Stadion
-
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
-


Ajax zonder zich veel in te hoeven spannen te sterk voor FC Groningen

Zonder zich al te diep in te hoeven spannen heeft Ajax vrij probleemloos van FC Groningen weten te winnen. In de Johan Cruijff ArenA wist de ploeg van Erik ten Hag met 3-0 te winnen. Klaas-Jan Huntelaar wist twee doelpunten te maken, terwijl Dusan Tadic voor de derde treffer zorgde.

Ajax leek al snel van plan te zijn om de wedstrijd te beslissen. Na een paar minuten spelen leek het ook via Nicolás Tagliafico op voorsprong te komen, maar na tussenkomst van de VAR bleek de verdediger net buitenspel te staan.

Al snel volgde alsnog de voorsprong en daarin had Tagliafico wederom een groot aandeel. De linksbak ging mee naar voren en werd in zijn rug geduwd door Deyovaisio Zeefuik. Een strafschop was het gevolg en die werd door Klaas Jan Huntelaar binnen geschoten.

Het tempo ging vervolgens omlaag, waardoor Ajax nauwelijks tot kansen kwam. Na ruim een half uur spelen werd de ploeg wakker geschud toen FC Groningen opeens naar voren kwam en de voorzet die volgde bijna door Matthijs de Ligt in eigen doel werd geschoten.

Ajax ging vervolgens weer feller van start en was voor rust nog enkele malen dicht bij een treffer. Gescoord werd er echter niet, waardoor met een 1-0 stand de kleedkamers werd opgezocht.

Na rust bleef Ajax op jacht naar meer treffers. Het kwam echter nauwelijks door de muur die FC Groningen had opgetrokken achterin. Na 66 minuten spelen volgde vervolgens de beslissing toen een afgeslagen bal voor de voeten van Huntelaar kwam. De spits haalde vervolgens direct uit en schoot hard binnen.

Het verzet van de Groningers was daarbij gebroken, waardoor Ajax vrij eenvoudig de wedstrijd kon uitspelen. Met nog een kwartier te spelen volgde een hoogstandje van Hakim Ziyech toen hij met een kapbeweging zijn directe tegenstander uitspeelde en vervolgens met zijn buitenkant knap voor gaf. Dusan Tadic wist de voorzet te verzilveren en maakte de 3-0.

Het tempo ging direct weer omlaag, waardoor Ajax niet meer tot kansen kwam. FC Groningen kwam in de absolute slotfase nog tot een paar kansjes, maar wisten ook niet te scoren, waardoor Ajax uiteindelijk zonder veel problemen met 3-0 wist te winnen.


Matthijs de Ligt: 'Ik denk dat je met 3-0 uiteindelijk wel tevreden kan zijn'

Matthijs de Ligt kon zich wel vinden in het resultaat tegen FC Groningen. Dat gaf hij aan in gesprek met Fox Sports. "Het was wel een terechte overwinning. We hebben ook wel goed gespeeld", aldus de aanvoerder van Ajax. "Het enige wat je jezelf kan verwijten is dat je na rust even op de spaarstand speelde en rustig aan deed. Ondanks dat we niet veel kansen tegen kregen, maak je het jezelf wel onnodig lastig. Maar ik denk dat je met 3-0 uiteindelijk wel tevreden kan zijn."

De Ligt ging verder: "Spelen op de spaarstand is ook moeilijker op sommige momenten. Je bent een beetje aan het sjokken, je speelt de bal een beetje rond, terwijl als je explosief en op tempo speelt het minder zwaar voor je wordt. Het gebeurt alleen wel. Ik weet niet waar het aan ligt."

Over AEK Athene en PSV was nog niet gesproken binnen de spelersgroep. "Als je tegen Groningen hier gelijk speelt of verliest, verlies je gewoon punten in de strijd om de titel. We moesten eerst die punten hier binnen halen", zo gaf De Ligt aan. "Maar als het dan 3-0 staat, sluipt het er wel een beetje in denk ik en denk je al dat woensdag de volgende wedstrijd is. Wij zijn er klaar voor en ik heb er zeker in. Het is al lang geleden dat Ajax in de Champions League speelde."


Erik ten Hag: 'Het was een prima wedstrijd, prima gespeeld ook'

Ondanks dat Ajax vrij probleemloos van FC Groningen wist te winnen, gaf Erik ten Hag in gesprek met Fox Sports aan niet helemaal tevreden te zijn. "Het was een prima wedstrijd, prima gespeeld ook. Ik denk dat we alleen de score meer hadden kunnen uit drukken", aldus Ten Hag. "Zeker in de fase na rust. Toen bleef het lang 1-0 en dan moet je het tempo verhogen en hoog houden. Dan creëer je meer kansen en dat zat er ook in, want Groningen had het moeilijk. Nu blijft het vrij lang 1-0. Pas na die 2-0 is het een kwestie van de wedstrijd uitspelen en dan wordt het een stuk makkelijker."

Ten Hag had niet het gevoel dat er gemakzucht sloop in zijn ploeg. "Het ging vrij gemakkelijk. We hadden allemaal een goed gevoel over die eerste helft, de manier hoe wij speelden", zo gaf hij aan. "Tot twintig meter voor het doel, want daarna moet er meer bezetting komen in de zestien meter. Klaas-Jan stond daar vaak heel alleen. Groningen stond heel defensief en compact. Dan is het vaak moeilijk om iets te creëren."

Uiteindelijk kon Ten Hag wel met een positief gevoel terug kijken op de wedstrijd. "We hebben in ieder geval de draad weer goed opgepakt. Dat gaf ik ook vooraf aan, dat je meteen in het goede gevoel moest komen. We hebben drie keer gescoord en de nul gehouden. We hebben weinig weggegeven en behoorlijk wat gecreëerd. We hadden alleen wat effectiever kunnen zijn", zei hij daarover.


Klaas Jan Huntelaar: 'Ik had echt het gevoel dat hij er honderd procent in zou gaan'

Toen scheidsrechter Dennis Higler voor een penalty floot na achttien minuten spelen, was het voor Klaas-Jan Huntelaar meteen duidelijk dat hij de strafschop wilde nemen. "Tadic en ik stonden allebei op de lijst. Ik voelde me goed en had echt het gevoel dat hij er honderd procent in zou gaan", aldus de aanvaller in gesprek met Fox Sports. "Ik focus me op dat moment en zei tegen hem dat ik hem wilde nemen. En toen scoorde ik. Hij merkte ook wel dat ik vrij zeker was."

Door de benutte strafschop kwam The Hunter qua Eredivisie doelpunten op gelijke hoogte met Marco van Basten en in de tweede helft wist hij hem ook voorbij te gaan. "Het is altijd mooi natuurlijk. Alleen is het nooit genoeg, dus wat dat betreft wil je altijd meer. Er moeten er nog wel een aantal bij", zo gaf hij aan.


[video] Klaas Jan Huntelaar: 'Ik heb niet echt een doel op hoeveel treffers ik wil eindigen'


Karakteristieken

Uitslag: 3-0 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Klaas Jan Huntelaar ('18, penalty)
Goal
2-0 Klaas Jan Huntelaar ('66)
Goal
3-0 Dusan Tadić ('76)
Scheidsrechter
Higler
Toeschouwers
52.720 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Nicolás Tagliafico ('28)
Kaart
Ajax: Lasse Schöne ('35)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKlaas Jan HuntelaarHakim Ziyech


Frenkie de JongDavid NeresLasse Schöne


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtNoussair Mazraoui


Andre Onana

Wissels:

'77 Carel Eiting voor Lasse Schöne
'79 Donny van de Beek voor Dusan Tadić
'86 Zakaria Labyad voor Hakim Ziyech


Opstelling FC Groningen

Mahi


WarmerdamHrusticReisDoan


HandwerkerMemisevicChabotTe WierikZeefuik


Padt

Wissels:

'67 Cassierra voor Mahi
'80 Van de Looi voor Reis
'80 Breij voor Chabot


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 23 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 3-0 (1-0)
 7 3-0 (1-0)
 7 3-0 (1-0)
 7 3-0 (1-0)
 7 3-0 (1-0)
 7 3-0 (1-0)
 7 3-0 (1-0)
 7 3-0 (1-0)
 7 3-0 (1-0)
10  7 3-0 (1-0)
11  7 3-0 (1-0)
12  7 3-0 (1-0)
13  7 3-0 (1-0)
14  7 3-0 (1-0)
15  7 3-0 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Voorbeschouwingen