Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Wedstrijd Ajax-Heracles Almelo


Tijdstip
11 augustus 2018
Stadion
-
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
-


Ajax begint de Eredivisie met valse start in eigen huis tegen Heracles

Het is Ajax niet gelukt om in eigen huis te kunnen winnen van Heracles. Aan het eind van de wedstrijd stond een 1-1 uitslag op het scorebord. Matthijs de Ligt zorgde in de absolute slotfase voor de gelijkmaker, maar ondanks dat de ploeg voldoende kansen kreeg om te scoren bleef het bij maar één treffer.

Mede met oog op de wedstrijd tegen Standard Luik van dinsdag begon Ajax met de nodige wijzigingen aan het duel tegen Heracles. Het was op het veld ook direct terug te zien omdat het tempo veel te laag was en eer een hoop mis ging. De Almeloërs konden ook makkelijk overeind blijven en na een kwartier spelen kregen de bezoekers zelfs de eerste grote kans toen Adrian Dalmau bij de tweede paal vrij kon inkoppen. Zijn inzet ging echter naast. Het zorgde echter wel al direct voor de eerste fluitconcertjes.

Ajax werd naar mate de wedstrijd vorderde wel steeds sterker en kreeg ook steeds meer controle over de wedstrijd. Via een paar afstandsschoten kreeg het een paar kleine kansjes, maar tot veel gevaar leidde dit echter niet. De grootste kans van de eerste helft was echter wel voor Ajax toen Donny van de Beek na een uitstekende loopactie de bal schitterend mee kreeg van Hakim Ziyech. Zijn inzet kon echter gekeerd worden door doelman Janis Blaswich.

Na rust kwam Ajax iets beter voor de dag en toen na ruim tien minuten spelen zowel Frenkie de Jong als Klaas Jan Huntelaar in de ploeg kwam, ging het tempo hard omhoog. Heracles kon het niet meer belopen en de ploeg van Erik ten Hag kreeg ook enkele goede kansen om de score te openen. Scoren lukte echter niet en na zo'n 70 minuten spelen viel het tempo opeens weer terug naar zoals dat in het begin van de eerste helft was.

Heracles kon daardoor weer gevaarlijk worden en was via een afstandsschot van Robin Pröpper al dicht bij een treffer. Zijn knal kon door Andre Onana nog over het doel worden getikt. Vlak voor tijd had de doelman echter geen antwoord op de schitterende uithaal van Krioffer Peterson, waardoor de Almeloërs plotseling op 0-1 kwamen.

Al snel volgde echter de gelijkmaker toen Matthijs de Ligt vanuit een corner wist binnen te koppen, waarna Ajax nog een keer alles op alles probeerde te zetten om de drie punten in Amsterdam te houden. Tot scoren kwam het echter niet en nadat de blessuretijd liefst 12 minuten geduurd had, wat met name kwam door een blessurebehandeling voor Heracles-doelman Blaswich, floot Serdar Gözübüyük voor het einde.


Erik ten Hag: 'We hadden het ons anders voorgenomen en we hebben niet bereikt wat we wilden bereiken'

Tegenover Fox Sports reageerde Erik ten Hag teleurgesteld over het resultaat tegen Heracles Almelo. "Een domper en dit is te weinig. We hadden het ons anders voorgenomen en we hebben niet bereikt wat we wilden bereiken, dat was een goede overwinning," aldus Ten Hag. "We hadden afgesproken de gaskraan direct open te zetten en dat hebben we niet gedaan. De eerste fase van de wedstrijd was te sloom en kwamen we moeizaam in de wedstrijd. Pas tegen de rust kregen we de eerste grote kans. Dat moet natuurlijk veel sneller in de wedstrijd gebeuren."

De trainer van Ajax kreeg ook de vraag wat hij wilde bereiken met zijn dubbele wissel toen hij Klaas-Jan Huntelaar en Frenkie de Jong in de ploeg bracht. "Met Huntelaar wilden we doelpunten, dat is helder. Met Frenkie de Jong wilden we het tempo van achteruit gaan opvoeren," zo gaf Ten Hag aan, die met die wissel Kaj Sierhuis van het veld haalde. "Uiteindelijk wordt een spits afgerekend op goals en dat heeft hij niet gedaan. Hij had het moeilijk, duidelijk. Een spits heeft ook nog andere taken en dat heeft hij naar behoren gedaan. Maar uiteindelijk waar hij voor staat, scoren, heeft hij niet gedaan."

Ook werd hem gevraagd in hoeverre het spel van Heracles "Ik heb niet zoveel met Heracles te maken, ik kijk naar ons. Ik vind gewoon dat we het tempo vele malen hoger moeten liggen en de tegenstander in de problemen moeten brengen. Dat duurde veel te lang voordat dat het geval was," zei hij daarover. "Ik kan nu van alles gaan aandragen wat we goed hebben gedaan, maar feit is dat het gelijk is en thuis tegen Heracles is dat verliezen. Dat is gewoon te weinig."

In de opstelling van Ajax waren met het oog op de wedstrijd tegen Standard Luik de nodige wijzigingen gedaan. "Klaas-Jan Huntelaar heeft vijf spierblessures gehad vorig seizoen, daar moeten we voorzichtig mee zijn. We hebben maar één spits. Frenkie de Jong keert net terug van een zware blessure. Nicolás Tagliafico is net op het WK geweest, Lasse Schöne hetzelfde verhaal. Dan heb je ook niet veel keuzes," aldus Ten Hag. "Daar komt ook bij dat we ook bankspelers hebben die gewoon basisspelers zijn. Die moeten dit ook kunnen. Maar dat hebben we vandaag als team niet gedaan."


Daley Blind: 'Iedereen staat weer met beide benen op de grond'

Na het gelijkspel tegen Heracles was Daley Blind tegenover Fox Sports duidelijk in zijn commentaar. "Het was verre van goed genoeg. Het was te slap, eerste helft zeker. Volgens mij hadden zij zelfs meer balbezit. Dat kan gewoon niet in de competitie," zo gaf Blind aan. "Heracles heeft het bij vlagen goed gedaan, compact gespeeld. Ze wilden ook voetballen, kwamen er voetballend een paar keer goed onderuit terwijl wij daar met druk zetten geen antwoord op hadden. Daarom stond het bij ons vrij open. We hebben het gewoon niet goed gedaan en iedereen staat weer met beide benen op de grond. Van onderschatting mag geen enkele keer meer sprake zijn, als dat er al was. Dat mag zeker geen rol spelen."

De verdediger zag dat het in de tweede helft wel al beter ging. "Ik denk dat we wel sterk de rust uit komen. We houden ze daarna wel goed onder druk en vooral op hun helft aan het spelen zijn," zei hij daarover. "Op een gegeven moment laten we dat weer even vieren en komen zij er met vlagen uit. Dan maken zij een aardige goal en lopen wij achter de feiten aan."

Na het inbrengen van Frenkie de Jong kwam hij zelf op de linksbackpositie te staan. "Op dat moment maakt me dat natuurlijk niet uit, maar iedereen weet waar ik het liefst speel en dat is in het centrum of op het middenveld. Maar het is de keuze van de trainer en die moet je gewoon opvolgen," aldus Blind.


Klaas-Jan Huntelaar: 'We hebben veel te weinig gedaan om te winnen, dan win je ook niet'

Klaas-Jan Huntelaar stond vol frustratie Fox Sports te woord en baalde duidelijk van het puntenverlies tegen Heracles. "Er was van alles te weinig bij ons. Te weinig wil gezien. Pas op het laatst, toen we in een hele situatie zaten. Voor de rest te weinig om te kunnen winnen," zo gaf hij aan. "Je moet naar jezelf kijken. We hebben veel te weinig gedaan om te winnen, dan win je ook niet. Ik vond ons niet fris ogen. Qua looparbeid waren we niet zo fel en gretig. We pasten ons een beetje aan aan Heracles en gingen er niet overheen qua intensiteit. Qua duels en lopen, die echte wil om te winnen. Dat miste ik een beetje."

De aanvaller ging verder: "Uiteindelijk moet je nog blij zijn met die 1-1, maar zo voelt het niet. Het voelt als een verliespartij. Ik denk dat het gelijk voor ons een hele goede wake-up call is. Dat je alles moet geven, elke wedstrijd weer. Je kan niet ongestraft spelen zoals vandaag. Ik weet niet of het een vorm van onderschatting was. Ik vond ons niet zo fris ogen en we moeten nu aan de bak."

Huntelaar kreeg ook de opmerking dat de ploeg het dinsdag tegen Standard Luik meteen weer goed kan maken. "Goed maken kunnen we dit niet, want we krijgen de punten er niet mee terug. Maar we willen naar de Champions League toe en daarin is die wedstrijd heel belangrijk. Maar dat is gewoon een enorme domper," aldus Huntelaar.


Steward Ajax in slotfase wedstrijd gereanimeerd na hartinfarct

Op de persconferentie na afloop van de wedstrijd werd bekend gemaakt dat een steward van Ajax in de slotfase van het duel gereanimeerd moest worden na een hartinfarct. De steward is met een zelfstandige hartslag afgevoerd naar het ziekenhuis en ligt nu bij kennis.

Het Algemeen Dagblad weet ondertussen te melden dat de politie onderzoekt of een incident op de tribune iets te maken heeft met het hartinfarct van de steward. Er zouden verhalen circuleren dat hij bij zijn keel werd gepakt en zelfs zou zijn geslagen. Dit kan door Ajax of de politie nog niet bevestigd of ontkend worden. Aan de hand van beelden wordt nu nagekeken of hij inderdaad door een supporter van Ajax is belaagd.


[video] Huntelaar: ''Er moet veel meer gebeuren''


[video] Van de Beek: 'Verhaal over mijn toekomst is uit z'n verband gerukt'


'Zes aanhoudingen na opstootje op tribune tijdens wedstrijd'

Het Algemeen Dagblad weet te melden dat de politie zes aanhoudingen heeft verricht na een opstootje op de tribune tijdens de wedstrijd tegen Heracles. Onderzocht wordt nog of het incident ook te maken heeft met het hartinfarct van de steward. Dat onderzoek is nog in volle gang. Daarbij hoort de politie onder meer getuigen en worden camerabeelden bekeken.


Dusan Tadic: 'Als je voor Ajax speelt, mag dit niet gebeuren'

In gesprek met De Telegraaf was Dusan Tadic niet te spreken over het spel van Ajax tegen Heracles. "Op vijftig procent winnen we van niemand. Heracles komt hier, vecht wel en pakt een punt. Het moet voor ons een grote les zijn. Als je voor Ajax speelt, mag dit niet gebeuren," aldus de Serviër. "Voor je eigen fans moet je altijd scherp zijn en honderd procent geven. Als we dat doen, hebben we geen zorgen. Maar nu verdienden we het niet om te winnen."

Met name de eerste helft viel het tegen. "We waren niet agressief en klopten geen moment bij Heracles op de deur. Heracles voelde steeds meer een kans te maken. Het is onacceptabel, onmogelijk," zo geeft hij aan. "Je kunt niet altijd goed spelen. Maar er is nooit een excuus om je niet maximaal in te zetten."

Na rust werd het spel van Ajax al iets beter. "We waren wat scherper. En nadat Klaas erin kwam, namen we wat meer het initiatief en kregen we kansen. Zó moeten we de hele wedstrijd spelen en niet vijf of tien minuten," zegt Tadic daarover.

Tadic blijft fel in zijn oordeel. "Wat we tegen Heracles deden, was niet genoeg. We kunnen niet wachten tot iemand anders het voor ons opknapt. Dit is een wake-up-call voor iedereen. We kunnen allemaal goed voetballen, maar mógen niet gemakzuchtig zijn," geeft hij aan. "We liepen de ruimtes dicht in plaats van ruimtes voor anderen te creëren. Onze middenvelders stonden te diep en te veel spelers kwamen in de bal. We moeten deze wedstrijd goed analyseren, want er is een hoop te verbeteren. We gaan ons optimaal voorbereiden op Standard Luik."


Valentijn Driessen: 'Erik ten Hag blijft discussies over zijn functioneren aanwakkeren'

De beslissing van Erik ten Hag om enkele spelers rust te gunnen tegen Heracles kon op weinig begrip rekenen, zo ook bij chef voetbal van De Telegraaf Valentijn Driessen. In zijn column haalt hij dan ook uit naar Ten Hag. "Een levensgrote inschattingsfout, die getuigt van arrogantie, onderschatting richting Heracles Almelo en erger nog: een kwestie van overschatting van diverse Ajacieden," zo geeft hij aan. "Het beoordelingsvermogen van Ten Hag mag je ter discussie stellen als hij Sierhuis en Wöber geen verzwakking vindt, terwijl hij dagelijks met hen en Huntelaar en Tagliafico werkt."

Driessen gaat verder: "Ten Hag droeg fysieke redenen aan voor het overhoop gooien van zijn elftal. De onvrede droop van de gepasseerden af. Het is onverkoopbaar dat profvoetballers de belasting in deze fase niet kunnen verdragen. Na een uurtje gas geven met de A-ploeg en een eventuele voorsprong op zak had Ten Hag een aantal Ajacieden alsnog rust kunnen gunnen met het oog op Standard Luik."

De columnist is ook duidelijk in zijn conclusie: "Terwijl iedereen bij Ajax het als een dure taxatiefout inschatte, hield Ten Hag zich doof voor alle onbegrip, waarmee hij discussies over zijn functioneren blijft aanwakkeren."


'Nog drie man vast na incident met steward, verdacht van mogelijke betrokkenheid bij zware mishandeling'

De Gelderlander weet te melden dat momenteel nog drie personen vast zitten van het zestal dat zaterdag werd opgepakt na een incident met een steward van Ajax. Het drietal wordt verdacht van mogelijke betrokkenheid bij zware mishandeling, zo gaf een woordvoerder aan.


Karakteristieken

Uitslag: 1-1 (0-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Peterson ('84)
Goal
1-1 Matthijs de Ligt ('88)
Scheidsrechter
Gözübüyük
Toeschouwers
51.949 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Heracles Almelo: Duarte ('65)
Kaart
Heracles Almelo: Blaswich ('72)
Kaart
Heracles Almelo: Breukers ('90)
Kaart
Heracles Almelo: Peterson ('90)

Opstelling Ajax

David NeresKai SierhuisDusan Tadić


Carel EitingHakim ZiyechDonny van de Beek


Maximilian WöberDaley BlindMatthijs de LigtNoussair Mazraoui


Andre Onana

Wissels:

'56 Frenkie de Jong voor Maximilian Wöber
'56 Klaas Jan Huntelaar voor Kai Sierhuis
'85 Zakaria Labyad voor David Neres


Opstelling Heracles Almelo

PetersonDalmauKuwas


Van NieffDuarteOsman


Van HintumPröpperRossmannDroste


Blaswich

Wissels:

'77 Merkel voor Kuwas
'79 Breukers voor Droste


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 1-1 (0-0)
 4 0-0 (0-0)
 4 0-0 (0-0)
 4 0-0 (0-0)
 3 1-0 (0-0)
 2 3-1 (1-1)
 2 2-0 (0-0)
 2 3-1 (1-1)
 1 3-1 (2-0)
10  1 4-1 (2-0)
11  1 4-1 (2-0)
12  1 3-1 (2-0)
13  1 3-1 (1-0)
14  1 3-1 (1-0)
15  1 5-1 (4-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Voorbeschouwingen