Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenPaal staat Ajax in de weg; 0-0 gelijkspel tegen ADO


Tijdstip
25 februari 2018
Stadion
-
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
-


Paal staat Ajax in de weg; 0-0 gelijkspel tegen ADO

Het is Ajax niet gelukt om de druk vol op PSV te kunnen zetten. Thuis tegen ADO Den Haag eindigde de wedstrijd in een 0-0 gelijkspel. Ondanks dat de ploeg van Erik ten Hag meerdere goede kansen kreeg, wist het niet te scoren. Doelman Robert Zwinkels en de paal traden meerdere malen reddend op.

Ajax begon noodgedwongen met twee wijzigingen ten opzichte van afgelopen weken. Door blessures konden Lasse Schöne en Klaas-Jan Huntelaar niet spelen. Hun plekken werden ingenomen door Carel Eiting en Siem de Jong.

De eerste helft viel vooral op door veel te traag spel van Ajax. De ploeg van Erik ten Hag had constant het balbezit, maar wist nauwelijks iets te creëren. Het meest curieuze moment was vlak voor rust toen Nicolas Tagliafico een gele kaart kreeg voor een overtreding op Trevor David. Hierna volgde een opstootje waarbij David en Andre Onana als aanstichters daarvan allebei de gele kaart kregen en vervolgens kreeg Tagliafico nogmaals de gele kaart te zien. Uiteraard mocht de Argentijnse linksback wel blijven staan.

Na rust veranderde er aanvankelijk weinig aan het spelbeeld. Ajax had de bal, maar wist nauwelijks gevaarlijk te worden. Het tempo ging na ruim een uur spelen opeens flink omhoog toen ADO Den Haag een paar kleine kansjes kreeg en de ploeg van Ten Hag leek te beseffen dat er meer nodig was om uiteindelijk te kunnen winnen.

Het gevolg was opeens een regen aan kansen, waarbij zowel de paal als doelman Robert Zwinkels meerdere malen een doelpunt van Ajax in de weg stonden. Meest opmerkelijke moment was toen Siem de Jong een bal op de binnenkant van de paal kopte, maar deze op de lijn via het hoofd van Zwinkels toch niet in het doel viel.

Frenkie de Jong kreeg een goede kans na een fantastische lange bal van Hakim Ziyech, maar zijn kopbal ging net naast het doel. David Neres kwam meerdere malen één-op-één met de keeper, maar had ook geen succes. Toen Ziyech in de blessuretijd een van richting veranderde vrije trap op de buitenkant van de paal schoot, was daarmee het laatste wapenfeit van Ajax geweest en eindigde het duel zoals het dat al begonnen was: 0-0.


Joël Veltman: 'Same old story, je bent de betere, maar je scoort niet'

In gesprek met Fox Sports gaf Joël Veltman aan erg teleurgesteld te zijn dat Ajax punten verspeelde in eigen huis. "Het is same old story hè. Je bent de betere, je houdt de nul, maar scoort niet," aldus de aanvoerder van Ajax. "Die bal moet er gewoon een keer in gaan. De eerste minuut hadden we al een grote kans. Op het laatst ook dat er drie man aan voorbij gaat of onderdoor gaat. Neres nog op het laatst dat Gorter hem tegen houdt. Dat is typerend voor de kansen."


[video] Erik ten Hag: 'Gewed om fles wijn met Groenendijk dat het een penalty was'


Erik ten Hag: 'Net zoals vorige week tegen Zwolle creëren we vandaag ook een hoop kansen'

Erik ten Hag gaf in gesprek met Fox Sports aan dat het vandaag niet mee zat met Ajax, ondanks dat er wel goed gespeeld werd volgens de hoofdtrainer. "Geluk speelt natuurlijk altijd een rol, maar dat moet je ook afdwingen. Net als vorige week in Zwolle creëren we heel veel kansen. Raken drie keer het houtwerk en krijgen nog vier, vijf honderd procent kansen. Maar we hebben niet gescoord. En daar laten we het liggen. Dat begint al in de eerste minuut waar we een grote kans creëren. Daar moeten we scherper op zijn, op dat soort situaties," aldus Ten Hag. "Het veldspel was gewoon uitstekend, zeker de tweede helft. Het tempo had in de eerste helft wat mij betreft wel iets hoger gemogen, maar over de hele wedstrijd nogmaals veldspel prima. We komen in de eindfase, komen tot kansen. Den Haag creëert niks. Één schot op doel geloof ik. Komt nergens tot een fatsoenlijke aanval, maar je staat aan het eind maar met een punt en dat is te weinig."


Frenkie de Jong: 'Eerste helft matig, tweede helft prima qua spel'

Frenkie de Jong gaf in gesprek met Fox Sports aan dat Ajax volop mogelijkheden had gehad om de wedstrijd tegen ADO Den Haag te winnen. "Eerste helft was wel matig denk ik. Wel kansen gehad, maar niet afgemaakt. Tweede helft was wel prima qua spel. Veel druk erop, mogelijkheden en grote kansen nog. Alleen niet afgemaakt," aldus De Jong. "De eerste helft was ADO sowieso nog goed georganiseerd, dat zie je ook vaak. We kwamen er een paar keer doorheen, maar net dan die pass of dat schot. We kwamen niet tot echt grote kansen. Tweede helft wel een paar, maar dan moet je het wel afmaken."


[video] De Ligt baalt: 'We hebben genoeg kansen gehad'


[video] Van de Beek vond het niet slecht: 'Maar we moeten gewoon killen'


[video] Compliment Erik ten Hag voor Ajax: 'Maar wel doodzonde dit'


Verschil op ranglijst weer naar zeven punten

Omdat PSV op bezoek bij Feyenoord wist te winnen is het verschil op de ranglijst tussen de koploper en Ajax weer gestegen naar zeven punten. De ploeg van Erik ten Hag heeft nog negen wedstrijden om de achterstand op PSV goed te maken. Het doelsaldo van Ajax is wel beter, +6 ten opzichte van PSV. Op zondag 15 april staat bovendien nog PSV - Ajax op het programma.


Matthijs de Ligt: 'Het is nog niet voorbij, maar wordt wel heel lastig'

In gesprek met De Telegraaf laat Matthijs de Ligt weten dat hij beseft dat het moeilijk wordt om dit seizoen de landstitel nog binnen te slepen. "De race is nog niet voorbij, maar het wordt wel heel lastig om kampioen te worden. We moeten nu negen wedstrijden winnen en hopen dat PSV punten verliest," aldus De Ligt. "Het gelijkspel tegen ADO Den Haag was al zuur, natuurlijk. Maar we hebben nu een nog moeilijkere uitgangspositie."

De jonge verdediger keek ook terug naar de misstap van Ajax tegen ADO Den Haag en vooral waarom Ajax na een uur pas echt leek te gaan voetballen. "Je hebt meerdere manieren van voetballen. DO stond heel compact, hield de linies goed bij elkaar. Ik snap dat het voor het oog leuker is als iedereen naar voren sprint, maar dat is niet altijd efficiënt. Dan kun je tegen counters aanlopen die je niet wilt hebben," zei De Ligt. "Je moet geduld houden, niet te gehaast worden. Dat waren we de tweede helft soms wel, want van de dertig schoten kwamen er tien op doel. Een-op-drie vind ik te weinig. Normaal slaan we na een uur toe. Dat lukte nu niet en dan sta je met lege handen."


Donny van de Beek: 'Als we vandaag één van de vele kansen maken, hoor je niemand'

In gesprek met het Algemeen Dagblad laat Donny van de Beek weten het niet eens te zijn met de opmerking dat Ajax zich prettiger voelt tegen ploegen met een positieve spelopvatting als Zwolle door de geboden ruimte die dan komt. "ls we vandaag één van de vele kansen maken, hoor je niemand. Dan heeft ADO juist niet de juiste tactiek gekozen. We moeten meedogenlozer worden," aldus de middenvelder.


Van Boekel over twee gele kaarten Tagliafico: 'Dacht dat ik kaart niet lang genoeg had getoond'

In gesprek met Omroep West reageert scheidsrechter Pol van Boekel op het meest opmerkelijke moment van de wedstrijd tegen ADO Den Haag. Nicolás Tagliafico kreeg twee keer een gele kaart te zien van de scheidsrechter, maar gaf geen rode kaart. "Ik las al wat reacties op internet. Ik zie Tagliafico een overtreding maken waar ik dan direct een gele kaart voor geef. Dan ontstaat er een opstootje waarbij André Onana en Trevor David betrokken zijn. Nadat het opstootje gesust is, geef ik Onana en David geel, omdat zij actief deelnamen aan het opstootje. Ik wist niet of het publiek en de mensen thuis gezien hadden dat ik Taglifico kort voor het opstootje geel had gegeven. Daarom toonde ik het later nog een keer," aldus Van Boekel. "Ik had het gevoel dat ik de kaart niet lang genoeg getoond had. Als ik nu de beelden terugkijk valt dat overigens wel mee. Dus voor de duidelijkheid: geel voor Tagliafico voor de overtreding en geel voor Onana en David voor het opstootje. In de wedstrijd werd hier niet over gesproken, pas in de bestuurskamer werd ik erop gewezen."


Karakteristieken

Uitslag: 0-0 (0-0)

Scheidsrechter
Van Boekel
Toeschouwers
52.822 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Nicolás Tagliafico ('37)
Kaart
Ajax: Andre Onana ('38)
Kaart
ADO Den Haag: David ('38)
Kaart
ADO Den Haag: Beugelsdijk ('57)
Kaart
Ajax: Carel Eiting ('83)
Kaart
ADO Den Haag: Johnsen ('88)

Opstelling Ajax

Justin KluivertSiem De JongDavid Neres


Donny Van de BeekCarel EitingHakim Ziyech


Nicolás TagliaficoFrenkie De JongMatthijs De LigtJoël Veltman


Andre Onana

Wissels:

'85 Amin Younes voor Justin Kluivert
'85 Dani de Wit voor Carel Eiting


Opstelling ADO Den Haag

FalkenburgJohnsenDavid


El KhayatiBakkerImmers


MeijersKanonBeugelsdijkEbuehi


Zwinkels

Wissels:

'46 Hooi voor David
'77 Duplan voor Falkenburg
'89 Gorter voor El Khayati


Links naar externe nabeschouwingen


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 0-0 (0-0)
 7 0-0 (0-0)
 3 2-0 (0-0)
 3 2-0 (0-0)
 3 2-0 (0-0)
 3 2-0 (0-0)
 2 3-1 (0-0)
 1 3-0 (1-0)
 1 4-1 (1-1)
10  1 4-0 (2-0)
11  1 3-0 (2-0)
12  1 2-0 (1-0)
13  1 4-0 (2-0)
14  1 2-0 (1-0)
15  1 3-1 (1-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Voorbeschouwingen


Links naar externe voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.