Ajax te sterk voor Roda JC in doelpuntrijk duel

7 februari 2018
-
-

Ajax heeft op bezoek met Roda JC de volle drie punten weten te behalen. De ploeg van Erik ten Hag wist uiteindelijk met 2-4 te winnen. Aan Ajax-kant werden de doelpunten gemaakt door Donny van de Beek, Hakim Ziyech en twee keer door Klaas-Jan Huntelaar. Simon Gustafson opende voor Roda JC nog de score, terwijl ook Jorn Vancamp op het scorebord wist te komen.

Ajax begon niet goed aan de wedstrijd. Na anderhalve minuut ging André Onana flink de fout in en Simon Gustafson kon de bal binnen werken. Het was lastig te zien of de bal volledig over de lijn was, maar op advies van zijn assistent keurde Bas Nijhuis de treffer goed.

Al snel kwam Ajax echter terug toen via de linkerflank een aanval werd opgezet door Justin Kluivert en Nicolas Tagliafico. De Argentijnse linksback gaf voor op Donny van de Beek en voor de middenvelder was het een koud kunstje om de bal in het doel te werken.

Het hoogtepunt van de wedstrijd volgde in de 24e minuut. Hakim Ziyech kreeg van Kluivert de bal en vanaf ruim 20 meter schoot de middenvelder hard in de kruising. Doelman Hidde Jurjus was volkomen kansloos.

Ajax bleef de betere op het veld, maar wist voor rust niet meer te scoren. De beste kans was zelfs nog voor Roda JC, maar Onana maakte zijn fout van begin van de wedstrijd goed met een fantastische redding.

De tweede helft leek langzaam dood te bloeden. Ajax werd steeds slordiger, maar Roda wist ook niet echt gevaarlijk te worden. In de 74e minuut kwam er echter verandering in de wedstrijd toen Klaas-Jan Huntelaar zelf een aanval opzette en uiteindelijk van Donny van de Beek de bal fantastisch mee kreeg. Één-op-één met de keeper is voor The Hunter nooit een probleem geweest en ook nu wist hij te scoren.

De wedstrijd leek beslist, tot in de 80e minuut Frenkie de Jong eenvoudig werd weggezet door Maecky Ngombo. De aanvaller kon vervolgens de bal voorgeven op de net ingevallen Jorn Vancamp, waardoor de Belgische aanvaller de spanning weer leek terug te brengen.

Het publiek in Kerkrade leek zich op te maken voor een slotoffensief. Aan de illusie kwam echter na twee minuten al een eind toen Tagliafico de bal voor gaf en Huntelaar zijn tweede treffer wist te maken.

Joël Veltman: 'Het was weer even wennen in het centrum'

Tegenover Fox Sports gaf Joël Veltman aan dat het voor hem even wennen was om weer in het centrum te spelen. Afgelopen seizoenen speel de aanvoerder van Ajax met name op de rechtsback positie. "Het was weer even wennen. Ik heb twee keer eerder in het centrum gespeeld dit seizoen. Je speelt al een jaar of anderhalf rechtsachter, misschien wel meer. Qua positionering is dat even wennen," aldus Veltman.

[video] Hakim Ziyech: 'Ik weet niet of ik Ajax ga verlaten, dat zal de toekomst uitwijzen'

Erik ten Hag: 'Tevreden, maar niet te lang. Tevredenheid leidt tot luiheid'

Erik ten Hag kreeg voor de camera's van Fox Sports de vraag of hij opgelucht was. Daar was hij heel duidelijk op. "Nee. Wel tevreden. Maar niet te lang. Want tevredenheid leidt tot luiheid en daar hebben wij geen reden toe. We hebben nog een hoop zaken waar we aan moeten werken. Maar ik denk dat we vandaag een heel goed spelend Ajax hebben gezien en die dat in de score te weinig tot uiting heeft gebracht," zegt Ten Hag.

Hakim Ziyech nog altijd getergd: 'Ik vond het niet nodig om te juichen'

Hakim Ziyech liet bij Fox Sports weten dat hij nog steeds kampt met wat er afgelopen zondag gebeurde en dat dat tot uiting kwam bij zijn prachtige treffer in de 24e minuut. "We weten allemaal wat er afgelopen dagen aan de hand is, dus ja. Er zat ook wel wat woede in dat schot," aldus Ziyech. "Ik heb gewoon mijn best gedaan vandaag, meer kon ik niet doen. Een geslaagde avond."

Ziyech kreeg van Hans Kraaij jr. de vraag waarom hij bij zijn goal niet lachte. "Dat hoefde niet van mij. Ik heb genoeg lol met mijn teamgenoten en mensen in de groep, daar ligt het zeker niet aan. Maar ik vond het niet nodig om te juichen," zegt de middenvelder.

Erik ten Hag: 'Ziyech speelde uitstekend. Hij was de patron in het veld.'

In gesprek met Fox Sports liet Erik ten Hag weten dat hij onder de indruk was van het spel van Hakim Ziyech. "Ziyech speelde uitstekend. Hij was de patron in het veld, liet het spel lopen, was erbij in de eindfase en maakte een geweldig doelpunt. Echt prima gespeeld," aldus de trainer van Ajax. "Soms zijn we te geforceerd op zoek naar een treffer en vergeten we elkaar beter in stelling te brengen. Ziyech maakte de juiste afweging door vanaf de tweede lijn op doel te schieten."

Klaas-Jan Huntelaar: 'Na rust ging het gelukkig beter'

Op Ajax.nl kijkt Klaas-Jan Huntelaar terug op zijn spel tegen Roda JC. De spits van Ajax was in de slotfase belangrijk met twee doelpunten. "De eerste helft was niet lekker. Roda stond redelijk verdedigend, en in het centrum heb je dan het minste ruimte. Ik deed zelf ook een paar dingen fout. Het was niet mijn helft. Daarna ging het gelukkig beter," zegt Huntelaar. "Ik probeerde me gewoon te focussen op die tweede helft en toen lukte alles gelukkig wel. Dat heb je soms."

15  4 0-4 (0-2)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.61. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.