Ajax overtuigend naar 5-1 zege op Heerenveen

16 april 2017
-
-

Na een moeizame openingsfase is Ajax uiteindelijk overtuigend naar een ruime 5-1 zege uitgelopen op Heerenveen. Viergever, De Ligt, Klaassen, Dolberg en Neres droegen allen bij aan de ruime zege.

Ajax had het in het eerste kwartier moeilijk met Heerenveen. Al na zeven minuten kwamen de Friezen op voorsprong toen Reza een rust van Larsson doeltreffend afrondde. De Friezen waren keer op keer dreigend tegen een weifelende verdediging van Ajax. Naarmate de eerste helft vorderde kreeg Ajax het duel meer en meer in handen. Eerst was het Nick Viergever die een door Sanchez doorgekopte bal binnenwerkte en daarmee voor de 1-1 zorgde. Na een half uur spelen zette Matthijs de Ligt Ajax op voorsprong uit een assist van Kasper Dolberg. Nog voor rust besliste Davy Klaassen het duel al na een assist van Neres.

Na rust had Aja xde wedstrijd onder controle. Zonder voluit te hoeven gaan bleef de ploeg op zoek gaan naar meer treffers. Dat leverde nog de 4-1 op uit een penalty van Dolberg, nadat hij zel was neergelegd, en de 5-1 van David Neres, die voor het derde duel op rij wist te scoren.

[video] Neres viert treffer op geheel eigen wijze

Zeefuik maakt debuut voor Ajax, 31ste speler in eerste elftal dit seizoen

Deyovaisio Zeefuik maakte tegen Heerenveen zijn debuut in het eerste elftal. De verdediger was bij de groep gehaald door dat Tete ziek was afgehaakt. Halverwege de tweede helft mocht hij erin voor Nick Viergever en daarmee zijn eerste minuten maken. Hij is de 31ste speler waarvan Peter Bosz dit seizoen gebruik heeft gemaakt in officiële wedstrijden van Ajax.

[video] 'Man of the Match' De Ligt: 'Motivatie om te laten zien dat ik het wel kan'

(Gepost door -)

Achterstand op Feyenoord blijft één punt, tweede plaats lijkt veiliggesteld

De achterstand van Ajax op Feyenoord blijft met nog drie duels te gaan één punt. Feyenoord ging niet in de fout en won met 2-0 van FC Utrecht. Een week voor PSV - Ajax lijkt Ajax de tweede plaats, en daarmee in ieder geval voorronde Champions League, wel zo goed als veiliggesteld. PSV speelde met 2-2 gelijk tegen ADO. Ajax heeft nu zes punten voorsprong en een doelsaldo van +10.

Klaassen: 'steeds meer genieten in het veld'

Davy Klaassen gaf bij Fox Sports na weer een ruime zege aan dat het steeds meer genieten is. 'Het eerste kwartier was niet best. We stonden niet goed en kregen geen druk. Heerenveen had heel goed gezien hoe wij druk willen zetten. Zij speelden het gewoon heel aardig, daar hadden we even geen antwoord op. Daarna deden we het beter. We hadden vervolgens controle en dan zie je dat sommige jongens mooie acties in huis hebben. Het is dan genieten in het veld. We hebben steeds meer in wedstrijden het gevoel dat je vrij makkelijk gaat winnen, zelfs donderdag had ik dat in de wedstrijd. Als je bijna elke bal wint, ben je eigenlijk alleen maar aan het aanvallen.'

In de slotfase van het seizoen strijdt Ajax nu nog op twee fronten. 'Als ik onze vorm nu zien en we kunnen dat vasthouden, dan heb ik er alle vertrouwen in.'

Bekijk het volledige interview van Klaassen op de website van Fox Sports

Bosz: 'nog zeven keer winnen en dan hebben we een aardig seizoen gehad'

Peter Bosz was na afloop bij Fox Sports te spreken over de prestatie van zijn ploeg. 'We begonnen slecht aan de wedstrijd. We stonden niet goed. Wat ik wel knap vond is dat we al in de eerste helft de wedstrijd hebben kunnen omdraaien. Dat is niet makkelijk als je niet goed begint. Geholpen door de doelpunten lukte dat al in de eerste helft. In de tweede helft stonden we veel beter en hebben we het simpel uit kunnen spelen.'

Mede door het goede spel heeft de Ajax coach alle geloof in een heel mooi slot van het seizoen. 'Als we nog zeven keer winnen hebben we een aardig seizoen gehad. Dan win je de Europa League en de landstitel. Ja, ik heb er nog alle geloof in. Als we nog drie keer winnen denk ik dat we kampioen zijn. Ik had wel verwacht dat Feyenoord tegen FC Utrecht zou winnen. Maar ze hebben nog twee uitwedstrijden, waarin ze het normaal moeilijker hebben. En ze moeten nog twee keer tegen oude ploegjes van mij.'

Meer van Bosz: website Fox Sports

Bosz lovend over De Ligt

Na afloop was Peter Bosz lovend over de prestatie van Matthijs de Ligt. Volgens de Ajax coach was het de jonge verdediger die een hoofdrol speelde in de wederopstanding van Ajax na het moeizame begin: 'Dan is het heel knap dat de wedstrijd door een 17-jarige wordt gekanteld. Hij zette de verdediging goed neer en nam het initiatief in balbezit. Dat heeft hij geweldig gedaan.'

Ajaxlife.nl: Fotoverslag Ajax - sc Heerenveen

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  4 3-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.34. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.