Effectief spel van veerkrachtig Ajax

7 november 2004
-
-

Ajax heeft vandaag met een door Koeman omgegooid elftal met 1-3 de uitwedstrijd tegen Willem II gewonnen. In de eerste helft kwam Ajax in Tilburg op achterstand door een eigen goal van Grygera in de 14de minuut. Een kopbal van Mathijssen verdween via de Tsjech in het doel achter Vonk. Ajax ging door de vroege openingstreffer van de Tilburgers beter spelen.

De jacht op de gelijkmaker had resultaat in de 36ste minuut. Van der Vaart profiteerde van een fout in de verdediging van de thuisclub en stelde Rosales in staat om de 1 - 1 binnen te tikken. De Argentijnse rechtsbuiten was 6 minuten weer het middelpunt van Amsterdamse vreugde. Via een hard schot zorgde hij voor zijn tweede treffer bij Ajax en de voorsprong in de wedstrijd.

In de tweede helft had Ajax weinig meer te duchten van Willem II. De Ajacieden hadden de wedstrijd strak in handen en creeerden zelf mogelijkheden om de score uit te bouwen. Dat gebeurde dan ook in de 62ste minuut. Maxwell scoorde op aangegeven van Anastasiou, die even daarvoor zelf een inzet op de lat zag belanden. De zege was daarmee veiliggesteld en gaf Koeman de gelegenheid om enkele wissels toe te passen.

De gepasseerde spelers Sneijder en De Jong werden in het veld gebracht voor respectievelijk O'Brien en Maxwell. Ook Tomas Galasek mocht zijn rentree na langdurig blessureleed in het elftal maken. De ervaren middenvelder verving Pienaar op het middenveld. De andere 'slachtoffers' van woensdag bleven op de bank (Stekelenburg, Mitea) of zelfs op de tribune (Heitinga, Obodai).

Willem II - Ajax was al met al geen spectaculaire wedstrijd. Tot de 1-0 leek Ajax de negatieve lijn van de afgelopen weken door te trekken. Ajax hervond zich echter o.a. door de Argentijnse rechtsbuiten Rosales. In de tweede helft kwam Ajax niet meer in de problemen. Met een degelijk veldoverwicht werd de overwinning veilig gesteld en kan men zich gaan voorbereiden op de klassieker tegen Feyenoord.

Noodoplossing van Koeman werkt in Tilburg

Van der Vaart noemde na afloop van de wedstrijd de door Ronald Koeman bedachte invullig van de opstelling een noodoplossing, maar de coach had redenen er voldaan op terug te kijken. Hij stond niet te lang stil bij de door hem bedachte opstelling. "Wat is normaal in deze situatie?", vroeg Koeman zich af. Koeman benadrukte niet helemaal tevreden te zijn: de score had eigenlijk hoger uit moeten vallen.

Rentree John O'Brien eindigt in teleurstelling

John O'Brien maakte zondagmiddag in Tilburg zijn rentree in het elftal van Ajax. De Amerikaan, die lang worstelde met blessures, startte in de basis op de linksbackpositie. Maxwell kon daardoor doorschuiven naar het middenveld. De symptathieke verdediger speelde goed, maar zag zijn rentree uiteindelijk tot eindigen in teleurstelling. Hij moest namelijk in de 77ste minuut wegens een hamstringblessure het veld verlaten. Het is nog niet bekend hoe ernstig de kwetsuur is bij de Amerikaan.

Ronald Koeman passeerde 4 internationals Oranje

Ronald Koeman veranderde zondagmiddag in de competitiewedstrijd tegen Willem II maar liefst op 8 plaatsen zijn basisopstelling in vergelijking met de verloren CL-wedstrijd tegen Maccabi Tel-Aviv afgelopen woensdag. Dat ging ten koste van 6 spelers. Stekelenburg, De Jong, Sneijder en Mitea mochten nog op de bank plaatsnemen. Heitinga en Obodai moesten zelfs van de tribune toekijken hoe Ajax won van Willem II. Sonck, Aborah en Soetaers behoorden niet eens tot de selectie van 18 spelers. Babel behoorde daar wel toe.

Opstelling Willem II

Moens, Wau, Van Nieuwstadt, Kreek ('54 Redan), V/d Haar, Victoria, Mathijssen, Hadouir ('78 Agustien), Reuser, Caluw? ('73 Quinn), Bobson

OFA.nl: Willem II - AjaxAjax Foto Side: sfeerverslag Willem II - Ajax
F-side.nl: Willem II-Ajax (1-3)

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 7 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.