Ajax wint lastige uitwedstrijd in Heerenveen: 0-1

27 november 2016
-
-

In een lastige uitwedstrijd heeft Ajax moeizaam maar verdiend met 0-1 weten te winnen. Halverwege de tweede helft besliste Davy Klaassen de wedstrijd.

In een vrij gelijk opgaande eerste helft was er voldoende te genieten, maar werden er vrij weinig kansen gecreëerd. Kansen waren er bij Ajax voor Dolberg en Klaassen. Aan de andere kant stond Onana zijn mannetje weer op doelpogingen van Van Amersfoort.

Halverwege de tweede helft kwam Ajax op voorsprong. Het was Davy Klaassen die weggestuurd werd door invaller Van de Beek en de bal tussen de benen van doelman Mulder door binnen kon tikken. De aanvoerder tekende daarmee al voor zijn achtste doelpunt van het seizoen. In het vervolg had Ajax de controle over de wedstrijd. Ajax gaf nauwelijks meer iets weg en kreeg zelf de mogelijkheden op meer. Ajax maakte zelfs aanspraak op een penalty. Makkelie zag het echter anders en gaf Klaassen geel voor een schwalbe.

Debuut De Ligt in eredivisie

Matthijs de Ligt maakte in Heerenveen zijn debuut in de eredivisie. De pas 17-jarige centrale verdediger mocht de laatste minuten nog meedoen. Omdat Heerenveen de kopsterke Veerman inbracht als extra spits, bracht Peter Bosz De Ligt in voor Sinkgraven.

Negende clean sheet voor Onana

Klaassen baalt van gele kaart en schorsing: 'het was een strafschop'

(Gepost door -)

Davy Klaassen had na afloop van het duel tegen Heerenveen gemengde gevoelens. De aanvoerder was blij met zijn treffer, maar zijn gele kaart zat hem nog steeds dwars, zo liet hij blijken voor de camera van Fox Sports. 'Het is natuurlijk heerlijk om matchwinnaar te zijn. Het was een lastig potje vanmiddag. Zij wilden ook voetballen. Het was daarom soms één-op-één op het hele veld. Op iedereen stond veel druk en dan krijg je ook wel wat verkeerde passes. We waren erg slordig vandaag.'

In de slotfase dacht Klaassen aanspraak te maken op een penalty, maar in plaats daarvan kreeg hij zijn vijfde gele kaart van het seizoen. Hij was daarna flink boos op Makkelie. 'Ik was boos omdat ik hem onterecht vond. Daardoor ben ik nu geschorst. Ik werd door zijn knie aangetikt op mijn bovenbeen en daarna nog mijn voet. Het was een strafschop. En dan geeft hij nog geel ook. Hier baal ik echt wel van. Ik kan hem ook niet aanvechten.'

Ziyech vermoeid na griep: 'wedstrijd had meer impact dan ik dacht'

Hakim Ziyech kon geen stempel op het duel tegen Heerenveen zetten. Nadat hij afgelopen week ziek was geweest, had hij de nodige moeite. Halverwege de tweede helft werd hij uiteindelijk gewisseld. 'Ik ben nog wat zwakjes, maar verder gaat het goed,' zo gaf hij aan bij Fox Sports. 'Halverwege de eerste helft werd ik wel vermoeider. Voor de wedstrijd voelde ik me goed, maar een wedstrijd heeft toch meer impact dan ik dacht. Het was een pittige wedstrijd. We konden niet echt ons eigen spel spelen, speelden veel de lange bal. Dan kom je veel in duels en dat is wat Heerenveen wil. Dan wordt het wel zwaar.'

De middenvelder werd veelvuldig uitgefloten bij zijn oude club. 'Ik ben wel gewend dat mensen lopen te fluiten. Het was niet anders deze keer. Er zijn wel een paar mensen uit de leuke tijd hier waar ik nog wel eens contact mee heb. Maar ik heb niet veel vrienden hier.'

Complimenten Bosz voor Dolberg: 'hij mag wel wat meer beschermd worden'

Peter Bosz had na afloop bij Fox Sports complimenten voor Kasper Dolberg. Onder moeilijke omstandigheden hield de jonge spits zich volgens Bosz uitstekend staande. 'Ik vond Dolberg echt goed spelen als je bekijkt onder welke omstandigheden hij moest spelen. Hij had twee man die continu in zijn buurt bleven. Als je dan toch voor zoveel balbezit kan zorgen met een man niet alleen in je rug, maar vaak ook op je rug of eroverheen hing. Dan heeft hij het gewoon echt weer goed gedaan. Ik zie weer bijzondere kwaliteiten vandaag. Hij had moeten scoren in de eerste helft, maar ik vind dat hij vandaag weer erg belangrijk voor ons was.'

De Ajax coach vond dat de scheidsrechter meer had moeten optreden om Dolberg te beschermen. 'De jongens van Heerenveen zochten de grens op. Dat had ik vroeger ook gedaan als ik tegen een jongen van 19 stond die zo goed is. Anders word je van alle kanten voorbij gelopen. Dan mag een speler wel beschermd worden.' En over de gele kaart van Klaassen. 'Ik zou een heleboel over deze scheidsrechter kunnen zeggen, gezien mijn verleden. Maar als je ouder wordt leer je van je fouten... laten we het daar maar op houden en niets zeggen. Maar hij is wel geschorst volgende week. Klaassen ja. Of Makkelie dan geschorst is weet ik niet.'

[video] Matchwinnaar Klaassen: 'Gezien de wedstrijd mogen we redelijk tevreden zijn'

Opstelling SC Heerenveen

Mulder, Marzo, Van Aken, St.Juste, Bijker, Namli ('79 Veenman), Van Amersfoort ('73 Thern), Kobayashi, Zeneli ('89 Vlap), Reza, Larsson

Ajaxlife.nl: Ajax doet goede zaken met zuinige zege in Heerenveen!Ajaxfanzone.nl: Heerenveen-AJAX

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  4 1-2 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.77. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.