Ajax redt in slotfase gelijkspel en koppositie: 2-2

17 april 2016
-
-

Ajax kwam zondagmiddag in de Arena met de schrik vrij. Na een 0-2 achterstand vijf minuten voor tijd tegen 'angstgegner' FC Utrecht wist Ajax alsnog langszij te komen. Daarmee redde Ajax niet alleen een punt, maar ook de koppositie.

Ajax had in de eerste helft het initiatief, maar wist niet al te veel echte kansen te creëren voorin. De ploeg van Frank de Boer had het moeilijk met de compact spelende club van Ten Hag. De beste kans kwam op naam van El Ghazi die met een kopbal dichtbij de openingstreffer kwam.

Na rut kwam FC Utrecht er vaker uit. Tien minuten na rust was het Ludwig die op links vrijkwam en met een uitstekende pass Barazite in het centrum in staat stelde de 0-1 binnen te tikken. Ajax moest op zoek naar de gelijkmaker. Het creëerde nu wel mogelijkheden, maar de 1-1 bleef lange tijd uit. Op de counter was het invaller Joosten die de wedstrijd leek te beslissen door zes minuten voor tijd tegen de verhouding in de 0-2 binnen te schieten. Met de laatste krachten ging Ajax opportunistisch spelen om nog iets af te dwingen. Prompt viel binnen twee minuten de aansluitingstreffer van de verder zwak spelende Davy Klaassen. Twee minuten voor het einde kreeg Ajax een veelbesproken penalty van Makkelie. Janssen raakte de bal, maar nam vervolgens ook Milik mee. Makkelie zag alleen het eerste en gaf Ajax de gelegenheid langszij te komen. Het buitenkansje was aan Milik wel besteed. Die schoot de 2-2 onberispelijk binnen en hield Ajax daarmee op kampioenskoers. In de blessuretijd probeerde Ajax zelfs nog de 3-2 af te dwingen, maar dat bleek uiteindelijk iets teveel van het goede.

Klaassen: 'we hebben mazzel gehad'

(Gepost door -)

Davy Klaassen stond na afloop met gemengde gevoelens Fox Sports te woord. 'Het was een heel slechte wedstrijd. We waren heel slordig vandaag, de veldbezetting was vaak niet goed. Het was een wedstrijd waarin eigenlijk alles fout ging. Ik ben uiteindelijk wel blij dat we nog 2-2 maken. Het was geen penalty inderdaad. We hebben mazzel gehad.'

Waar het aan lag bij Ajax? 'Of het spanning was? Ik weet het niet. Het ging gewoon allemaal verkeerd, iedereen glijdt uit. Vandaag was het helemaal niets. Het worden nog hele spannende weken. Het moet echt tien keer beter in de komende wedstrijden,' zo gaf de aanvoerder aan.

Bekijk het interview van Klaassen op de website van Fox Sports

[video] Makkelie: 'heb in het veld alleen het contactmoment gezien'

Scheidsrechter Danny Makkelie was na afloop de gebeten hond bij FC Utrecht na de makkelijk gegeven penalty. Bij Fox Sports kwam de scheidsrechter zelf aan het woord en gaf hij na het zien van de beelden aan dat het inderdaad geen penalty was. 'Op dat moment zag ik dat Milik met een schaar wordt geraakt. Op basis daarvan heb ik de strafschop gegeven. Maar beelden liegen niet. Op de beelden zie je dat Janssen eerst de bal speelde. Als ik dat had gezien in het veld, had ik geen strafschop gegeven. Ik heb niet getwijfeld. Je moet in een split-second beslissen en had alleen het contactmoment gezien. Zeg het maar. In dit soort gevallen ben je de schlemiel.'

Milik: 'voel geen druk voor een penalty'

Het was Arek Milik die vlak voor tijd voor de gelijkmaker zorgde vanaf de penaltystip. 'Vandaag hebben we veel geluk gehad,' zo stelde hij in gesprek met Fox Sports. 'Het was niet goed van ons vandaag, hadden veel balverlies en creëerden weinig kansen.'

De Pool liet weten tijdens de wedstrijd niet getwijfeld te hebben over de penalty. 'Tijdens de wedstrijd voelde ik dat het een penalty was, er was contact. Als ik de beelden nu terugzie is het geen strafschop. Geluk dus. Of ik druk voelde bij de penalty. Nee, dan voel ik geen druk, echt niet. Ik heb er zoveel op getraind, elke training weer. Dan ben je zo zeker dat je geen druk voelt. Ik ben heel blij met het punt, dat is cruciaal in de titelstrijd.'

Opstelling FC Utrecht

Bednarek, Van der Maarel, Leeuwin, Letschert, Ligeon, Ramselaar, Strieder, Janssen, Ludwig, Barazite ('74 Joosten), Haller

15  3 1-2 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.05. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.