Ajax krijgt dreun in blessuretijd: 2-2 bij Roda

31 januari 2016
-
-

Ajax heeft voor het tweede duel op rij puntenverlies geleden. Na het gelijkspel tegen Heracles bleef Ajax uit bij Roda JC op 2-2 steken. Ajax leek nog wel af te stevenen op een zege, maar de gelijkmaker twee minuten in blessuretijd kwam als een dreun voor de Amsterdammers.

Halverwege de eerste helft leek Ajax in drie minuten tijd de lunchwedstrijd op het kunstgras van Roda te beslissen. Eerst was het Arek Milik die een voorzet kon binnentikken. Vervolgens was het die andere centrumaanvaller El Ghazi die uitstekend reageerde en de 0-2 kon maken. Met de 0-2 was het duel allerminst gespeeld. Roda JC bleef voor zijn kansen spelen en dat zou zich snel uitbetalen. Het was Poepon die op aangeven van Peterson de aansluitingstreffer kon maken. Vlak voor rust was de thuisploeg zelfs nog dichtbij de gelijkmaker, Sinkgraven voorkwam dat op de doellijn.

Na rust ontspon zich een vrij gezapig spel, waarin Ajax een overwicht had, maar nauwelijks iets creëerde. In de slotfase sloeg Roda JC alsnog toe. Nadat eerst Poepon een bal net naast het doel had geplaatst was het in de tweede minuut van blessuretijd Ngombo die uit een corner raak kon koppen en Ajax opnieuw puntenverlies toebracht.

Ranglijst: Ajax verliest voor het eerst dit seizoen de koppositie, nu op één punt achterstand

Ajax is door het tweede gelijkspel op rij de koppositie kwijtgeraakt aan PSV. De achterstand op de Eindhovenaren bedraagt nu één punt. WEl heeft Ajax nog een doelsaldo van +5 ten opzichte van PSV.

Ranglijst:
1. PSV 50 (55-24)
2. Ajax 49 (49-13)

Veltman is er ziek van: 'je moet gewoon 90 minuten gas geven'

(Gepost door -)

Direct na afloop van Roda JC - Ajax was Joel Veltman voor de camera van Fox Sports fel op het spel van zijn ploeg. 'Hier heb ik geen woorden voor. We staan met 1-2 voor en creeren in de tweede helft geen kans meer. We werken niet meer en dan valt het doelpunt. Dit leg echt aan onszelf. Je moet gewoon negentig minuten gas geven en blijven werken. We laten die verdedigers te makkelijk de lange bal geven. Ik ben er zo ziek van. Dit is geen incident meer. Er moet iets veranderen. Wat? Als we dat wisten, zag het er wel beter uit.'

De Boer: 'dit gaat aan iedereen knagen'

Frank de Boer was na afloop bij Fox Sports uiteraard niet te spreken over het spel van zijn ploeg. 'Je weet dat Roda in de slotfase volle bak gaat spelen. Dan moet je de tegenstander van het kastje naar de muur gaan spelen. Dat hebben we geen moment gedaan, eigenlijk de hele wedstrijd niet. Terwijl er wel de mogelijkheden voor lagen. Je moet de tegenstander veel meer pijn doen en dat hebben we nagelaten. Dit hebben we over onszelf afgeroepen. Op een moment na hebben we niets gecreëerd in de tweede helft. Dan krijg je het deksel op je neus, terecht.'

Volgens De Boer zie je de moeizame reeks terug bij de spelers. 'Dit gaat aan iedereen knagen. Het wordt tijd dat we de rug gaan rechten met zijn allen en gaan spelen zoals we echt kunnen. Dit mag niet te lang duren. Of het door het gemis van Klaassen komt? Dat vind ik overdreven. Maar je ziet wel dat hij een bepaalde rust meebrengt aan de bal en de juiste keuzes maakt. Dat hij een belangrijke speler is, is duidelijk.'

Bekijk het interview van De Boer op de website van Fox Sports

[video] Klap komt hard aan bij Klaassen en Veltman

Klaassen: 'winst in Klassieker kan gevoel weer volledig omdraaien'

Het slechte spel en de late gelijkmaker tegen Roda kwamen als een mokerslag aan bij Ajax. 'Vooral de tweede helft waren we het compleet kwijt,' aldus Davy Klaassen in het Algemeen Dagblad. 'Dan ga je wel door de ondergrens.' Ajax is al langere tijd op zoek naar de oplossing aanvallend gezien, maar slaagt daar vooralsnog niet in. Volgens de aanvoerder komt de Klassieker op een goed moment. 'Voor zo'n wedstrijd hoeft niemand zich te motiveren. Een overwinning kan het gevoel weer volledig omdraaien.'

Opstelling Roda JC

Van Leer, Milec, Buijs, Swinkels, Van Peppen, Zhukov ('78 Faik), Gullon, Inceman, Peterson ('71 Ngombo), Van Hyfte, Poepon

15  2 1-2 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 3.65. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.