20 augustus 2015
-
Europa League
-

Ajax heeft in een degelijke wedstrijd thuis met 1-0 gewonnen van Jablonec. Ajax had veel meer balbezit, maar speelde vooral ook om risico's te voorkomen. Via een penalty van Milik vlak na rust werd de zege binnengehaald.

Tegenover een heel compact verdedigend Jablonec had Ajax moeite om iets te creëren. Ajax speelde in een te laag tempo om de Tsjechen uiteen te kunnen spelen. Tegelijkertijd wilde de ploeg kost wat kost een counter van de Tsjechen voorkomen. In de eerste helft kon de ploeg daardoor maar weinig creëren. In het laatste kwartier kwam er iets meer diepte in het spel waardoor de ploeg iets gevaarlijker werd.

Tien minuten na rust kwam de bevrijdende treffer. In een snelle combinatie-aanval door het midden werd Klaassen diepgestuurd. Hij ging over het been van Benes waarna Ajax een penalty kreeg van de de gehele wedstrijd snel fluitende scheidsrechter Chapron. Milik schoot de penalty vervolgens onberispelijk in de rechterhoek.

De 1-0 brak de wedstrijd niet echt open. Ajax kreeg wel wat meer zelfvertrouwen om iets te proberen. De Tsjechen besloten echter toch vooral op de 1-0 te blijven spelen. Het zorgde ervoor dat Ajax met wat speldenprikjes voor de 2-0 probeerde te gaan, zonder al teveel risico te nemen. Er kwam nog een goede kopkans voor Klaassen, maar daar bleef het uiteindelijk bij.

De Boer: 'nog teveel de mindset alles voetballend te doen'

Frank de Boer liet na afloop bij Fox Sports weten tevreden te zijn met het resultaat. 'Europees gezien is dat goed. Met een zege zonder tegendoelpunt, moet je het tegen deze tegenstander uit uit kunnen spelen. Als we volgende week er één maken, moeten zij drie keer scoren.'

'De uitvoering moet natuurlijk veel beter. het is moeilijk om tegen een ploeg die zo verdedigend speelt het baltempo hoog te houden. Dan moet je opportunistischer gaan spelen. Dat lukte niet goed. We hebben nog te veel de mindset om overal voetballend uit te komen. Daar moeten we de komende dagen aan werken om tegen dit soort tegenstanders andere oplossingen te zoeken en sneller de diepte in te spelen.'

Klaassen tevreden over resultaat: 'uitvoering kan, moet beter'

(Gepost door -)

Davy Klaassen kwam direct na afloop als aanvoerder voor de camera van Fox Sports. 'Over het resultaat kunnen we tevreden zijn,' zo stelde de middenvelder. 'De uitvoering kan, moet beter. We hebben te weinig gecreëerd. Het was moeilijk om het baltempo hoog te houden tegen zo'n verdedigende ploeg.' Ajax probeerde vooral ook risico's te voorkomen. 'Ik denk dat we allemaal goed moeten aanvoelen dat balverlies soms dodelijk is. We gingen wel voor de 2-0, maar niet ten koste van alles.'

Davy Klaassen speelde een hoofdrol bij het doelpunt van Ajax. 'Ik zag dat hij wild inkwam. Ik tikte hem er expres voorbij en wachtte even. Ik wist dat hij me aan zou tikken. Soms moet je slim zijn en alles doen om te winnen. Ik werd wel geraakt, het was niet zo dat ik me liet vallen.'

Klaassen gaat er van uit dat Ajax het volgende week kan afmaken. 'Ik vind dat wij door moeten gaan tegen deze ploeg. Als we ons ding doen, heb ik er veel vertrouwen in.'

Opstelling Jablonec

Hruby, Karavajev, Pernica, Benes, Novak, Gregus, Hübschman, Propisil ('72 Trávník), Mingazov ('67 Masopust), Wagner ('84 Dolazal), Crnkic

Ajaxlife.nl: Fotoverslag Ajax - FK JablonecAjaxfanzone.nl: Ajax - Jablonec

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 5 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 2-0 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.24. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.