AJAX OP RAND VAN KAMPIOENSCHAP

2 mei 2004
-
-

Ajax staat op de rand van het kampioenschap. In Zwolle won de ploeg maar liefst met 0-5 van de plaatselijke FC. Daardoor behoudt Ajax met nog twee duels te gaan een voorsprong van zes punten op PSV. Daarmee heeft Ajax nog een punt nodig uit de twee resterende duels of heeft het voldoende aan een gelijkspel van de Eindhovenaren.

De 0-5 overwinning was enigzins geflatteerd. Ajax had het in de eerste helft moeilijk om Zwolle de wil op te leggen. Het had wel het meeste balbezit, maar zag Zwolle net zo goede kansen krijgen op de openingstreffer. Het was niet verrassend dat juist Galasek, die de ploeg er zo vaak doorheen trekt, de wedstrijd openbrak. Na 36 minuten spelen haalde hij van zo'n 20 meter verwoestend uit en schoot hij de 0-1 achter Van der Werff. Voor rust was FC Zwolle nog even dicht bij de gelijkmaker toen Lobont bij een hoge bal tegen zijn paal liep en Takak in de rebound van drie meter op Lobont mikte.

De goal bleek echter wel de bevrijdende treffer voor Ajax. De ploeg ging makkelijker spelen en kreeg meer ruimte. Koeman bracht in de rust nog een wissel aan: Obodai voor Anastasiou. De belg Sonck kwam daardoor centraler te spelen. Dat bleek een gouden greep voor Koeman. Sonck zou de coach met maar liefst drie doelpunten belonen. In de 51ste minuut werd de wedstrijd beslist. Soetaers gaf na een rush op links goed voor. De eerste inzet van de vrijstaande Sonck werd nog gepareerd door de keeper, maar de rebound was vervolgens een makkie voor de spits. Het verzet van FC Zwolle was toen gebroken.

In zes minuten tijd liep de ploeg vervolgens van 0-2 naar 0-5 uit. Achtereenvolgens Sonck (in centrum vrijgespeeld en vervolgens gestiftover keeper), Sneijder (mooi afstandschot) en opnieuw Sonck (afstandschot dat via een been van Roelofsen van richting werd veranderd) naar een ruime 0-5 zege.

Video's van doelpunten inmiddels online

Het Duitse Ajaxfans.de heeft inmiddels video's van de doelpunten van FC Zwolle - Ajax online geplaatst.

Klik hier voor Ajaxfans.de en de video's (halverwege de pagina - latest video's)

Wesley Sonck viert rentree in de basis met drie goals

Wesley Sonck begon de wedstrijd als valse rechtsbuiten, wat in de eerste helft bepaald geen succes was. Na de wissel van Anastasiou in de tweede helft speelde de Belgische spits op zijn favoriete positie en gaf hij meteen zijn visitekaartje af aan zijn trainer door drie goals te scoren.

Galasek baalt van gele kaart

Tomas Galasek liep in het duel tegen Zwolle tegen een ongelukkige gele kaart op. Hij zal daardoor de kampioenswedstrijd tegen NAC aan ich voorbij moeten laten gaan. "In kostuum het kampioenschap vieren is niet zo leuk. Dit is heel jammer, ik baal hiervan. Ik probeer altijd de bal te spelen. Maar in dit duel kon ik niet anders. Als je te zacht erin gaat, blesseer je jezelf. Dus ik ga altijd voluit."

De routinier verwacht niet dat PSV dit seizoen nog punten zal verspelen. "We zullen het zelf moeten doen" aldus Galasek. Hij brak het duel tegen FC zwolle open via een mooi afstandschot. "Ik heb mijn schot de laatste tijd heel weinig mijn schot gebruikt. Maar vandaag was het een mooi schot, dat had ik nodig."

Opstelling FC Zwolle

van der Werff, Almeida ('41 Korf), van der Haar, Hogenkamp, de Ridder, Dinteren, Roelofsen, Takak, Cvetkov, Zuurman, Lim-Duan

F-side.nl: Foto's FC Zwolle - AjaxAjax Foto Side: Foto's FC Zwolle - Ajaxfczwolle.org: Foto's FC Zwolle - Ajax

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door ??n van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.