Ajax via Roda JC naar achtste finales: 2-4

26 oktober 2011
-
KNVB Beker
-

Ajax heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de KNVB beker door een 2-4 zege uit bij Roda JC. Jan Vertonghen en Derk Boerrigter tekenden beiden voor twee treffers.

Frank de Boer had na het veelbesproken duel tegen Feyenoord maatregelen genomen en Christian Eriksen en Gregory van der Wiel op de bank gelaten. De Ajax coach startte met een driemansdefensie bestaande uit Toby Alderweireld, André Ooijer en Vertonghen.

Al na drie minuten kwam Roda op voorsprong. Adil Ramzi speelde in op Sanharib Malki, die de bal meegaf op Mitchell Donald en van dichtbij passeerde hij Jasper Cillessen. Een minuut later stond Ajax alweer langszij. Vertonghen kopte uit een vrije trap van Theo Janssen de gelijkmaker binnen. Voor beide doelen waren er kansen in de eerste helft, Malki was het dichtst bij een doelpunt met een verwoestend schot op de lat.

In de tweede helft trok Ajax het duel naar zich toe. In de 63ste minuut kwam Ajax voor het eerst op voorsprong. Na een goede actie van De Jong schoot Boerrigter hard binnen. Dit keer was het Roda JC dat binnen de minuut via Junker langszij kwam. Na diverse mogelijkheden voor de Amsterdammers was het opnieuw Boerrigter die in de 72ste minuut vin de rebound doeltrof na een schot van Theo Janssen.

Roda JC moest opnieuw op zoek naar de gelijkmaker. Dat liet Ajax echter niet meer toe. Ajax kwam niet meer in gevaar en kon via de tweede van Vertonghen zelfs nog op 2-4 komen.

Donderdagavond loting achtste finales KNVB beker

Donderdagavond wordt in de Kuip de loting verricht voor de achtste finales van de KNVB beker. De loting zal live te zien zijn bij Veronica, na afloop van de samenvattingen van de diverse bekerwedstrijden van deze speelronde.

De Boer: tevreden met zege

Frank de Boer liet na afloop voor de camera van Eredivisie Live weten tevreden te zijn met de 2-4 zege van Ajax. '2-4 bij Roda JC-uit is een goede uitslag. In Kerkrade is het vaak niet makkelijk. Ik heb bij vlagen goede momenten gezien, ik ben tevreden. Gezien het veldspel hebben we uiteindelijk wel terecht gewonnen. De eerste helft was gelijkwaardig, al hebben we wel wat mogelijkheden gehad. We waren in het eindspel echter te onrustig. In de tweede helft hebben we dat beter gedaan.'

[audio] Boerrigter: "Pas na 1-0 gaan we goed voetballen"

De Boer: Eriksen en Van der Wiel rust gegeven

De onzichtbare Christian Eriksen en uitgefloten Gregory van der Wiel moesten tegen Roda JC op de bank plaatsnemen. Maar dat had niets met hun prestatie tegen Feyenoord te maken, zo verzekerde De Boer in De Telegraaf. "Het is puur om ze te sparen, want ‘Chris’ en ‘Greg’ zijn jong hebben de laatste tijd ongelooflijk veel wedstrijden gespeeld. Ik sta nog steeds volledig achter ze."

Roda JC: Malki

Jasper Cillessen, Toby Alderweireld, André Ooijer, Jan Vertonghen, Vurnon Anita, Siem de Jong, Eyong Enoh, Theo Janssen, Jody Lukoki, Dmitry Bulykin, Derk Boerrigter

Opstelling Roda JC

Kieszek, Monteyne, Biemans, Wielaert, Hempte ('46 Vukovic), Ramzi, Donald, Vormer, Fledderus, Junker, Malki

Ajaxlife.nl: Fotoverslag Roda JC - Ajaxsthcrw.nl: Fotoverslag Roda Jc - Ajax (KNVB Beker)

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.