Drie punten uit Waalwijk zonder te scoren

6 maart 2004
-
-

Ajax heeft drie punten opgepikt in Waalwijk, door met 0-1 van RKC te winnen. De Amsterdammers speelden wederom weinig verheffend en lieten het zelfs na om te scoren. RKC-verdediger Olfers maakte vlak voor rust het enige doelpunt van de wedstrijd; helaas voor hem in eigen goal.

Ronald Koeman had zijn elftal behoorlijk gewijzigd, deels door blessures en de schorsing van Wesley Sneyder, maar ook de twee nederlagen op rij noopten hem tot wijzigingen in met name de aanval. Van der Vaart kwam voor het eerst na zijn blessure weer aan de aftrap van een wedstrijd. Hij nam zijn ploeg zoals het een aanvoerder betaamd ook direct op sleeptouw. Daarnaast haalde Koeman De Ridder uit de basis. Na een goede start zit hij nu in een dipje. "Dat is normaal voor zo'n jonge voetballer" aldus Koeman, die in De Ridder nog steeds meer een rechtermiddenvelder ziet. Hij zette daarom Sonck weer rechtsbuiten. De positie waarvan Koeman in de winterstop nog liet weten dat Sonck die moest vergeten. Met Sonck hoopte Koeman minder voorspelbaar te zijn in de aanval en meer van systeem te kunnen wijzigen. Dat lukte slechts gedeeltelijk.

Van der Vaart was de meest opmerkelijke speler aan Ajax kant. Hij speelde in de eerste helft gedreven en kreeg diverse kansen. Een van zijn corners vlak voor rust werd door de van Feyenoord afkomstige verdediger Olfers in eigen doel gewerkt, 0-1. Dat was een meer dan verdiende voorsprong tegen een zwak RKC.

In de tweede helft zakte Ajax ver weg. Blijkbaar dacht de ploeg het zich te kunnen veroorloven op het niveau dat RKC in de eerste helft tentoonspreidde te kunnen gaan voetballen. De Waalwijkers gingen er zowaar weer in geloven dat er nog iets te halen viel tegen Ajax. Zover liet de ploeg van Koeman het echter niet komen.

Over het ontbreken van scorend vermogen de laatste weken was Koeman na afloop niet echt bezorgd. "Als de kansen gecreerd worden, dan komt dat vanzelf".

Voorsprong op PSV bestaat uit 6 punten

Door de makkelijke overwinning van PSV op het matig spelende FC Utrecht is het puntverschil op 6 punten komen te staan. Komend weekend speelt Ajax om 14.30 thuis tegen Roda JC en moet PSV om 12.30 de strijd aangaan met Feyenoord.

Ajax scoort al 348 minuten niet

Ajax staat op dit moment al 348 minuten droog. Ook vandaag wist g??n van de Amsterdammers het net te vinden. RKC Waalwijk-Ajax eindigde dan wel in 0-1, maar het doelpunt was een eigendoelpunt van RKC-speler Olfers. Het laatste doelpunt dat Ajax zelf maakte dateert alweer van 22 februari, thuis tegen FC Twente. Escud? scoorde toen in de 12e minuut. Sindsdien scoorden alleen twee tegenstanders voor Ajax.

Koeman: "We hebben het onszelf moeilijk gemaakt"

Ronald Koeman liet na afloop van de wedstrijd weten gematigd tevreden te zijn over RKC - Ajax. Het goede spel van de eerste helft kreeg helaas geen vervolg na rust. Zijn kritiek betreft dan ook met name het spel van Ajax in de tweede helft, waarin Ajax het zichzelf onnodig moeilijk maakte. "We waren agressief naar voren toe en kwamen snel tot mogelijkheden. In de tweede helft was dat minder, maar we hebben het aan ons zelf te wijten dat we het niet eerder beslisten, want we hadden goede kansen. Doordat het 0-1 bleef, werden we onrustig, leden ook dom balverlies. Daar ontstonden echter geen grote kansen door. Maar we hebben het onszelf moeilijk gemaakt. De winst is een goede stap en vanuit dit resultaat moeten we meer rendement halen uit de kansen", aldus de coach op de officiele clubsite.

Opstelling RKC Waalwijk

Sinouh, Greene, Olfers, Teixeira ('88 Torma), Fuchs, Petrovic, Van Diemen, Boutahar, Boulahrouz ('63 Hoogendorp), Oost ('78 Bernardo), Cornelisse

Ajax Foto Side: Foto's RKC - Ajax

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 5 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.