27 augustus 2003
-
Champions League
-

Ajax heeft zich na een zenuwslopende wedstrijd gekwalificeerd voor de Champions League. De ploeg won na verlenging met 2-1 van de Oostenrijkers door een penalty van Galasek 2 minuten voor het einde van de verlenging.

Ibrahimovic bracht Ajax na een kwartier spelen op voorsprong via een kopbal na een goede voorzet van Maxwell. Ajax leek daarmee niets meer te kunnen gebeuren. Toch kwamen de Oostenrijkers langszij. Oud FC Twente speler Kollmann zette Grazer AK op gelijke hoogte na een fout van Escude. Ajax kreeg naarmate de wedstrijd vorderde in de tweede helft voldoende kansen op de 2-1, maar zover kwam het niet. De ploeg claimde nog een strafschop in de slotfase na een val van Wamberto, maar ook dat mocht niet baten. Na 90 minuten stond de 1-1 op het scorebord, dezelfde stand als 2 weken geleden. daardoor volgde er een verlenging, waarin de regels van een zilveren goal golden. De razendspannende eindfase van de wedstrijd trok door naar de verlenging. Daarin liep P?tscher wegens zijn tweede gele kaart tegen rood op. 3 minuten voor het einde van de eerste verlenging maakte Ehmann hands in het stafschopgebied. Dat betekende hands en de tweede gele kaart voor Ehmann. Galasek benutte de strafschop feilloos en stuurde de keeper in de verkeerde hoek. Grazer AK had vervolgens nog maar twee minuten met 9 man om tegen Ajax nog een gelijkmaker af te dwingen.

Van der Vaart: "we zijn door en dat is het belangrijkste"

Rafael van der Vaart sprak na de wedstrijd over een slecht duel, "maar we zijn door en dat is het belangrijkste." "Het was weer een moeizame wedstrijd. We zijn nog niet 100% in vorm, dat is duidelijk. En dan krijg je het gewoon heel moeilijk. Waar het aan ligt is de vraag, misschien is er teveel spanning. Het eerste half uur was heel goed, er was niets aan de hand. Daarna werd het minder en werden er verdedigend fouten gemaakt. De tweede helft was niets meer en daardoor werd het wel heel spannend. Maar we zijn door."

Koeman: "tegenstander had nog meer kaarten verdiend"

Ronald Koeman was niet verrast door de twee rode kaarten van Grazer AK. "Ze schopten naar alles wat bewoog. Dan weet je dat ze uiteindelijk met 9 man komen te staan als je doorspeelt. Ze hadden eigenlijk rode kaarten verdiend." aldus Koeman. De Ajax coach had zijn ploeg in de eerste helft goed zien spelen met een goede goal van Ibrahimovic. "Na de tegengoal was er veel onrust. Dat was onnodig. Vooral Escude zag er bij die goal niet goed uit. Vervolgens was het eerste kwartier in de tweede helft heel slecht. Grazer AK had in die fase een goal kunnen maken. Na dat kwartier kwamen we minder in gevaar."

Opstelling Grazer AK

Schranz, P?tscher, Tokic, Ehmann, Ramusch ('74 Standfest), Naumoski ('100 Bazina), Milinkovic, Pogatetz, Dollinger, Aufhanger, Kollmann

: Foto's Ajax - Grazer AK

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.