Nederlaag voor Ajax: 4-3

16 augustus 2009
-
-

Ajax is er niet in geslaagd om een goed resultaat mee weg te nemen uit Eindhoven. na een tumultueuze wedstrijd werd het uiteindelijk 4-3 in Eindhoven. Ajax kwam twee keer op voorsprong. Suarez scoorde tweemaal, Emanuelson eenmaal.

Martin Jol begon in een verdedigende opstelling met De Zeeuw, Enoh, Vertonghen en Emanuelson op het middenveld. De laatste speelde als een soort hangende linksbuiten. Voorin stonden verder Rommedahl en Suarez.

Ajax kende een droomstart in Eindhoven. Al in de tweede minuut ging Isaksson opzichtig in de fout. Bij een terugspeelbal gaf hij de bal gewoon weg aan Suarez, die dit cadeautje simpel verzilverde. PSV was vervolgens onzeker en Ajax kreeg de mogelijkheid om het al direct af te maken. Suarez verzuimde dat dit keer.

Met aggressief en bij vlagen ophitsend spel knokte PSV zich terug in de wedstrijd. De kaarten vielen daarbij opmerkelijk genoeg aan Ajax-zijde. In de 36ste minuut kwam PSV langszij via een ongenadig harde vrije trap van Dszudzsak. Twee minuten later herstelde Ajax de orde echter weer toen Isaksson uitkwam en Suarez (of was het Ooijer) de bal op Isaksson stiftte.

Voor rust was PSV vanwege de achterstand al de aanvallende ploeg. na rust ging PSV daarmee door. Al na vijf minuten schoor de vrijstaande Bakkal de gelijkmaker binnen. Het was vervolgens Dzsudzsak die zijn tweede vrije trap binnenschoot.

PSV was sterker, maar Ajax kwam via een momentje toch weer op 3-3. Emanuelson schoot uit de draai en Isaksson zat ernaast bij de hoek.

Een kwartier voor tijd kwam PSV weer op voorsprong toen Wielaert Bakkal vrijliet. Die kon een voorzet van de achterlijn makkelijk binnenschieten. Ajax kreeg echter opnieuw de kansen voor de gelijkmaker. De Zeeuw schoot net naast en Alderweireld kopte op de lat. Die zou er echter niet meer komen.

Ajax verspeelt koppositie

Met de eerste nederlaag van het seizoen heeft Ajax de koppositie op de ranglijst verloren. Met ze spunten uit drie duels staat Ajax voorlopig vijfde. FC Twente gaat met een punt meer voorlopig aan de leiding, al moet FC Utrecht nog in actie komen.

Suarez na drie duels op vijf treffers

Aanvoerder Luis Suarez scoorde zelf tweemaal tegen PSV. Hij brengt daarmee zijn seizoenstotaal na drie duels al op vijf doelpunten. Hij is daarmee al hard op weg naar zijn gewilde 25 goals en is al afgetekend eerste op de topscorerslijst.

Debuut voor Atouba

Bij Ajax maakte linksback Atouba zijn debuut. Martin Jol koos voor de sterke Atouba op linksachter, waardoor Vertonghen een linie naar voren opschoof om Afellay op te vangen. Atouba begon goed aan de wedstrijd, maar kreeg het naarmate de tweede helft vorderde steeds lastiger.

[Video] Martin Jol over PSV-Ajax

Jol: Atouba in tweede helft vermoeid

Martin Jol gaf na afloop aan tevreden te zijn geweest over het debuut van Atouba. 'In de eerste helft deed hij het heel goed, heel geroutineerd. In de tweede helft zag je toch dat hij vermoeid raakte. Normaal gesproken kan Jan Vertonghen daar dan spelen. maar hij was onze enige linkspoot en ik moest de wissels aanvallend gebruiken om de zaak daar op orde te brengen.'

Jol: genoeg kansen om te winnen

Martin Jol gaf na afloop aan dat zijn ploeg genoeg kansen had om te winnen. 'Op de goede momenten kom je twee keer voor. En je komt ook nog op 3-3. Daarna nog twee kansen met een penaltysituatie van Suarez. Als je de druk hier weerstaat kan je deze wedstrijd makkelijk winnen. Na de 3-3 en de twee kansen op rij moet je hier minimaal met een punt naar huis gaan. Dan moet je beter verdedigen.'

[video] Rob Wielaert over PSV-Ajax

Jol: Ajax had strafschop moeten krijgen

Jol liet na afloop weten dat Ajax in zijn ogen een strafschop had moeten krijgen in de twede helft. "Het moment met Luis Suarez in de tweede helft was naar mijn mening een penalty. Het was een duidelijke bodycheck van Ooijer."

Uitslag: 4-3 (1-2)

0-1 Luis Suarez ('2)
1-1 Dzsudzsak ('37)
1-2 Luis Suarez ('39)
2-2 Bakkal ('50)
3-2 Dzsudzsak ('54)
3-3 Urby Emanuelson ('58)
4-3 Bakkal ('74)