Moeizame 0 - 1 zege Ajax op RBC; Soetaers matchwinnaar

23 augustus 2003
-
-

Ajax beleefde zaterdagavond een zeer matige generale voor de beslissende tweede wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League woensdag tegen Grazer AK in de Amsterdam Arena. De Amsterdammers konden ook in haar tweede competitiewedstrijd in de Holland Casino Eredivisie tegen RBC Roosendaal niet imponeren. In Roosendaal werd slechts met het kleinste verschil gewonnen. De enige treffer van het duel viel in de 35ste minuut en kwam op naam van de nieuwe Belgische flankspeler Tom Soetaers.

Net als vorige week zondag tegen Vitesse had Ajax in de beginfase moeite het spel te maken. De thuisploeg speelde daarnaast frank en vrij en was het eerste half uur zelfs iets beter dan de Amsterdammers. Tot grote kansen leidde het echter niet. Enigszins gelukkig kwam Ajax na 35 minuten spelen op voorsprong. Na een prachtige een-twee op links tussen Maxwell en Soetaers schoot laatstgenoemde succesvol op doel. Het schot van de Belg ging tussen de eerste paal en doelman Aerts het net in.

Koeman bracht na rust Sikora voor Wamberto. Het moest het naar de vorm zoekende Ajax de nodige felheid en snelheid brengen. Het resulteerde slechts in een korte opleving van de Amsterdammers. Ajax ging slordig met de kansen om (o.a. Sonck, die de paal trof) en verzuimde zo een veilige score op het scorebord te zetten. RBC kon daarom tot het laatste fluitsignaal blijven hopen op een goed resultaat. De gelijkmaker bleef echter uit, ondanks dat Hertog nog via een vrije trap zeer dichtbij was.

Ajax bovenaan ranglijst eredivisie

Ajax heeft zich zaterdagavond weer bovenaan de ranglijst genesteld na twee wedstrijden. Na de overwinningen op Vitesse en RBC is het net als Heerenveen nog zonder puntverlies. Ajax heeft alleen een beter doelsaldo. PSV volgt op de derde plaats met vier punten na een 6-1 zege op Willem II. Feyenoord is na een 1-0 nederlaag bij Heerenveen alweer afgezakt naar een negende plaats op de ranglijst.

Ajax baart Ronald Koeman zorgen

Ronald Koeman liet na afloop weten dat het spel van de ploeg hem zorgen baart. "Ik hoop niet dat de zes punten na twee wedstrijden bij spelers zand in de ogen strooit. Misschien zou het wel goed zijn geweest dat je eens hard onderuit gaat" aldus de Ajax coach. Koeman verweet zijn spelers vooral een gebrek aan aggressiviteit. "Het kan altijd dat het niet loopt. Maar het minste wat je kan doen is vechten, aggressiviteit tonen. Blijkbaar is het heel moeilijk om als het niet loopt de knop om te zetten en heel hard te werken. Je hamert er van te voren op, maar dan zie je dat het niet wordt uitgevoerd. Dat is onbegrijpelijk."

"We misten aggressiviteit en gaven veel te veel ruimte weg. Dan speelt RBC heel behoorlijk voetbal. Met name in de eerste helft was het de ploeg die voetbalde en kansen creerde. In de eerste helft was het heel erg slecht. Dan scoorden we nog gelukkig uit een bal van Soetaers, die volgens mij nog aangeraakt werd. In de tweede helft weet je dat als de gelijkmaker uitblijft RBC risico moet nemen en de kansen op 0-2 toenemen."

"Uiteraard ben ik tevreden over het resultaat. maar ik schat dit elftal veel hoger in. En daarom heb ik er ook zo verschrikkelijk de pe over in. Het baart me zorgen omdat het nog niet goed zit" aldus Koeman voor de microfoon van langs de Lijn.

Opstelling RBC

Aerts, Lammens, Molenaar, Hesp, Hellemons, Oliseh ('73 Hertog), De Graaf ('90 Razic), Tininho, Ikedia, Youssouf, Ni?o ('73 Daelemans)

OFA: Fotoverslag RBC-AjaxAjax Foto Side: Fotoverslag RBC-Ajax

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door ??n van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.