Ajax thuis onderuit tegen Heerenveen: 0-1

31 januari 2009
-
-

Ajax is er niet in geslaagd thuis te winnen van Heerenveen. In de Amsterdam Arena werd het 0-1 voor de Friezen. Pranjic scoorde na een uur spelen vanuit een vrije trap het enige doelpunt van de wedstrijd.

Ajax was in de eerste helft eigenlijk heer en meester. De ploeg was enorm strijdlustig, zonder echt goed te spelen. De ploeg creëerde alleen te weinig goede kansen. pas in de laatste 10 minuten van de eerste helft werd Heerenveen gevaarlijk en moest Ajax terug.

Direct na rust kantelde de wedstrijd. Vermaelen moest de doorgebroken Beerens neerhalen en kreeg daarvoor rood. Tegen tien man voerde Heerenveen de druk op. Dat leidde na een uur spelen tot de 0-1 via een vrije trap van Pranic. Stekelenburg zat er nog aan, maar kon hem niet buiten de palen tikken. Een strijdlustig Ajax probeerde het wel, maar kon met tien man het verschil niet meer maken.

Ajax 45 minuten met 10 man

Ajax kreeg in het duel tegen Heerenveen zijn derde rode kaart op rij. Het is de vijfde rode kaart voor Ajax dit seizoen, waarmee de club koploper is. Na Dario Cvitanich en Jan Vertonghen (beiden twee keer geel) kreeg Thomas Vermaelen een directe rode kaart vlak na rust voor het neerhalen van een doorgebroken speler.

Van Basten: licht vergrijp, maar rode kaart te begrijpen

Marco van Basten liet weten het lichte vergrijp waarvoor Vermaelen rood kreeg zwaar bestraft te vinden. 'Maar ik kan er verder niets van zeggen, het is te begrijpen dat de scheidsrechter hem geeft. De bal werd door Heerenveen tussendoor gespeeld. Vurnon was net te laat en de bal kwam tussen Vermaelen en Schilder in. Beerens ging vervolgens alleen op de keeper af en Thomas probeerde hem vervolgens tegen te houden.'

[video] reactie Marco van Basten

Ajax was precies een jaar lang thuis ongeslagen

Ajax was precies een jaar lang thuis ongeslagen in competitieverband in de Amsterdam Arena. De laatste thuisnederlaag dateerde van 30 januari 2008: 0-2 tegen PSV. Op 31 januari 2009 volgde dus pas weer de nieuwe nederlaag tegen Heerenveen.

Ajax: Thomas Vermaelen ('47)

Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, Rob Wielaert, Thomas Vermaelen, Robbert Schilder, Gabri, Miralem Sulejmani ('72 Jeffrey Sarpong), Vurnon Anita ('80 Oleguer), Luis Suarez, Darío Cvitanich ('76 Leonardo), Urby Emanuelson

Opstelling sc Heerenveen

Vandenbussche, Breuer, Bak Nielsen, Dingsdag, Popov, Grindheim, Svec, Väyrynen ('12 Smárason), Beerens, Sibon ('78 B.Kalou), Pranjic ('87 Ingelsten)

Ajax Foto Side: Ajax-HeerenveenAjaxF-side.nl: Fotoverslag Ajax - Heerenveen
F-side.nl: Ajax-sc Heerenveen (0-1)AjaxInside.nl: fotoverslag: AFC Ajax - SC Heerenveen

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door ??n van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.

15 ronfx2000  3 2-1 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.46. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.