Ajax te sterk voor ADO Den Haag in Zuiderpark

23 februari 1936
-
-

Ajax heeft zondagmiddag in het beladen duel tegen ADO Den Haag geen fout gemaakt. In het Zuiderpark zegevierden de Amsterdammers vrij eenvoudig met 1 - 4, waardoor Ajax weer alleen koploper is in de Holland Casino Eredivisie. Na een 1 - 1 ruststand, door doelpunten van Stroeve voor de thuisploeg en Johnny Heitinga voor Ajax, liepen de Ajacieden in de tweede helft weg van de club uit de residentiestad. Wesley Sneijder, Zlatan Ibrahimovic en Victor Sikora zorgden uiteindelijk voor de ruime Amsterdamse zege.

Een hoofdrol in het duel was weggelegd voor Johnny Heitinga. De talentvolle 19-jarige verdediger startte tegen ADO Den Haag voor het eerst onder Ronald Koeman in de basis van Ajax. Na de 5 tegendoelpunten in de afgelopen twee wedstrijden (AZ en Celta de Vigo) kreeg hij in het centrum van de verdediging de voorkeur boven Yakubu en Pasanen. Hij beschaamde het vertrouwen niet. Heitinga speelde een prima eerste helft en bekroonde zijn goede optreden in de 32ste minuut met een treffer, de gelijkmaker voor Ajax.

ADO Den Haag bleef tot de rust op de been met fel voetbal en veel vechtlust. Het Haagse verzet brak al snel in de tweede helft toen de goed spelende Wesley Sneijder in de 47ste minuut een vlot lopende aanval van Ajax bekwaam afrondde. Vanaf dat moment had Ajax weinig meer te duchten van de promovendus, zelfs niet nadat Johnny Heitinga in de 60ste minuut met rood van het veld werd gestuurd, na zijn tweede gele kaart. Ook met 10 man wist Ajax via Ibrahimovic en Sikora het kwaliteitsverschil uit te buiten.

Heitinga: tweede gele kaart onterecht

Heitinga werd na afloop door de kijkers van Canal+ gekozen tot Man of the Match. "Van te voren had ik gehoord van Koeman dat ik een aantal wedstrijden de kans zou krijgen centraal achterin. Helaas krijg je dan twee keer geel en ben je de volgende wedstrijd geschorst. Ik vond dat we heel sterk begonnen en met 0-1 of 0-2 voor hadden moeten komen. Dan krijg je een counter tegen en staat het 1-0. Persoonlijk ging het het eerste uur erg goed moet ik zeggen." De eerste kaart vond de verdediger wel terecht, met de tweede was hij het niet eens. "Dat was onterecht, ik raakte hem niet. Ik schatte de situatie wel verkeerd in. We kruisten elkaar en toen raakte ik zijn lichaam licht. Dan krijg je opeens de tweede gele kaart. Dat is ongelofelijk. Je start in de basis, maakt een goal en dan zoiets. Alles wat er kan gebeuren, gebeurde" aldus Heitinga.

Heitinga rood; moet volgende wedstrijd missen

Na een uur spelen kreeg Johnny Hetinga rood. De centrale verdediger zag door scheidsrechter Vink de tweede gele kaart in de wedstrijd getoond worden. Heitinga zal nu een automatische schorsing van een wedstrijd krijgen van de tuchtcommissie. Hij moet daardoor de thuiswedstrijd over twee weken tegen SC Heerenveen aan zich voorbij laten gaan.

Ajax loopt uit op achtervolgers

Ajax heeft zondagmiddag goede zaken gedaan via de ruime 1 - 4 overwinning op ADO Den Haag. De Amsterdamse ploeg heeft nu na 11 speelronden drie punten voorsprong op AZ Alkmaar, dat zaterdag NAC in Breda met 1 - 2 versloeg. PSV dat zaterdag thuis niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel tegen RBC Roosendaal, volgt op vier punten. Feyenoord, dat in de slotfase met 1-3 wist te winnen van Volendam, volgt op zeven punten.

Rellen na ADO Den Haag - Ajax

Bron: RTVWest

De ME is zondag na afloop van de voetbalwedstrijd ADO Den Haag - Ajax opgetreden tegen relschoppers van ADO Den Haag. Die hadden bij het stadion een hek vernield in een poging op de busverzamelplaats voor Ajax-fans te komen. De ME voerde veel charges uit en zette zelfs een waterkanon in om vandalen te verspreiden. Er sneuvelden ook ruiten van toevallig passerende auto's, van een streekbus en van een politiebusje. Op het Erasmusplein is de ME met stenen bekogeld. De politie hield ten minste tien mensen aan. Twee ADO-supporters zijn gewond geraakt.

Ajax: Johnny Heitinga ('60)

Bogdan Lobont, Zdenek Grygera, Johnny Heitinga, Julien Escud?, Maxwell, Tomas Galasek, Jari Litmanen ('56 Nigel de Jong), Wesley Sneijder, Nicolae Mitea ('69 Victor Sikora), Wesley Sonck, Zlatan Ibrahimovic ('63 Petri Pasanen)

Opstelling ADO Den Haag

Jansen, Rijaard, Mensah, Van As, Carrilho, Bodde ('79 Van der Laan), Van der Gun, Van der Leegte, Castelen, Stroeve ('55 Ros), Cales ('55 Hofstede)

Ajax Foto Side: Fotoverslag ADO Den Haag - Ajax

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 8 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.