Ajax wint in Zwitserland: 2-4

2 november 2005
-
-

Ajax heeft vanavond in Zwitserland FC Thun verslagen met 2-4. Ook al ging het niet gemakkelijk en was het spel nog lang niet "des Ajax'", zetten de Amsterdammers hiermee een reuzenstap richting de tweede ronde van het hoofdtoernooi van de Champions League.

In het begin van de eerste helft was het verrassend FC Thun dat Ajax af en toe terugdrong en brutaal aanviel. De paar flinke kansen die daaruit voorkwamen werden echter niet benut. Ajax lukte het aan de andere kant van het veld wel om te scoren. Een prachtige voorzet van Emanuelson werd door Anastasiou op de keeper gekopt. In de rebound schoot Sneijder hard raak. Het schot werd nog aangeraakt door een Zwitsers been, maar dat maakte niets meer uit: 0-1.

Tien minuten in de tweede helft kwamen FC Thun uit het niets langszij. Een counter werd afgerond door de enige spits, Lustrinelli: 1-1. Snel daarna moest de Zwitserse doelman echter alweer capituleren, toen Anastasiou zoveel druk zette op Deumi, dat hij een voorzet van Babel van links in het eigen doel werkte: 1-2.

Vervolgens leek het erop dat Ajax de wedstrijd in de zak had en het wachten was op de 1-3. Een kwartier voor het eind leidde gepruts in de eigen verdediging echter tot de 2-2. Het laatste tikje kwam van invaller Adriano.

Daarna werd het een enorm open wedstrijd, met grote kansen aan beide kanten. Twee spelers van FC Thun ontsnapten aan rode kaarten, na het neerhalen van een doorgebroken Babel (geel) door Ferreira en een smerige elleboog in het gezicht door Hodzic van Sneijder (niet gezien). Pas in de blessuretijd schoot De Jong Ajax langs FC Thun, waardoor de Amsterdammers winnend van het veld mochten stappen. Boukhari maakte zelfs nog de vertekenende 2-4.

Galasek geschorst tegen landgenoten

Ajacied Galasek pakte in de eerste helft tegen FC Thun een gele kaart. Helaas voor de Tsjech was dat zijn tweede van het toernooi en is hij daarmee geschorst voor de eerstvolgende wedstrijd, die thuis tegen Sparta Praag.

Ajax in zetel in Poule B

Met de overwinning op FC Thun, zit Ajax werkelijk in een zetel als het gaat om het bereiken van de volgende ronde in het hoofdtoernooi van de Champions League. Met nog twee wedstrijden te gaan hebben de Amsterdammers een voorsprong van vier punten op de nummer drie, FC Thun. Sparta Praag verloor met 3-0 bij Arsenal en blijft daarmee laatste met ??n schamel puntje.

1.Arsenal44001292
2.Ajax4211775
3.FC Thun4103347
4.Sparta Praag4013117

Ajax maakt met vier goals einde aan obsessie

Ajax heeft met vier doelpunten in het duel tegen FC Thun een einde gemaakt aan de periode dat de club zonder doelpunten bleef. Afgelopen drie duels wist de club niet tot scoren te komen hetgeen tot veel onrust leidde. 'Hoezo, wij kunnen niet scoren' aldus een lachende De Jong na de wedstrijd.

De Jong: we mogen onze handen dichtknijpen met zege

'We kwamen twee keer goed op voorsprong, maar als je dat twee keer uit handen geeft, mag je je handen dichtknijpen dat we alsnog winnen' aldus Nigel de Jong. 'Ze speelden toch wel goed. Ze moesten winnen en gingen daar voor de volle 100% voor. Wij ook wel, maar hadden aan de andere kant aan een punt genoeg. We probeerden van alles om controle te houden, maar dat lukte gewoon niet. De omschakeling van hen was heel goed en dat bracht ons in de problemen.'

Sneijder wint prijs van Dapp're Strijders

Wesley Sneijder heeft de prijs van Dapp're Strijders gewonnen. Het fanzine had de prijs, een exemplaar van Ons Boek 2005, als ludieke actie uitgeloofd aan de speler van Ajax die als eerste een doelpunt zou scoren in de hoop dat dit de spelers zou stimuleren om te scoren. Sneijder was uiteindelijk de eerste tegen fC Thun.

Ajax wint na drie seizoenen CL weer eens uitduel

Na drie jaar in de Champions League zonder zege in een uitwedstrijd weet Ajax eindelijk weer eens een uitduel in Europa te winnen. Tien uitduels op rij wist Ajax niet te winnen. Op 20 oktober 2002 was de laatste zege in een uitwedstrijd de 0-2 uit bij Olympique Lyon.

Ajax Foto Side: Fotoverslag Thun-AjaxF-side.nl: Foto's FC Thun - Ajax

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.