Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax wint in Almelo met 2-4, met 2 goals van Brian Brobbey


Tijdstip
27 januari 2024
Stadion
Erve Asito
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax wint in Almelo met 2-4, met 2 goals van Brian Brobbey; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax wint in Almelo met 2-4, met 2 goals van Brian Brobbey

Ajax heeft zaterdagavond met 2-4 gewonnen van Heracles Almelo. Na een 1-1 ruststand, trok Ajax in de tweede helft de wedstrijd naar zich toe. Doelpuntenmakers waren Brian Brobbey (2x), Steven Berghuis en Kristian Hlynsson.

De Amsterdammers begonnen de uitwedstrijd in Almelo nog zonder Jordan Henderson die nog niet bij de wedstrijd selectie zat, maar ook zonder aanvoerder Steven Bergwijn. De linksbuiten was afgelopen week ziek. In plaats van Bergwijn startte Forbs als linksbuiten en was Steven Berghuis aanvoerder.

In de beginfase wat kleine kansjes voor beide ploegen. Aan Ajax kant kwam Brobbey net te kort op een voorzet van Forbs en schoot Taylor over het doel van Heracles.

De eerste echte kans voor Heracles was direct raak. Jizz Hornkamp zette Heracles in de 12e minuut op 1-0, toen hij slim weg liep bij Jorrel Hato en Diant Ramaj makkelijk kon passeren.

Binnen 4 minuten kwam Ajax weer op 1-1 na een knappe goal van Brian Brobbey. De spits ontving de val van Benjamin Tahirovic en hield de bal sterk vast in duel met Bultman. In een snelle beweging speelde de spits zich vrij en schoot de bal hard boven Michael Brouwer in de dak van de goal.

Heracles kreeg via Bruijn een snelle mogelijkheid op een nieuwe voorsprong, maar Ramaj redde.

Na een periode via grote kansen was de volgende poging op doel van Kenneth Taylor. Met iets wat tussen een schot en een voorzet inzat, leverde dit geen problemen op voor Brouwer. Een moment later een schot van Berghuis, maar ook dit leverde geen groot gevaar op.

Brobbey kreeg 10 minuten voor tijd weer een goede pass van Hlynsson, de spits passeerde keeper Brouwer maar schoot de bal via de paal naast.

Zonder blessuretijd gingen beide ploegen rusten met een 1-1 tussenstand.

Binnen een halve minuut na de hervatting kreeg de net ingevallen Thomas Bruns een goede kans om Heracles snel op voorsprong te zetten, maar Ramaj reageerde met een goede redding.

Op een goede voorzet van Berghuis kwam Brobbey een paar centimeter te kort om de bal op doel te krijgen. Berghuis zelf zette Ajax 10 minuten na rust op 1-2. Hlynsson speelde de bal goed door de verdediging heen en Berghuis schoof de bal beheerst langs de Heracles doelman.

Binnen 2 minuten na de voorsprong breidde Brobbey de voorsprong uit naar 1-3. Hato speelde een lange bal op Brobbey, waar Cestic de bal niet kon verdedigen en de spits nam de bal uit de stuit en verschalkte Brouwer van buiten de 16 met een mooi schot.

Heracles liet echter snel van zich horen. Na een lange bal van doelman Brouwer, en slap ingrijpen van Rensch schoot Mario Engels via de knie van Hato de 2-3 binnen.

Diezelfde Engels was dicht bij de gelijkmaker, maar Ramaj wist deze te voorkomen.

Na een periode waarin Heracles dichterbij de gelijkmaker kwam kreeg Hlynsson een kwartier voor tijd de kans op een schot, maar Brouwer wist met de benen te redden. Een minuut later wist de doelman ook te redden op een schot van Taylor.
Diezelfde Taylor kreeg na een overtreding op het middenveld de gele kaart.

Na 84 minuten de eerste wissel aan Ajax kant. Anton Gaaei verving Tristan Gooijer.

Bijna direct naar de wissel kwam Ajax op 2-4. Rensch speelde de IJslander aan, die met de aanname gelijk Jetro Willems kwijt was en de bal goed in de verre hoek plaatste.

Forbs kreeg nog een goede kans, maar zijn volley werd gered door Brouwer. Forbs werd hierna gewisseld en Jayden Banel kwam in de blessuretijd als zijn vervanger.

Brobbey kreeg nog een kans op zijn hattrick, maar de spits schoot naast. Achteraf bleek de spits ook buitenspel te hebben gestaan.


Brobbey: " Het was niet kijken, maar gewoon doen"

Brobbey was weer man of the match. De spits nam ook vandaag weer twee goals voor zijn rekening. Brobbey zelf was uiteraard vooral blij dat Ajax had gewonnen: "Een 2-4 overwinning is altijd lekker. In de eerste helft waren we wel slordig en kwamen we er niet altijd uit. De tweede helft was wel beter, maar hadden we eerder moeten beslissen. Gelukkig maken we vier goals en wordt het niet meer gelijk."

Brobbey was ook tevreden over zijn goals: "Bij de tweede goal had ik een goede connectie met Hato. Ik riep hem zachtjes. Een hele mooie poeier, heel mooi. Bij de eerste goal houd ik de man goed voor me. Ik zag dat niemand onder me kwam en toen was niet kijken, maar gewoon doen."


Berghuis: "Vooraf had ik met Rulli besproken dat mijn volgende goal of assist nummer 200 zou zijn"

Steven Berghuis was vandaag de aanvoerder. Na de wedstrijd tegen RKC vorige week wilde de buitenspeler in de tweede helft van het seizoen doelpunten scoren en meer creëren. Volgens Berghuis was dit vandaag goed gelukt: "Het was gelukt vandaag ja. Het was vandaag ook weer een lastige wedstrijd, maar knap dat we na achterstond het zo omdraaien. In de eerste helft verloren we vaak ook de bal onnodig, ook omdat we een jonge ploeg hadden vandaag. Ik zag dat ik vandaag 8 kansen had gecreëerd, daar sta ik voor. Ik had ze niet geteld, maar ik zag ze net staan. Als je de bal in goede posities krijgt en de medespelers maken de goede acties, moet ik de juiste keuzes maken."

Na zijn goal liep Berghuis richting reservedoelman Geronimo Rulli. Vooraf had de buitenspeler dit met de doelman besproken, aldus Berghuis: "Vooraf had ik het met hem erover gehad dat als ik een doelpunt of een assist zou hebben ik totaal de 200 in de Eredivisie zou aantikken. Ik heb een goede band met hem en hij had het wat lastiger. Ik probeer hem te supporten, want hij blijft een belangrijke speler voor ons."


Van 't Schip: "Brian is een mooie gozer en was vandaag weer belangrijk voor het team"

John van 't Schop was blij met de overwinning, maar ziet wel verbeterpunten met oog op volgende week: "Gelukkig scoren we meer dan we tegen krijgen. Maar als je volgende week tegen PSV zo speelt, ga je het niet redden. Wel ben ik tevreden dat we de tweede helft beter uit de kleedkamer kwamen. De eerste helft was het te langzaam en leden we te veel balverlies op het middenveld. In de tweede helft hadden we een goede fase waarin we de goals maken."

Ajax was ook vandaag weer verdedigende kwetsbaar, waardoor trainer van 't Schip nog niet gerust was bij 2-3: "Zoals we de laatste weken spelen, geven we het soms snel weg en moet je de marge van twee goals wel hebben. We moeten langer de bal in bezit houden doen. Je geeft hem nu vaak te snel weg. Dat moet uit het spel. Brian laat het de laatste weken gelukkig weer zien. Het is een mooie gozer en hij is belangrijk voor het team. Hij zorgt voor een goede sfeer en maakt belangrijke goals. Hij ontwikkelt zich geweldig en maakt het vandaag weer twee keer fantastisch af.


Ajax loopt wederom in op concurrenten

Ajax heeft in de strijd om de Europese tickets wederom geweldige zaken gedaan. Zelf wist het te winnen op het kunstgras in Almelo en zag zondag vervolgens eerst AZ gelijkspelen op bezoek bij sc Heerenveen. Vervolgens speelden Feyenoord en FC Twente tegen elkaar ook gelijk, zodat de ploeg van John van 't Schip twee punten is ingelopen op die drie ploegen.

Ajax staat nog altijd op een vijfde plek, maar is AZ inmiddels genaderd op een punt. FC Twente heeft nog vier punten meer dan Ajax. Het gat naar nummer twee Feyenoord bedraagt nu negen punten.


Karakteristieken

Uitslag: 2-4 (1-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Hornkamp ('13)
Goal
1-1 Brian Brobbey ('16)
Goal
1-2 Steven Berghuis ('55)
Goal
1-3 Brian Brobbey ('57)
Goal
2-3 Engels ('60)
Goal
2-4 Kristian Hlynsson ('84)
Scheidsrechter
Higler
Toeschouwers
12.080 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Heracles Almelo: De Keersmaecker ('15)
Kaart
Ajax: Kenneth Taylor ('81)
Kaart
Heracles Almelo: Cestic ('90)

Opstelling Ajax

Carlos ForbsBrian BrobbeySteven Berghuis


Kenneth TaylorKristian HlynssonBenjamin Tahirović


Ar'Jany MarthaJorrel HatoDevyne RenschTristan Gooijer


Diant Ramaj

Wissels:

'84 Anton Gaaei voor Tristan Gooijer
'90 Jaydon Banel voor Carlos Forbs


Opstelling Heracles Almelo

HanssonHornkampBruijn


De KeersmaeckerVejinovic


WillemsHoogmaCesticBultmanWieckhoff


Brouwer

Wissels:

'46 Bruns voor Vejinovic
'56 Limbombe voor Hansson
'56 Engels voor Bruijn
'79 Sankoh voor Hornkamp
'90 Bakboord voor Cestic


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 2-4 (1-1)
 5 2-3 (1-1)
 5 2-3 (1-1)
 5 2-3 (1-1)
 5 2-4 (1-2)
 5 2-4 (1-2)
 5 2-3 (1-1)
 4 1-3 (1-1)
 4 1-3 (1-1)
10  4 1-2 (1-1)
11  4 1-3 (1-1)
12  3 1-4 (0-2)
13  3 2-2 (1-1)
14  3 1-4 (0-1)
15  3 1-4 (1-2)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.62. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Brian Brobbey (93 -> 5,0)
2. Benjamin Tahirović (30 -> 4,0)
3. Steven Berghuis (29 -> 3,0)
4. Kristian Hlynsson (23 -> 2,0)
5. Carlos Forbs (3 -> 1,0)
6. Niemand (2 -> 0,0)
6. Diant Ramaj (2 -> 0,0)
6. Steven Bergwijn (2 -> 0,0)
6. Jorrel Hato (2 -> 0,0)
10. Kenneth Taylor (1 -> 0,0)
10. Gerónimo Rulli (1 -> 0,0)
12. Victor Jensen (0 -> 0,0)
12. Charlie Setford (0 -> 0,0)
12. Jaydon Banel (0 -> 0,0)
12. Olivier Aertssen (0 -> 0,0)
12. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
12. Mika Godts (0 -> 0,0)
12. Christian Rasmussen (0 -> 0,0)
12. Josip Šutalo (0 -> 0,0)
12. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
12. Gaston Avila (0 -> 0,0)
12. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
12. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
12. Silvano Vos (0 -> 0,0)
12. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
12. Branco van den Boomen (0 -> 0,0)
12. Jorge Sanchez (0 -> 0,0)
12. Jakov Medić (0 -> 0,0)
12. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
12. Ahmetcan Kaplan (0 -> 0,0)
12. Jay Gorter (0 -> 0,0)
12. Chuba Akpom (0 -> 0,0)
12. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
12. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
12. Anton Gaaei (0 -> 0,0)
12. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
12. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
12. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
12. Dusan Tadić (0 -> 0,0)
12. Daley Blind (0 -> 0,0)
12. Victor Jensen (0 -> 0,0)
12. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
12. Calvin Bassey (0 -> 0,0)
12. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
12. Youri Regeer (0 -> 0,0)
12. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
12. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
12. Florian Grillitsch (0 -> 0,0)
12. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
12. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
12. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
12. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
12. Antony (0 -> 0,0)
12. Jay Gorter (0 -> 0,0)
12. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
12. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
12. Youri Baas (0 -> 0,0)
12. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
12. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)
12. Sivert Mannsverk (0 -> 0,0)
12. Borna Sosa (0 -> 0,0)
12. Georges Mikautadze (0 -> 0,0)
12. Tristan Gooijer (0 -> 0,0)
12. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
12. Jordan Henderson (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


6 maanden geleden
Hilger was in topvorm woensdag. Dus dat komt helemaal goed!
+1/-0

6 maanden geleden
Hahahaha, toch had die Ajacied een pingel verdiend 😂😂😂
+1/-0

 
6 maanden geleden
Het was hem gegund dat ie ‘m niet kreeg 🤣
+2/-0

6 maanden geleden
Ben er nog niet helemaal gerust op. Erg jonge verdediging en middenveld, al vind ik dat bij sommige spelers geen probleem, Hato, Hlynsson, Ramaj. Ben blij als we straks meer ervaren opties hebben met Sutalo, Henderson, vd Boomen en de kwaliteiten van Vos. Ben wel benieuwd hoe het middenveld eruit gaat zien met straks keuze uit Tahirovic, Taylor, Hlynsson, vd Boomen, Henderson, Mannsverk en Vos.
+2/-0

6 maanden geleden
Puntverlies vrees ik. En Bergwijn weer afwezig.
+1/-0

6 maanden geleden
Zucht, de tegenstander in twee passes voor de goal en bingo en wij blijven in een te traag tempo breien en verdedigen weer uiterst naief, maar gelukkig is daar dan nog Brobey
+2/-0

6 maanden geleden
Het aantal ziekenhuisballen naar elkaar is nu al niet meer te tellen
+2/-0

6 maanden geleden
Brobbey speelt goed en de rest is bedroevend.
+2/-0

6 maanden geleden
Enkel Brobbey weet zich staande te houden op dat kutgras. Forbs is een verschrikking
+2/-0

 
6 maanden geleden
Berghuis is anders ook behoorlijk drama. Vond zichzelf erg goed dacht ik.
+2/-0

6 maanden geleden (gewijzigd)
Wat een bedroevend niveau. Forbs, Martha. Rench, de Gooier, het is gewoon niet goed genoeg. Het middenveld acteert ook statisch en zonder enige vorm van creativiteit. Het is dat Tahirovic er nogal eens tussen zit om een tegenaanval te onderbreken, maar ook daar zijn we zeer zwak. Het gaat in een te laag tempo en tenenkrommend onzorgvuldig. Wat een ziekenhuisballen. Dit zijn dan goedbetaalde profs , balbehandeling , passing, handelingssnelheid is niet van het niveau van wat Ajax voorstaat. Het voetbalinzicht bij veel spelers laat ook te wensen over, deels door onervarenheid, maar toch ook deels door het gewoon niet hebben van.
+2/-0

6 maanden geleden
Op deze manier moeten we nog vrezen dat we Brobbey kwijtraken aan Man United..... erg sterk laatste tijd hoor en dat met zoveel brandhout om hem heen..
+2/-0

6 maanden geleden
Rensch en Martha doen mee bij Heracles.
+2/-0

6 maanden geleden
Het spel wordt zorgvuldiger en je ziet meteen resultaat. Dit vasthouden nu en niet versloffen, maar ja dan toch weer een tegendoelpunt te simpel weggeven. We zijn er dus nog niet . We doen trouwens weer erg weinig met de corners die we krijgen, ook deze westrijd
+2/-0

6 maanden geleden
Er is nog genoeg te verbeteren, maar dat neemt niet weg dat ik meer en meer het Ajax zie waar de club voor staat. Brobbey was weer geweldig (al is dat opstootje, hoe begrijpelijk ook, weer dom en komt hij goed weg met een vermaning), Hlynsson was goed, net als Berghuis en Tahirovic.
+2/-2

6 maanden geleden
Hoe goed zou Brobbey zijn in een goed team?
+3/-0

 
6 maanden geleden
Waar zouden we staan als alle spelers dezelfde inzet hadden al Brobbey
+2/-0

 
6 maanden geleden
Of Oranje een goed team heeft deze zomer weet ik nog zo net niet, maar hij hoort daar nu zo langzamerhand wel in en dan kunnen we zien hoe ver hij nu is.
+3/-0

6 maanden geleden
Conclusie ; verdiend gewonnen, genoeg kansen gecreeerd, maar verdedigend zijn we zeer kwetsbaar. En te veel ziekenhuisballen. Ik vrees met grote vreze voor volgende week. Brobey net als vorige week sterk, maat moet zich niet zo laten gaan , kan alleen maar onnodige gele kaarten opleveren, die verderop in de competitie slecht kunnen uitkomen, was vorige week ook zo.
+2/-0

6 maanden geleden (gewijzigd)
Snap gewoon niet waarom Ajax, ondanks de puinhoop van Mislintat niet wat extra risico neemt en voor een ervaren centrum verdediger in de eredivisie gaat.
Puur aanvallend kunnen we nog altijd derde worden met AZ in crisis en Twente ook niet altijd even constant, maar met deze verdediging haal je misschien niet eens europees voetbal volgend jaar als het in de playoffs misgaat.
Verantwoord risico volgens mij, met potentieel CL inkomsten voor versterkingen.
Als je net 110 miljoen verkwist hebt, wat is 2-4 miljoen dan voor een versterking die je een kans geeft geld in return terug te verdienen in de CL.
Kom op zeg, waar is onze Amsterdamse lef?
+3/-1

 
6 maanden geleden
Ten eerste is dat denk ik makkelijker gezegd dan gedaan, je noemt nog wel wat op.
Waar haal je in januari een ervaren centrale verdediger waarvan je zeker weet dat hij je beter maakt?
Ten 2e dan geef je eigenlijk Saluto op, die 20 miljoen spoel je door het putje terwijl ik denk dat hij in een beter team nog altijd zijn beloften in kan lossen.
Ten 3e na mijn mening ligt het probleem van de gatenkaas achterin veel meer aan de dramatische kwaliteit van de backs en aan de onbalans op het middenveld.
Ten 4e de 3e plaats is het hoogste haalbaar en ik begin er aardig vertrouwen te krijgen dat dit met deze selectie ook gaat lukken.
Het vreemdelingen legioen van begin dit jaar begin elkaar steeds beter te begrijpen.
+4/-0

 
6 maanden geleden (gewijzigd)
Harry Souttar lijkt mij wel wat. Hij speelt voor Leicester City, waar de coach momenteel aan een andere centrale verdediger de voorkeur geeft.
Hij had een heel goed WK voor Australie en is een van de belangrijkste spelers en scoorde zojuist alweer zijn elfde goal (allemaal met zijn hoofd (, want hij is 2 meter). Dus dan hebben ook gelijk een extra wapen erbij!
+1/-0