-
Johan Cruijff Schaal
-

(Gepost door Batistuta)

Ajax heeft voor de vijfde keer in haar historie de Johan Cruijff Schaal weten binnen te slepen. De ploeg was met 2-1 duidelijk te sterk voor PSV. Dat gebeurde ondanks dat de ploeg nadrukkelijk gehavend was door het ontbreken van een reeks van spelers. Dat zal Ajax goed doen in de aanloop naar de duels tegen Brondby. Ajax zette zich tegelijkertijd nadrukkelijk neer als kampioenskandidaat.

In een wat fletse eerste helft ging het spel gelijk op. Ajax had meer balbezit en zocht het initiatief tegen een compact en verdedigend PSV. Aan beide kanten waren er een paar kansjes te noteren.

In de tweede helft kwam PSV snel op voorsprong. ietwat gelukkig kreeg Bouma een val vanuit een corner voor zijn voeten en schoot de 1-0 voor PSV binnen. Daarna zette Ajax nog een tandje hoger. Toen regende het diverse kansen voor Ajax. Na twee schuivers net voor langs was het Nigel de Jong die een vrije trap van Pienaar binnenkopte. Hij stond echter nipt buitenspel. Twee minuten later was er een identieke situatie. Alle aandacht was weer op De Jong gericht, maar Boukhari krulde de bal prachtig uit de vrije trap binnen voor de gelijkmaker.

Ajax aarzelde niet en ging direct voor de winnende treffer. Die kreeg het dan ook geheel verdiend. Babel mocht de bal na een een-twee met opnieuw Boukhari inschieten.

PSV kon daar te weinig creativiteit en aanvallende initiatieven tegenover zetten. Ajax speelde een uitstekende tweede helft en liet zien dat het op de goede weg is.

Boukhari uitblinker aan Ajax-zijde

Nourdin Boukhari was op de linkshalfplaats de uitblinker aan Ajax-zijde. Danny Blind had tijdens de voorbereiding al diverse duels met die variant geexperimenteerd en door de blessure van Sneijder werd dat tegen PSV doorgezet. En dat leverde succes op. Boukhari speelde goed en was bij veel kansen betrokken. Tot twee keer toe liet hij de kans op een doelpunt liggen. Maar twee minuten nadat een kopbal van De Jong uit zijn vrije trap werd afgekeurd draaide hij zelf een nieuwe vrije trap van dezelfde positie prachtig binnen. Een mooie beloning voor de nieuwe linkshalf.

"Hij komt op het middenveld beter tot zijn recht. Dan heeft hij het spel voor zich" aldus Danny Blind.

Blind: goed gevoetbald

Danny Blind was na afloop te spreken over de prestatie van zijn elftal. "De eerste helft werd er redelijk gevoetbald. Het was niet onaardig. We gaven wel een paar kansen weg, maar kregen er zelf ook een paar. In de tweede helft hebben we goed gevoetbald. We zetten de druk goed naar voren en hebben drie, vier goede kansen afgedwongen."

"Het is altijd een opsteker om goed te winnen. Nu moeten we even rustig aan doen. Dit weekend goed ons rust nemen en vanaf maandag alles richten op Brondby."

PSV: Simons

Hans Vonk, Johnny Heitinga, Zdenek Grygera, Julien Escud?, Urby Emanuelson, Nigel de Jong ('83 Mauro Rosales), Hedwiges Maduro, Nourdin Boukhari, Steven Pienaar ('88 Tom?s Gal?sek), Angelos Charisteas, Ryan Babel

Gomes, Ooijer, Alex, Bouma, Lee, Lucius, Simons, Cocu, Farfan, Vennegoor of Hesselink ('46 Robert), Afellay

OFA.nl: A.F.C. Ajax - PSV J.C. Schaal 2005Ajax Foto Side: Sfeerverslag psv-AjaxF-side.nl: Foto's JC Schaal

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 64 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.