Beukenkamp, Schoenmakers (Curovic/52), Elshot, Allach, Johansson, Hoogstrate (Bisseling/77), Broerse, Hugo (Boussabon/37), Tuhuteru, Drent, Robben.

AJAX:

Grim, Bergdolmo, Chivu, De Cler, O\'Brien, Yakubu, Trabelsi, Wamberto, v.d. Vaart, vd.Meyde (Knopper/82), Ibrahimovic (Machlas/82).

Ajax eenvoudig voorbij FC Groningen

(Door: M)

Ajax heeft zich zondagmiddag weer verzekerd van de koppositie in de KPN-Eredivisie. De Amsterdammers deden dat door de moeilijke uitwedstrijd tegen FC Groningen redelijk eenvoudig te winnen. De Amsterdammers zegevierden in een uitverkocht Oosterpark-stadion knap met 4 - 1. De Amsterdammers zorgden zo voor de eerste thuisnederlaag van FC Groningen en de achtste overwinning op rij voor Ajax.

Ajax was de eerste helft heer en meester in Groningen. De thuisploeg kon op geen enkele manier een vuist maken tegen de Ajacieden, die vanuit een verdedigend concept rustig de aanval zochten. Ajax kwam dan ook na 36 minuten verdiend op voorsprong. Ibrahimovic speelde in het 16-metergebied Van der Vaart aan, die vervolgens bekeken wegdraaide van Broere en de bal onhoudbaar achter doelman Beukenkamp schoot.

Vlak voor het rustsignaal verdubbelde Wamberto de score. De Braziliaan, die een goede wedstrijd speelde, ontfutselde in de laatste minuut de bal van een speler van FC Groningen en scoorde via afstandschot. Het elftal van Dwight Lodeweges mocht zelfs met een 2 - 0 ruststand niet mopperen. Als de Ajacieden in de eerste helft wat zorgvuldiger waren omgesprongen met de kansen had het zomaar 3 - 0 of 4 - 0 kunnen staan.

De thuisploeg leefde, mede door de inbreng van Boussabon, na rust op. Het resulteerde in een aantal aardige mogelijkheiden voor Broerse (vrije trap op de paal) en Boussabon. In de 51ste minuut was het wel raak. Broerse bracht de spanning terug in de wedstrijd nadat hij profiteerde van chaos in de Amsterdamse verdediging. Tot een kwartier voor tijd mochten de Groningers nog hopen op gelijkspel. Toen strafte Van der Meyde een blunder van Beukenkamp af. De wedstrijd was gespeeld. Machlas zorgde in de laatste minuut nog voor de 4 - 1.