Ajax: Grim, Heitinga, Bergdolmo, Chivu, Trabelsi, Maxwell, Yakubu, Van der Vaart, Wamberto, Machlas (Mido \'68), Ibrahimovic

AZ: Moens, Lindenbergh, Wijker, Opdam, El Hadrioui, Mans, Buskermolen, Kromkamp, Van Galen, Nelisse (Boussatta \'76), Elkhattabi (Lee \'83)

Van der Vaart schiet Ajax in slotminuut naar winst

(Door: RvN)

In een matige wedstrijd in de Arena trok Ajax zondagmiddag uiteindelijk pas in de slotmiuut aan het langste eind. Van der Vaart bracht Ajax op een 1-0 voorprong tegen AZ. Zonder al teveel kansen te creeeren kwam Ajax dan toch tot een overwinning.

De wedstrijd begon met een minuut stilte en zonder de van te voren gebruikelijke 'feestelijkheden' om de sfeer erin te brengen. Dat zou een voorbode zijn voor de eerste helft, want nimmer zou het echt loskomen, zowel in het veld als op de tribune. Ajax kende geen problemen met AZ, maar kon zelf ook maar heel weinig afdwingen.

Naarmate de wedstrijd vorderde ging Ajax meer afdwingen en bracht het AZ meer in de problemen. Dat gaf Adriaanse het vertrouwen in deze opstelling. Hij zou in de rust dan ook niet wisselen, ondanks de 0-0 stand.
De tweede helft was leuker en er kwam dan ook direct meer sfeer in het stadion, of was het andersom? Hoe dan ook, in de tweede helft wist Ajax zichzelf een aantal kansen en mogelijkheden te creeeren. Corners, schoten opd e goal en kopballen waren echter niet scherp genoeg of gingen net naast.

Adriaanse besloot de druk nog eens op te voeren door Mido in te brengen voor Machlas. Mido was direct verantwoordelijk voor een aantal goede acties. In de 70ste minuut leek Ajax te gaan scoren bij kansen van Zlatan Ibrahimovic en Van der Vaart. Op de een of andere manier wilde de bal er ecchter niet in.

Ajax zette nog eens steviger aan om in de slotfase de 1-0 te forceren. Op het moment dat de meeste supporters het al opgegeven hadden, was het Van der Vaart die in blessuretijd Ajax alsnog AZ bracht door de bal achter AZ keeper Moens te schieten.

Daarmee kon Ajax na een teleurstellende wedstrijd toch de 3 punten in de knip nemen en dat kenmerkt uiteindelijk toch een topclub. De voorsprong van een verliespunt op Feyenoord blijft daarmee behouden. Ajax speelt donderdag thuis voor de UEFA Cup tegen Apollon Limassol en speelt het volgend weekend in eigen huis tegen Sparta voor de competitie.