Ajax: Grim, Trabelsi, Bergdolmo, Chivu, Maxwell, Yakubu, Knopper (Machlas '65), Van der Vaart, Van der Gun (Ibrahimovic '84), Arveladze, Mido (Wamberto '65)

Roda JC: Kalac, Senden (Nygaard '46), Vrede, Luypers, Sonkaya, Lachambre, Van Dessel, Vandenbroeck, Soetaers, Anastasiou, Berglund

Eerste topper eindigt voor Ajax in gelijkspel

(Door: )

De nummer 3 en 4 van vorig seizoen, Ajax en Roda JC, deelden zondagmiddag in de Arena de punten. na 90 minuten stond een 1-1 eindstand op het scorebord. Op zich tegen Roda JC geen slechte score, maar in eigen huis had Adriaanse bij de competitiestart toch op meer gehoopt en gerekend. De doelpunten kwamen op naam van Nygaard en Van der Vaart. Ajax liep op 2 punten achterstand op Feyenoord op, de Rotterdammers wonnen met 5-0 van Sparta. PSV bleef op gelijke hoogte door een 2-2 tegen FC Groningen.

Ajax begon uitstekend aan de wedstrijd. De ploeg van Adriaanse kreeg een aantal uitstekende kansen om de score te opnenen. De meest opvallende was die van Chivu. Van der Gun probeerde Kalac te omspelen, maar werd daarna neergelegd door de Roda doelman. De Roemeen mocht de penalty verzilveren. Hij stuitte echter op een onverzettelijke Kalac. In de rebound trof hij opnieuw Kalac op zijn weg.

In het vervolg speelde Roda JC verdedigend, had Ajax het beste van het spel, maar verzuimde het de openingstreffer op het scorebord te zetten.

Na de rust bracht Roda JC\'s nieuwe trainer Jan van Dijk Marc Nygaard binnen de lijnen voor Ger Senden. Ondanks de 0-0 had Adriaanse nog geen behoefte aan wissels. Door alle blessuregevallen had de Ajax trainer natuurlijk ook maar zeer wienig opties tot zijjn beschikking.

Juist Nygaard bracht een kentering in de wedstrijd. Hij stimuleerde Roda om eens iets vaker uit haar schulp te komen. Tot dan toe had de ploeg wel bitterweinig laten zien. Ajax verloor door de actievere houding van Roda JC het grote overwicht dat het in de wedstrijd had een beetje. na een uur spelen bracht Adriaanse daarom Nikos Machlas en Wamberto in het veld voor respectievelijk Knopper en Mido.

11 minuten voor het einde kwamen de visoenen van het rampzalige verlopen seizoen van vorig jaar weer terug toen Marc Nygaard uit een corner raak kopte en Ajax op 0-1 achterstand bracht. De ploeg bleek echter over veel veerkracht te beschikken. het zette direct aan voor een slotoffensief om in ieder geval de gelijkmaker te forceren. Ibrahimovic werd daartoe ingebracht voor Van der Gun aan de rechterkant.

4 minuten na de openingstreffer zou Ajax al weer op gelijke hoogte staan. Van der Vaart scoorde de 1-1 na een assist van invaller Machlas. Opluchting alom dat een nederlaag bij de start van de competitie voorkomen leek. De ploeg probeerde het nog wel om de winnende treffer te forceren, maar zover kwam het niet. De 1-1 bleef op de borden staan.

Gemengde gevoelens voor Adriaanse en de zijnen na het gelijke spel tegen Roda JC. Komende week zal moeten blijken wat dat waard was. Eerst staat er de uitwedstrijd tegen Celtic op het programma alvorens Ajax de klassieker tegen Feyenoord voor de kiezen krijgt.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Ajax Pool goed voorspeld.